Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Dandie22 píše:
Proboha…veterinar? Epilepsie se musi lecit a PP pes má kartu jako kazdy jiny, akorat je jeste registrovan pod klubem a pes s takovou nemoci proste neprojde do chovu a nebo je vyrazen. A kdokoliv jiny, ktery by chtel vrh po takovem psovi pouzit tuhle skutecnost muze vedet a nasledne s nimi nekrýt, napriklad. Nebo sam chovatel psy prodat na mazlika.
U bez PP, kteryho si koupila Marie z Horního opravdu nezjisti, ze otec mel epilepsii a ze jeji fena, ktera ji muze mit taky ma stenatka a ty ji mohou mit nasledne taky.
Jakou kartu? Nic takoveho neexistuje.
Prijdu k vetovi, zaleci, odoperuje, zaplatim a jdu. ZADNY ZAZNAM NIKDE.
@Dandie22 píše:
Proboha…veterinar? Epilepsie se musi lecit a PP pes má kartu jako kazdy jiny, akorat je jeste registrovan pod klubem a pes s takovou nemoci proste neprojde do chovu a nebo je vyrazen. A kdokoliv jiny, ktery by chtel vrh po takovem psovi pouzit tuhle skutecnost muze vedet a nasledne s nimi nekrýt, napriklad. Nebo sam chovatel psy prodat na mazlika.
U bez PP, kteryho si koupila Marie z Horního opravdu nezjisti, ze otec mel epilepsii a ze jeji fena, ktera ji muze mit taky ma stenatka a ty ji mohou mit nasledne taky.
Ale, kdyz v tomhle clovek nevidi rozdil, pak je to smutne a neni co resit a popravde uz me tato diskuze nebavi.
@Lucie_Sx píše:
Tak někde mají záznamy, ale nikdo to nebude v životě zjišťovat a podle mě by to ani vet neměl povinnost sdělit. To je naprosta blbost.
@Matt 02 píše:s Vámi je fakt sranda. Ukažte mi zájemce o psa, který bude zjišťovat nějaký záznamy u věra atd. Možná tak někdo, kdo se tomu věnuje a chce psa do chovu. Ale ne někdo, kdo chce psa jen pro radost a na procházky. Trošku reálné pište
.
Ano, ten, kdo bude chtít psa na krytí. Nebo fenu nakrývat svým psem. O chovu to celé přece je. ![]()
@Lucie_Sx píše:
Tak když si to myslíš
![]()
@Matt 02 píše:
Tak někde mají záznamy, ale nikdo to nebude v životě zjišťovat a podle mě by to ani vet neměl povinnost sdělit. To je naprosta blbost.
Pokud chovas s PP, jsi registrovan pod klubem a musis uvadet jakoukoliv skutecnost i o zdrv. stavu psa. Vlastne psovi nesmi chybet ani zub, vyjma úrazu s dokumenty od veterinare.
@Dandie22 píše:
Pokud chovas s PP, jsi registrovan pod klubem a musis uvadet jakoukoliv skutecnost i o zdrv. stavu psa. Vlastne psovi nesmi chybet ani zub, vyjma úrazu s dokumenty od veterinare.
Ale to já vím, je bonitace, to všechno chápu, ale třeba epilepsie se nezjistí, pokud to majitel nepřizná.
@Matt 02 píše:
Ale to já vím, je bonitace, to všechno chápu, ale třeba epilepsie se nezjistí, pokud to majitel nepřizná.
Jakože nekdo bude riskovat, ze pes bude mit zachvat na vystave, zavodech, cvicaku? Nebo, ze na to prijdou a dostane pokutu, zakaz chovu a vyhazov z klubu?
Zachvat muze nastat kdykoliv a spustit ho cokoliv, hlavne rozruch.
To opravdu ne a když jo, tak a mmj. tací chovaji prave potom bez PP, peotoze je vyhodili nebo neprosli bonitaci a jsou jako milujici chovatele… a neni to jen o epilepsii, duvodu muze byt vic. Hlavne se to musi lecit a neresi to vubec mozna tak nejaka mnozka, ktera ma psy ve sklepe.
@Dandie22 píše:
Jakože nekdo bude riskovat, ze pes bude mit zachvat na vystave, zavodech, cvicaku? Nebo, ze na to prijdou a dostane pokutu, zakaz chovu a vyhazov z klubu?
To opravdu ne a když jo, tak a mmj. tací chovaji prave potom bez PP jako milujici chovatele. Hlavne se to musi lecit a neresi to vubec mozna tak nejaka mnozka, ktera ma psy ve sklepe.
No prostě je to o přístupu, když budu chtít být na hov.no chovatel a půjde mi o. prachy, budu a když budu trochu chytrej a nebudu mít smůlu, na nic se nepřijde. Znám chovatelku co chová plemeno, kde je podmínka připuštění maximálně jednou v kalendářním roce. Takže když nakryje v červenci, další harání v zimě může zas, když už bude nový rok. Jenže ona měla štěňata v lednu a v půlce prosince měla dalsi. Ne záměrně, ale neuhlidala to. Ma psa a dvě čuby, ta druhá měla šťeňata taky. Víte co udělala, tvrdila, že oba vrhy měla ta čuba, co mohla mít a místo pěti štěňat jich měla jako 11 a všechna štěňata mají v rodokmenech matku číslo dva, přitom šest z nich má matku úplně jinou. A riskla to i. přesto, že. mezi štěňaty je týden rozdíl. Nesedí tudíž ani datům narození, nic. A. ještě to vypráví
. Prostě a jednoduše asi po 150 je to o lidech.
@dracula-s píše:
A hlavne PP pes, vrh a chovatel je registrován.Bez PP stene ne, takze clovek koupi psa, ktery teoreticky neexistuje, vyjma záznamu veterinare… a chovatel uz se nikdy nedohleda. Nechapu, ze takovy zlocin nikdo netrestá.
Co se rozčiluješ? ![]()
Já mám ty wesťoše a díky covidu štěňata fakt nejsou. ![]()
Po smrti starého nemocného pejska mi zůstal doma jeden zbylý a jeden teriér je málo teriérů, jsou vyhraněně společenští a šťastní v kolektivu.
Měla jsem obepsané všecky dostupné chovky široko daleko, zamluvená ještě nepočatá štěňátka s tím, že když seženu někde dřív, férově dám vědět - což jsem pak taky udělala.
No a potom objevil chlap volného westíka bez PP na bazoši, v přiměřené dojezdové vzdálenosti, paní komunikovala rozumně, posílala průběžně fotky štěňat (inzerovala, když to byla úplná mimina), já se šest neděl šíleně těšila a pak jsem si dojela vyzvednout nepapírové štěndo z očividně dobrých podmínek, vypapané, s bomba kožíškem, odčervené, se základním očkováním, očkovákem, akorát holt bez PP. Za 19.
A hele, je mi to úplně jedno. Je to nejhezčí štěně, jaké jsme kdy měli, fakt že jo. ![]()
Teď je holčičce 8 měsíců, je úžasná, živá, povaha super, starší pes ji miluje a veterinářka mi nevěřila, že to je bezpapírák.
No a co??
Já chtěla psa, mám psa, je bezvadnej a nechápu, proč Ti to tak dere žíly.
Přesně, jak tu někdo psal - nabídka, poptávka.
@Lucie_Sx píše:
Nechci nic rikat, ale spousta PP chovatelu jsou mnozky jak vysite.
Preslechtene, nemocne, za 50 tisic, nekup to.
No. Já mám toho staršího pejska s PP a po necelém měsíci jsem zjistila, že má štěně zálomek na ocásku - takže samozřejmě neuchovním, po čtyřech letech se projevila porucha slzivosti, takže budu pro zbytek jeho života kapat a mazat.
Když jsem to s tím zálomkem psala chovatelce, rázem mrtvej brouk - a já už bych pejska stejně nevrátila. Ale ztráta iluzí veliká. ![]()
Ten malej bezpapírák se těší - ťuk ťuk ťuk pověrčivě do předních zubů - výtečnému zdraví i kondici a nekriticky ho zbožňuju papír nepapír. ![]()
@Dandie22 píše:
To opravdu ne a když jo, tak a mmj. tací chovaji prave potom bez PP, peotoze je vyhodili nebo neprosli bonitaci a jsou jako milujici chovatele… a neni to jen o epilepsii, duvodu muze byt vic. Hlavne se to musi lecit a neresi to vubec mozna tak nejaka mnozka, ktera ma psy ve sklepe.
No, riskovat… už jsem tu psala, že u mého plemene stačí k uchovnění jedna výstava a bonitace. Vše ostatní je dobrovolné. Takže když člověk nechce, žádné výstavy, závody, cvičák se nekonají. A vyšetření z veteriny neposílá veterinář na klub ani nikam, to není jeho starost. To je starost majitele, aby pes měl zaznamy, které má mít, zapsané, kde mají být. Zkus se někdy mrknout, kolik psů a fen mají chovky společenských plemen. Za kolik prodávají a jaké mají skutečné náklady, pokud jde o plemena, které nemusí mít žádné zkoušky, rentgeny. Jsou prostě takoví, co to berou poctivě a chtějí chovem něčeho dosáhnout a pak zbytek, který chová pro radost a pro peníze, jejich jediným + v rozdílu mezi pp a bez pp je, že by psi nejsou příbuzní a znáš jména jejich předků po 4 generace.
I to, že se v ideálním světě neuchovní jedinci se špatnou povahou, kyčlema, patelama, očima a kdovíčím vším, ukazuje na to, že se tito jedinci v pp chovu neustále dokola a dokola vyskytují, proto se musí vyřadit.
Množírny jsou špatné, na to se shodneme všichni. Ale neidealizujme si svět psů s pp.
@Dandie22 píše:
Pises totalni nesmysly a nepravdy!!!
Zaznam u veta je pouze pro majitele toho psa, nic verejneho, zadna povinnost neexistuje, zadna karta o zdravotnim stavu neexistuje.
Jedine co existuje jsou podminky uchovneni - a tam skoro zadne zdravotni povinne podminky nejsou. Sem tam neco u nekterych plemen.
Jakmile pes tohle splni, je chovny a nikdo nic dalsiho neresi.
Nepis lži!
@sirikit píše:
No. Já mám toho staršího pejska s PP a po necelém měsíci jsem zjistila, že má štěně zálomek na ocásku - takže samozřejmě neuchovním, po čtyřech letech se projevila porucha slzivosti, takže budu pro zbytek jeho života kapat a mazat.
Když jsem to s tím zálomkem psala chovatelce, rázem mrtvej brouk - a já už bych pejska stejně nevrátila. Ale ztráta iluzí veliká.
Ten malej bezpapírák se těší - ťuk ťuk ťuk pověrčivě do předních zubů - výtečnému zdraví i kondici a nekriticky ho zbožňuju papír nepapír.
Ja jsem jednu dobu trochu vic pronikla mezi chovatele a fakt se tam dejou prasarny. Dobri a slusni chovatele nastesti porad existuji, ale je potreba je velice peclive hledat a vybirat. Laik nema sanci.
Pokud clovek narazi na vymazlene stene bez PP nekde pres zname, at ho bere vsema ctyrma. Zasadni je osoba chovatele, ne papiry. Sama vis.
@Dandie22 píše:
A jaký fakt to určuje?
U psů s PP ano, prokazatelně i s dokumenty, ale u bez PP to urcuje prosím co?
fakt trhu. Poptávka - nabídka. Jestliže je převis, logicky jde cena nahoru. A může tě to štvát ale je to tak. Prostě oblíbené plemeno je drahé, a že ty ceny mohou mít i bezpapíráci, to je prostě neoddiskutovatelný fakt. Chápu, že se ti to nelíbí, ale tak to je.
Osobně se pohybuji jinde, jiný obor. A víš co? Děsně mě se. e, že nám někdo chce přikazovat, za kolik musíme prodávat. Protože se pohybuji v jiné lokalitě, než tvůrci ceníků. Takže když budu chtít přikázanou cenu, leda tak zdechnu hladem, protože ti lidé ty peníze jednoduše nemají.
Takže logicky, pokud někdo chce, at si najde toho drahého, a spánembohem mu ty peníze dá. Ono totiž nikde není vysoká cena zárukou kvality, to si piš.