Prodej štěňat bez PP

Napsat příspěvek
Velikost písma:
34322
1.7.21 09:07

@mandle-v-cokolade Ale ty naklady na uchovneni musis rozopocitat na vsechna jeji stenata za zivot.
Plus teda pocitat cvicak za tri roky je trochu moc, sikovny clovek ma psa pripraveneho za pul roku rok. Osm vystav taky nevim, pokud pes uspeje, staci jedna.
A 4800 za utz, vzdyt staci jednou potvrdit brezost a je to.
Ja to uplne nezpochybnuju, naklady dokazou vyskakat, ale ten „zaklad“ je proste jinde. Vy toho mate vic, protoze proste chcete, chcete to drzet na vyssi urovni pece.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
1.7.21 09:09
@mandle-v-cokolade píše:
Jeste dodam znama ma papirove psy, ktere na to pripravovala (vycvik, vychova, socializace, pracovni zkousky atp.). Mela v planu chovatelskou stanici, ale dvojcatka v batolecim veku, rozvod a na krku statek s hromadou zvirat ji tyhle myslenky na uchovneni prozatim vyhnali z hlavy. Co se nestalo, bez zrizeni chs ji fena zabrezla. A najednou ma stenatka bez pp, i kdyz rodice jsou oba prokazetelne papirovi, vystavne i pracovne uspesni. A muzes za ne v jeji situaci a penezich, ktere vlozila do rodicu, chtit jen par stovek protoze nemaji pp? Jasne ze ne, rekla si 12 za fenku a 10 za psa. Nekdo to muze srovnavat se stenetem z mnozirny, ktere nema vlastne vuuubec nic, dokumentove jsou na tom totiz stejne (jen jeji stenata odchazeli do novych domovu s petpasem, ockovanim, cipovanim a chovatelskym balíčkem). Ale to vam do inzeratu muze napsat kde jaka mnozirna, ze jsou na 100% ockovani atp. Nehazte vsechny do jednoho pytle. Nekteri lidi jsou hyjeny to nepopiram, ale ne vsichni.

Ano, pokud stenata prodavala v okruhu znamych na reference, novi majitele si to proverili, pak je takove stene vyhra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
1.7.21 09:10
@inkakřivák píše:
To je ovšem týrání, samozřejmě, a ty lidi bych trestala natvrdo. Ale když bude mít štěňata někdo, kdo má prostě milovanou cubinu a ta štěňata od ní chce, i když ji nemá uchovnenou, o co jde? Ať si je má. A ať si je klidně prodá. A když najde kupce, tak klidně za 50. Pro mě není důležitý ten papír, ale prostředí a přístup majitele. Ale já celkově nesnáším jakékoliv profesní organizace a sdružení a spolky.

Ano, uplne souhlasim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105978
1.7.21 09:53
@Lucie_Sx píše:
@mandle-v-cokolade Ale ty naklady na uchovneni musis rozopocitat na vsechna jeji stenata za zivot.
Plus teda pocitat cvicak za tri roky je trochu moc, sikovny clovek ma psa pripraveneho za pul roku rok. Osm vystav taky nevim, pokud pes uspeje, staci jedna.
Ja to uplne nezpochybnuju, naklady dokazou vyskakat, ale ten „zaklad“ je proste jinde. Vy toho mate vic, protoze proste chcete, chcete to drzet na vyssi urovni pece.

Výstavy, cvičák… Čím je zvíře úspěšnější, tím větší je zájem o krytí a vyšší cena

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
1.7.21 10:04
@Venetia píše:
Výstavy, cvičák… Čím je zvíře úspěšnější, tím větší je zájem o krytí a vyšší cena

U psa urcite, u feny se na to moc nehraje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79946
1.7.21 10:07

@Venetia A nic z toho ti stejně nezaručí, že budeš mít zdravé zvíře. Osobní zkušenost. Můžeš mít původ, můžeš mít kdovijaka vyšetření a stejně.
Když chceš opravdu jistotu, tak největší ji máš u těch psů čistokrevná pouliční směs.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1129
1.7.21 10:10
@dracula-s píše:
@Janli Takze tobe prijde takove obohacovani v poradku? :think: tenhle prijem je zkratka neprokazatelny a neexistuje.
A sorry, ale nasetrit si pul mega na tom, ze bude fena rodit neni uplne v poradku.

A kde jsem to vzala? Jsem chovatel a znam jen solidni chovatele. Ano, jsou i hrůzy, ale je jich porad docela malo.
Tak treba znama da rocne za vystavy tolik, co se ji na steneti vrati tak po 6k za jedno a ma plemeno, ktere nema pocetne vrhy.

Ja mam NO a BOM, SAO. Kdyz vezmu zkousky, vystavy, bonitaci, pasení… Tak na tom opravdu nevydelam bavory a penize se toci v chovu. A to mam stene od 15-20k za ovcaky a 25 a víc SAO. A výděl z toho nemám kdo ví jaký. Teda rozhodne ne tolik co oni a neprznim zdraví psů.
Ale tak proc budeme chovat plemena psů s PP jak blbci, proc budeme dbát na zdrv. testy a dedicne nemoce, kyčle a klouby, na vzhled a povahu, na nepribuznost a na vhodne spojeni psů, kdyz lidi jako ty jsou omezení a myslí si, ze Olinka a Alík jsou dobrá volba pro spojeni, ale ze to jsou treba sourozenci, nebo maji skrytou vadu, ze otec nebo deda je agresivni, nevyrovnany, maji v haji kyčle, dedicnou nemoc, atd.. atd… to uz je uplne jedno.

Nehlede na útulky. Ukaž mi útulek, kde jsou prevazne psi s PP…

Vidíš a já mám plemeno s pp, které je nyní velmi žádané. Ceny štěňat 35 tis a víc. A toto plemeno zničili chovatelé s pp. V době, kdy jsme pořizovali prvního jedince před 15 lety, bylo toto plemeno málopočetné a zdravotně celkem dobře. Nyní je chovek xxx, ceny astronomické a zdravotních potíží mraky. Od banálních po zivot ohrožující. Jediné, co je třeba k uchovnění je bonitace a jedna výstava. Náklady +-1500. A můžeš vesele chovat. Vyšetření patell a očí je jen doporučené ( i tak posouzení patell u nás stojí 800, což je nic). Štěňat se rodí různě 1-7. Průměrně 4-5. Tak si to vynásob, kolik si vydělá takový chovatel s pp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105978
1.7.21 10:11
@inkakřivák píše:
@Venetia A nic z toho ti stejně nezaručí, že budeš mít zdravé zvíře. Osobní zkušenost. Můžeš mít původ, můžeš mít kdovijaka vyšetření a stejně.
Když chceš opravdu jistotu, tak největší ji máš u těch psů čistokrevná pouliční směs.

To nezaručí… Ale máš přehled o potomci ch, rodičích, vyšetřeních a hlavně o vzhledu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
1.7.21 10:18
@Venetia píše:
To nezaručí… Ale máš přehled o potomci ch, rodičích, vyšetřeních a hlavně o vzhledu

Pokud nekdo nechce konkretni plemeno, pak je vorech urcite fajn.
Plus neni spatne F1 krizeni, treba matka civava, otec maltezak - predpoklad vyrazne lepsiho zdravi a zivotaschopnosti, nez u cistokrevneho jedince.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
749
1.7.21 11:52
@mandle-v-cokolade píše:
U nas velky knirac:
17tis za fenu, 15 za psa. Fena 3 stenata (1× fena, 2×pes). Cena jednoho stene nalezi majiteli psa-otce stenat.
Porizovaci cenu feny a naklady na jeji ockovani atp nepocitam.
Aby se mohly prodavat za tu cenu tak fena prihlasena na 8 vystav, na kazdou 1000kc poplatek plus cca 800 uprava srsti pred vystavou (trimuju si sama, takze cena jen za finalni upravu). To stejne otec (ten mel 4vystavy). Plus u obou bonitace a svod. Kniraci jako pracovni psi musi mit pro uchovneni i pracovni zkousky (cvicak poslusnost-250/lekce a obrany-250/lekce, tzn 500tydne celkem 3 roky nechodili jsme striktne kazdy tyden ale 6× mesicne ano). Naklady na zajmove cinnosti (ktere muzou cenu stenat take zvednout) jako zachranarina, agility, canis atp nepocitam-delame protoze nas bavi ale z pohledu pp nejsou potreba.
Geneticke vysetreni a rtg kycli a loktu 2800. Ultrazvuky a veskere vysetreni v dobe brezosti u nas celkem 4800. Rodila nastesti doma (cisar 7tis). Ockovani, odcerveni, cipovani a vysetreni stenat na veterine+vystaveni petpasu a Pp-2900/stene. Barf pro stenata kdyz fena odstavi za tu dobu asi 500/stene. Chovatelsky balicek pro nove majitele (krmivo od nas, hracka, decka, obojek, dokumenty) 500/stene. Celkem jsem na cca 83200 (urcite jsem nevypsala veskere naklady) a za stenata se mi vratilo 32tis…ne opravdu to nedelam pro prachy a i jako solidni chovatel jsem tezce v minusu :lol:
Co se tyce uvedenych cen, tak jsme jeste z levneho kraje. Predpokladam, ze v Praze to vystreli jeste uplne nekam jinam.Příspěvek upraven 01.07.21 v 06:36

Máš pravdu, ale to nelze takto brát. Je to zase jen o lidech. Velkou část, kromě výstav a bonitace může do mláďat a matky investovat i člověk, co si namnoží zvířata v obýváku. Jasně, že nemusí, ale sama píšeš, že plno věcí děláte ze své vůle. To vás šlechtí a je to správně, ale nebudeme si tady hrát na to, že je to standard. Podívej se, my u každé kočky, co jde do chovu děláme zcela dobrovolně velké pregnancy testy na nespočet bakterií a virů, aby jsme měli jistotu, že máme zdravý chov. Cena 6000 jen to hvízdne. Pokud je to kočka z jiné chs a není to náš odchov, děláme i genetické testy. Dále u každé kočky necháme ultra sonograficky vyšetřit srdce, jelikož plemeno, které chováme patří mezi nejvíce postižená plemena srdečním onemocněním-hypertrofickou kardiomyopatií(HCM). Dále u bílých koťat necháváme vyšetřit sluch baer testem, aby jsme měli jistotu, že koťata netrpí vrozenou hluchotou. Všechno tohle děláme z vlastní vůle. Stojí to mraky peněz, ale přesto nám to za to stojí. Chceme odchovávat kvalitní, zdravé jedince a chceme žít s pocitem, že se pod každé námi odchované kotě s čistým svědomím můžeme podepsat. Stojí nám to za to. Odměnou nám jsou šťastná zvířata v nových domovech a spokojení majitelé. Pak se ale nemůžu divit, že to nesype. A o tom to je, je to každého rozhodnutí, záleží na lidech a na přístupu. Pokud bych měl počítat pouze to, co mám jako chovatel povinnost, budeme na zvýšených nákladech o nějaké 2000 oproti tomu, co nemusí ti, kteří množí bezpapíráky. Zas takový rozdíl to není. A, že někdo splní podmínky chovu ještě neznamená, že dá do odchovu víc, než ten „množitel“. Ten naopak může mláďata i matku krmit kvalitně, dopřát jim první poslední a chovatel plnící podmínky může náklady na ně vyložené ušetřit jinak, pokud to bude škudlil, kterému jde o prachy. Nakrmí zvířata tím „šrotem“ z marketu a hned to bude sypat. Je to špatně samozřejmě, dít by se to nemělo, ale chce to posuzovat jinak a individuálně, ne stylem nemá chs, je to hnusná množírna a chovatel je někdo. Kdyby to bylo takto jednoduché, svět by byl krásný, ale bohužel. Kdo chce vydělat, vydělá. Že chci mít všechno tip ťop je můj problém. Stejně jako, když někdo chce nad rámec povinností psa vystavovat, skládat zkoušky a podobně. Je to dobře, ale je nutné to brát jako koníček a ten vždycky něco stojí. Přijde mi hloupost to přepočítávat vše na peníze. Je to každého volba, odchovávat nikdo nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2558
1.7.21 11:59

Já nemam nic proti tomu, když někdo nabízí štěně protože sousedův pes skočil na jejich fenu a teď neví co s tim, ale tyhle klasický plemena bez papírů - do toho bych nešla.
Ale když je poptávka, tak je bohužel i nabídka, když jsou lidi blbý a vemou to, tak by ti co se tim „živí“ byli ještě blbější kdyby toho nevyužili. Když už chci konkrétní plemeno a jsem ochotná do toho investovat, tak si o tom napřed něco zjistim a neberu první co najdu na bazosi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
529
1.7.21 12:08

@Janli Co me zere nejvic? Ze mi treba na cvicak prijde clovek, kterej ma dospivajiciho NO bez PP a nevi co s nim, protoze je agresivni a bazlivy a proc? Protoze nejspis nikdo neresil jaci byli rodice povahove, sprskali je a vyslo z toho problemovy zvire. A takovych mi uz prislo. A proc? Protoze „chovatel“ je uz neznám a nenamaha se pomoct lidem se svym odchovem.
Kazdopadne mas omezeny rozhled. Nepopiram, ze i mezi chovateli nejsou hajzlove a nektera mensi plemena se mnozi i s PP, protoze nemaji prisna kriteria k chovnosti, ale vicemene naopak se u vetsiny na zdraví dbá a u vetsiny plemen dost. Nestandard neni uchovnen, at kvuli zdravi, tak povaze a vzhledu, takze na nem PP vrh neudelas, ale bez PP ano - a to je prave to mnozeni a to ma vetsina lidi doma. Stenata od psu, kteri neprosli chovem… Zdravi mozna jsou, protoze nejsou testovana, by se clovek mozna divil jaky ma kycle jeho Alík.

A ze nekdo vydava psa za plemeno, kdyz k tomu nema dukaz. To je jako nalepit si na mobil jablko a tvrdit, ze mam iphone.

A penize me opravdu nestvou tolik, a rozhodne ne tak, jak ty si myslis. Pro me je to spis nehorazna drzost. Nesplní nic a prachy, prachy. Stene nema ani petpas a čip. Nebo je snad fér, že chovatel se vším všudy za fenu zaplatí nemale vydaje v radu tisiců nez ji poprve nakryje + vystaveni dokladu pro stenata, kryti, zapsani, cipovani, pas a mnozak jen nakryje a prodava? A jeste za plemeno?
Kazdopadne horsi je to zdraví, povaha a celkove standard.

A s tou pribuznosti. Pokud chces PP fenu kryt, tak vis jak daleko ten jedinec je. A u bez PP muze byt nakryta svym sourozencem, otcem a bratrancem. A co teprve ze i zbarveni napr. merle ma prisna kriteria pro krytí a skrytá merle? Vis ze to nese zdr. problemy? A kde to zjistí, kdyz ti bez PP nemaji puvod? Ono je toho dost a dost, ale je to na opravdu dlouhe povidani. Kazdopadne nechapu, ze v dnesni dobe tohle neni schopna vetsina lidi pochopit.

A jen dodam, ze s PP pod klubem opravdu nemuzes chovat jak chces. Mas i stanoveno kdy prvne a posledne a v jakem rozmezi a podminek muze mit fena vrh. Nesmi mit vrh za vrhem. U bez Pp muzes prskat po kazdem harani.

Ja treba kryju poprve ve 3 letech. A posledne v 6…letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1977
1.7.21 12:24
@Lucie_Sx píše:
Ja to uplne nezpochybnuju, naklady dokazou vyskakat, ale ten „zaklad“ je proste jinde. Vy toho mate vic, protoze proste chcete, chcete to drzet na vyssi urovni pece.

Za pul roku/rok urcite nemas psa pripraveneho pokud to delas kvalitne. Ano za pul roku ti pes muze litat mezi zabranama a kousnout do rukavu ale to nema nic spolecnyho s kvalitni obranou. Takovy pes ma slaby zakus, nekouse na zadni zuby, pracuje nespolehlive, jen ve znamem prostredi a bez rusivych elementu. Moji psi kousou na hlavnim nadrazi uprostred vseho ruchu, na neznameho figuranta, na skryte ringo, neni to jen klovnuti ale zakus i za stolicky, s krasnym naskokem. Na to pes musi mentalne dozrat, mit zdrave sebevedomi a verit si v tom co dela. Za kratsi cas to je odflaknute. Nemluve napr o stopach, ktere proste neuspechas.
Jen utz na potvrzeni brezosti mi prijde jako dost malo na to ze pro nas je to clen rodiny. Chci mit teda jistotu ze fena i stenata budou v poradku.
Fena ma prvni vrh ve 3 letech a jestli prijme dalsiho psa tak to zkusim nejdriv za dva roky. Stihne max 3 vrhy za zivot. A ne vzdycky je v tom 10stenat/vrh.
Jak jsem uz psala-to co delam neni standard, ale vypsala jsem to umyslne, jako reakci na to, ze na tom neskutecne rejzuji i chovatele. Ne nekteri jsou na tom, i pres cenu stenat tezce v minusu, ale delaji to protoze to miluji.

Příspěvek upraven 01.07.21 v 12:37

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
1.7.21 12:30

@dracula-s Já pořád nechápu, proč se tak rozčiluješ? To není tvůj problém, ale problém těch, kdo si ty psy koupí. Nebo máš snad problém ty tvoje štěňata prodat? Tak je neprodukuj. Psy snad máš doma pro radost, ne na výdělek…nebo jo…? :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
1977
1.7.21 12:35

Prijde mi ze nazory se tady v podstate shoduji, i kdyz jsou podavany jinak. I chovatel co ma stenata po vystavne uspesnych rodicich a muze na to sr*t. Zadny zajem o psy, zadna prace s nema, splnit jen nejnutnejsi za par tisic a hrabat z toho co to pujde. V podstate dela to stejny co dela nejaka mnozirna. Pak jsou chovatele a majitele bezpapiraku co se tomu venuji maximalne, pes je clen rodiny, je o nej pecovano fyzicky, psychicky i veterinarne.
Cele je to zase a jen o lidech. Dokud si potencialni majitele nebudou svoji koupi poradne proverovat (klidne si preberou stene treba na parkovisti, o rodice se nezajimaji, o podminky odchovu take ne) stale se mezi nabizejicimi budou vyskytovat ti co na to prdi. Nabizejici dela jen to, co mu kupujici dovoli, bohuzel. Poctivi i nepoctivi jsou i mezi pp i mezi bez pp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný