Promlčená exekuce?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
35903
1.3.13 12:45

Hele a proc se nejak nezacne zajimat co s tim, kdyby dolozil, ze tu dobu byl pojisten jinde a jen se neodhlasil, treba by se s tim dalo neco delat nez 10 let doufat, ze se to MOZNA promlci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
1.3.13 12:54
@pikola píše:
Hele a proc se nejak nezacne zajimat co s tim, kdyby dolozil, ze tu dobu byl pojisten jinde a jen se neodhlasil, treba by se s tim dalo neco delat nez 10 let doufat, ze se to MOZNA promlci…

Taky si myslím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1010
1.3.13 12:56
@eumedon píše:
@Lenny0 Takhle: On nešidí stát. Jestli jsem to dobře pochopil, tak pouze nesplnil svou povinnost odhlásit se ze zdravotního pojištění, než odjel do Austrálie. Pokud ve VZP nevěděli, že je v Austrálii, tak mu účtovali zdravotní pokištění.

Ale je to fakt spíš na to poradit se s právníkem, než to řešit na diskusním fóru.

Obecně ale platí, že problémy je lepší řešit (a to co nejdřív), než spoléhat na to, že to nějak dopadne či se vyřeší samy.

Co na to říci? Neznalost zákona neomlouvá a i když se to zdá jako prkotina tak postihy jsou v některých případech fatální. Důležitá je komunikace s VZP, protože jestli není stále odhlášen tak dluh stále narůstá. Jinak máš pravdu, že řešit to na emiminu není nijak produktivní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50
1.3.13 13:27

Pokud je bratr po dobu, co je pryč pojištěn jinde, radila bych toto na VZP doložit nebo se pokusit doložit že skutečně ty léta žije v Austrálii, zde se nezdržuje, nečerpá zde zdravotní péči. Je pravda, že je povinnost se z pojištění odhlásit, když někdo hodlá odcestovat na delší dobu, ale mám zkušenosti, že když se doloží zpětně, že tu konkrétní osoba nežije, lze upustit od vymáhání. Nejlépe se asi spojit s právníkem pobočky, pod kterou bratr jakoby spadá a který bude mít na starosti vymáhání a situaci mu vysvětlit.
Jde tu totiž také o to, že promlčecí doba práva vymáhat vyměřené pojsitné a penále je sice 10let, ale tato doba neběží po dobu řízení u soudu (§16 zákona o pojistném na veřejné zdrav. pojištění) - resp. má-li to exekutor. Takže by si klidně mohli na bratra došlápnout, až se vrátí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.3.13 14:12

Brácha má doletět v dubnu, takže si to musí oběhat, mně ani na VZP nechtějí dat informace, musí prý dojit sam nebo poslat poštou žádost o výpis atd. Kamarádka dělá na pobočce a nemá přístup ke všemu.

Teď mně tak napadlo - z toho nezaplaceneho dluhu na pojistném jedou penále, to je jasný.. Ale co z těch platebních výměrů co má ten soudní exekutor? Z toho taky jedou penale nebo úroky?

• Citovat
  • Upravit
19790
1.3.13 14:44
@Anonymní píše:
Brácha má doletět v dubnu, takže si to musí oběhat, mně ani na VZP nechtějí dat informace, musí prý dojit sam nebo poslat poštou žádost o výpis atd. Kamarádka dělá na pobočce a nemá přístup ke všemu.Teď mně tak napadlo - z toho nezaplaceneho dluhu na pojistném jedou penále, to je jasný.. Ale co z těch platebních výměrů co má ten soudní exekutor? Z toho taky jedou penale nebo úroky?

Může vám dát taky plnou moc. A o informace si může taky napsat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50
1.3.13 14:57

Jj, brácha se musí snažit, možná ať ses nimi dopředu spojí, aby mu řekli, co má v dubnu dovézt za podklady. Příp. by ti pak mohl i dát plnou moc, v případě, že by ses chtěla v tom pak za něj angažovat :)
Z platebních výměrů jako takových další penále ani úroky neběží (penále jen a pouze běží z dlužného pojistného - byť je vyměřeno platebním výměrem),ale exekutor si samozřejmě účtuje svoje náklady - ty bude muset asi brácha zaplatit, ať už VZP upustí od vymáhání či nikoli(záleží na konkrétním exekutorovi). Jde o to, že exekuce byla podána oprávněně. Brácha nesplnil povinnost a neodhlásil se ze systému zdrav. pojištění, dlužné pojistné a penále mu tak bylo vyměřeno oprávněně. Jestliže VZP uzná, že tu bratr od do nebyl, bude to jen jejich dobrá vůle a s tím bude spojeno upuštění od vymáhání - platební výměry nebudou nikterak zrušeny, pouze nebudou nadále vymáhány.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.3.13 15:04
@Emte píše:
Jj, brácha se musí snažit, možná ať ses nimi dopředu spojí, aby mu řekli, co má v dubnu dovézt za podklady. Příp. by ti pak mohl i dát plnou moc, v případě, že by ses chtěla v tom pak za něj angažovat :)
Z platebních výměrů jako takových další penále ani úroky neběží (penále jen a pouze běží z dlužného pojistného - byť je vyměřeno platebním výměrem),ale exekutor si samozřejmě účtuje svoje náklady - ty bude muset asi brácha zaplatit, ať už VZP upustí od vymáhání či nikoli(záleží na konkrétním exekutorovi). Jde o to, že exekuce byla podána oprávněně. Brácha nesplnil povinnost a neodhlásil se ze systému zdrav. pojištění, dlužné pojistné a penále mu tak bylo vyměřeno oprávněně. Jestliže VZP uzná, že tu bratr od do nebyl, bude to jen jejich dobrá vůle a s tím bude spojeno upuštění od vymáhání - platební výměry nebudou nikterak zrušeny, pouze nebudou nadále vymáhány.

Já se o tom dluhu dozvěděla teprve vcera, ale plnou moc atd. mne bracha napíše at mu to tady co nejrychleji vybeham a jsme moudřejší než doletí..
To jsi me potěšila, ze z platebních výměru uz nejdou penale a úroky.. Aspon toto je plus. Jsem se lekla, ze si je účtuje VZP i exekutor.. Ty poplatky exekutora ale asi taky nebudou malé.. Dekuji moc za info.

• Citovat
  • Upravit
35903
1.3.13 15:20

Hele s vzp se da komunikovat i elektronicky, muj muz si takhle odhlasoval pojisteni, predtim mi tvrdil, ze to je urcite automaticky kdyz ho plati jinde. No, neni. Takze at se spoji s pojistovnou sam predem, predpokladam ze neco by se dalo vybehat ale musi mit nejaky formular ze sve pojistovny. Tak aby to aspon zkusil.
Fakt bych nedelala mrtvyho brouka..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
6.7.15 10:24

Bohužel pokud je exekuce už nařízena tak promlčecí lhůta neexistuje. Exekuce končí buď splacením pohledávky, nebo je ukončena z důvodu platební neschopnosti - což u něj bohužel není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
31.1.16 13:55

Dotaz...

Dobrý den,
Mám takovou smutnou situaci. Mám na své jméno spoustu exekucí, půjček. Bohužel nejsou založeny mnou. Znáte takové ty rychlo půjčky na které stačí pouze OP. Moje matka si jich ne mě nabrala několik, s tím, že veškeré dopisy schovavala. Jenže po té co mi zablokovali účet jsem na to přišla. Mám strach kde všude nějaký dluh je, dá se to někde zjistit? Všechny dluhy, exekuce? Moc děkuji!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
31.1.16 14:01

@Bablii pokud víš, že to udělala tvoje matka podej na ní trestní oznámení, stejně tak na poskytovatele půjček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
brko
31.1.16 14:11
@Bablii píše:
Dobrý den,
Mám takovou smutnou situaci. Mám na své jméno spoustu exekucí, půjček. Bohužel nejsou založeny mnou. Znáte takové ty rychlo půjčky na které stačí pouze OP. Moje matka si jich ne mě nabrala několik, s tím, že veškeré dopisy schovavala. Jenže po té co mi zablokovali účet jsem na to přišla. Mám strach kde všude nějaký dluh je, dá se to někde zjistit? Všechny dluhy, exekuce? Moc děkuji!

Ano, da se to zjistit na centralni evidenci exekuci. Stoji to par korun.

• Citovat
  • Upravit
7571
31.1.16 15:12

@Bablii jako tohle je naprosto šílené, jak může nějaký rodič tohle svému děcku udělat, fakt strašné a nepochopitelné! A k řešení situace, jak bylo uvedeno výše opravdu bych i když by to bylo asi těžké rozhodnutí podal trestní oznámení. V životě bych neplatil za někoho jeho dluhy, pokud nejsou moje a zvlášť když ti matka udělala co ti udělala. :? Určitě to rozporuj a pokud se přijde na to, že matka to podepisovala za tebe, tak to je normálně trestný čin úvěrového podvodu a za ten může jít dokonce i sedět krajním případě. Napadni to, že ty jsi o žádný úvěr nežádala a žádný nezískala. Bohužel asi bez TO to nepůjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
31.1.16 16:16

@Bablii

Pozor, trestní oznámení nenahrazuje občanskoprávní obranu!!!

Ti, co si do mysleli, na tento svůj omyl škaredě doplatili.

Spoj se s advokátem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel