Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@BarboraR93 píše:
@Fiveone no já bych se tolik nebyla, kdyby jsme s malým začali cvičit dříve..:( předpokládám, ze bracha byl takhle hroznemu začátku hlidany a cvičil hned jak mohl..:(
Brácha ano, ale i tak se prohýbal dlouho. A i v době, kdy už to bylo fyzicky náročnější, protože se nějak hýbal. A můj syn měl slabé břicho a jednu ruku a na břiše vypadal dlouho jak hadrová panenka. Neuměl si dát ani ruce pod sebe, protože tu jednu nepoužíval. Přetáčel se záklonem později. Tak se dostal kam chtěl. Přes bříško jsem ho musela nutit. Chodila jsem s ním na rehabilitace. Tam bylo hlavní naučit ho používat druhou ruku, pak už to tak nějak šlo. Sice začal chodit pozdě, ale dnes na něm není nic poznat. A tu ruku furt používá méně(nepoužíval vůbec pravou a je levák).
On to pravděpodobně je nějaký varovné signál, že je něco v těle jinak. Vůbec to nemusí být autismus (to je teď taková kouzelná formulka, všichni hledají priznaky) - může to být klidně jen nějaký nepoměr svalové rovnováhy, může být čase prostě třeba velký, nemotorný. Může mít nějakou dysfunkci - může později mluvit, byť na tom motoricky hůř. Může mít stovky různých syndromů, nebo nemusí mít nic a za pár měsíců vše dožene…a všechno to má jeden společný znak - nic jiného než pilné a trpělivé věnování se mu, dělat teď nemůžete. Takže držím palce, aby to šlo co nejlépe. ![]()