Prodloužení tříleté rodičovské dovolené

130
14.7.17 14:38

Prodloužení tříleté rodičovské dovolené

Ahoj,
za rok mi končí tříletá rodičovská dovolená. Potřebovala bych si jí prodloužit o tři měsíce, kvůli letním prázdninám, popřípadě, pokud by pro mě v předchozím zaměstnání neměli práci, tak klidně až do čtyřleté varianty. Nevíte, kdy nejpozději to musím na pracáku změnit, aby to ještě vůbec šlo? A jestli kvůli tomu nepřijdu o nějakou část rodičovského příspěvlu? Známá si ji také prodlužovala o tři měsíce již dokonce rok před koncem tříleté varianty a přišla prý asi o 7000,– Kč. Nechápu proč.
Děkuji za odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
442
14.7.17 14:46

Pridam se, resim to same.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6437
14.7.17 14:50

A co si to nechat tak, odkládat peníze bokem a pak být doma bez příspěvku :nevim: měla to tak manželka od kolegy. Jenom aby ti v práci drželi místo :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2061
14.7.17 14:51

Rodičovská dovolená se resi v práci, tam je to asi na domluvě. Rodičovský příspěvek je něco jiného. Klidně můžeš mít v práci nahlášené 4 roky a příspěvek mít jen 3 roky, ale s tím ze ten čtvrtý rok už jsi bez peněz. Druhá možnost je zajít na UP a rict, ze chces rodičovský příspěvek natáhnout třeba o tři mesice a oni ti zbývající částku rozpocitaji. Já už takhle měnila několikrát. Původně jsem brala 11500, pak opět natahovala takže jsem měla 9 tis a teď už beru jen něco kolem 4 tis aby mi to navazovalo s další mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
14.7.17 14:51

Mícháš dvě věci dohromady - rodičovskou dovolenou ti dává zaměstnavatel, takže s ním se musíš domluvit, jestli tě nechá déle doma nebo ne. Může a nemusí ti vyhovět. Čerpání rodičovského příspěvku si nastav, na jak dlouho chceš s tím, že budeš dostávat peníze tak dlouho, dokud nevyčerpáš 220 tis. Neznamená to ale, že můžeš zůstat tak dlouho doma, pokud s tím zaměstnavatel nebude souhlasit, dostaneš výpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
130
14.7.17 15:07

Omlouvám se, špatně jsem se v otázce vyjádřila. Samozřejmě jsem myslela rodičovský příspěvek. Jestli třeba stačí měsíc před vyčerpáním poslední dávky (těch 7100,–), než budou malému tři roky si jej mohu nechat rozpočítat na dalších 12 měsíců a v práci se domluvit na prodloužení rodičovské dovolené na čtyřletou variantu (či neplacené volno). A je mi divné, že ta známá kvůli tomu přišla o cca 7000,– z RP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2061
14.7.17 15:11

@Chelsa minimální částka kterou mesicne můžeš brát je 50 Kč, jinak je to uplne jedno, kdy budeš prodlužovat. Klidně to muže být i ten poslední měsíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
14.7.17 15:16

Já bych jsem vlezla s dotazem, jestli zakdlatelce nevadí, pokud někdo ví… Já si to taky prodlužovala, protože mi nevzali kluka do školky, takže jsem si to natahovala na 4 letý..
Zatím jsme nikde nebyla, ale jestli někdo ví… Pokud je dítě říjnové např. 10. října, tak příspěvěk končí 10 října tím dnem??
Jde mi o to, že poslední příspěvěk dostanu o měsíc míň protože, rozpočet tak vyšel a s uřednici jsme to měnit nechtěly, že mě to nevadí- penězově, v září už by byla školka, zkoušela bych práci.. Ale ted po roce nevím, jestli budu ještě v září jakože s dítětem a nebo i když peníze mít jeden měsíc nebudu prostě končím 10 října..
Prostě na jeden měsíc peníze nejsou.. tak to si nejsem jistá, kdy mi tončí 4 letá..
Jeslti v září, když doberu peníze a nebo v říjnu, ale měsíc bez financí.. Práci si už hledám, ale sama nevím, do kdy můžu být vlastně oficiálně doma s dítětem..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15412
14.7.17 15:55
@Chelsa píše:
Omlouvám se, špatně jsem se v otázce vyjádřila. Samozřejmě jsem myslela rodičovský příspěvek. Jestli třeba stačí měsíc před vyčerpáním poslední dávky (těch 7100,–), než budou malému tři roky si jej mohu nechat rozpočítat na dalších 12 měsíců a v práci se domluvit na prodloužení rodičovské dovolené na čtyřletou variantu (či neplacené volno). A je mi divné, že ta známá kvůli tomu přišla o cca 7000,– z RP.

V práci, ale nemusí s prodloužením souhlasit, zaměstnavatel je povinen držet místo 3roky, déle ne, to už záleží na jeho dobré vůli. Rodičovský příspěvek 220tisíc, kdykoli můžeš změnit délku čerpání, nemyslím že známá přišla o 7tisíc :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66845
14.7.17 16:15

@Chelsa rodičovská dovolená je nejdéle do 3 let věku dítěte, můžeš požádat o neplacené volno, ale nemusí ti v práci vyhovět

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66845
14.7.17 16:17

@Janasas rodičovský příspěvek ti končí vyčerpáním 220 t. Na narozkách děcka to závislé není

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1391
14.7.17 16:23

@Janasas Lepší bude zajít nebo zavolat na sociálku. Prodlužovala jsem taky o pár měsíců. Tam ti vše řeknou a spočítají :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
16.7.17 10:57

@Chelsa Výši rodičovského příspěvku můžeš změnit co 3 měsíce. Nedoporučuju to nechat až na měsíc před jeho koncem, ale udělat to dřív. Potřebují to zpracovat, navíc pokud vychází poslední měsíc částka nižší než předposlední, tak to pošlou už zároveň a vyplácení tak končí o měsíc dřív. Můžeš si tam zajít s předstihem a do žádosti vyplníš měsíc, od kterého chceš pobírat změněnou částku (např. tam zajdeš v srpnu a do žádosti vyplníš, že změněnou částku chceš pobírat od listopadu). RP můžeš pobírat nejdéle do 4 let věku dítěte a minimálně ve výši 50 Kč měsíčně. O žádné peníze nepřijdeš, pokud si to rozpočítáš do 4 let věku. RP končí vyčerpáním 220 tis. Kč nebo dovršením 4 let věku dítěte.

V práci podej písemnou žádost o neplacené volno, ale záleží na zaměstnavateli, jestli ti vyhoví, není to jeho povinnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
16.7.17 11:06
@Janasas píše:
Já bych jsem vlezla s dotazem, jestli zakdlatelce nevadí, pokud někdo ví… Já si to taky prodlužovala, protože mi nevzali kluka do školky, takže jsem si to natahovala na 4 letý..
Zatím jsme nikde nebyla, ale jestli někdo ví… Pokud je dítě říjnové např. 10. října, tak příspěvěk končí 10 října tím dnem??
Jde mi o to, že poslední příspěvěk dostanu o měsíc míň protože, rozpočet tak vyšel a s uřednici jsme to měnit nechtěly, že mě to nevadí- penězově, v září už by byla školka, zkoušela bych práci.. Ale ted po roce nevím, jestli budu ještě v září jakože s dítětem a nebo i když peníze mít jeden měsíc nebudu prostě končím 10 října..
Prostě na jeden měsíc peníze nejsou.. tak to si nejsem jistá, kdy mi tončí 4 letá..
Jeslti v září, když doberu peníze a nebo v říjnu, ale měsíc bez financí.. Práci si už hledám, ale sama nevím, do kdy můžu být vlastně oficiálně doma s dítětem..

RP je vždy na celé měsíce. Za měsíc, ve kterém dítě dovrší 4 let, ještě náleží rodičovský příspěvek, pokud nemáš vyčerpaných 220 tis. Kč. Pokud ale poslední částka vychází nižší než předposlední, pošlou ti tu poslední částku už zároveň s předposlední a vyplácení RP tak skončí o měsíc dřív. A stát za tebe platí zdravotní pojištění jako za osobu pobírající RP jen za měsíc, ve kterém ti náleží RP. Další měsíc už ne, i když by dítěti ještě nebyly 4. Musela by ses nahlásit na ZP jako osoba pečující o dítě a tam je pak omezená docházka do školky na 4 hodiny denně. Nebo se registrovat na pracák jako uchazeč o zaměstnání, aby stát dál platil zdravotní.
A pozor na to, že RP se vyplácí zpětně, takže například pokud poslední příspěvek náleží za měsíc září, vyplatí ho tedy v říjnu, ale osobou pobírající RP jsi jen do konce září, v říjnu už ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.8.17 07:34

A ted zapeklitá, otázka, muj zaměstnavatel je nekontaktní, budu podávat zalobu o neproplaceni dovolené atd, chci si zároveň prodloužit rodičovskou, dopis sice odeslu zaměstnavateli, ale, vrátí se mi, jak pak postupovat? V podstatě nebudu mit žádný souhlas od nej, co se tyka prodlouženi na sociálce, tak tam staci asi nahlásit ze? Syn je prosincový, nechci to tak brzy davat do školky a pak prace a, resit hlidani pres, prázdniny, to by byl problem vzhledem k nove praci, chci počkat na říjen, v klidu radši

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat