Promoce - jak to prožívají vaše rodiny?

360
20.11.14 08:09

Promoce - jak to prožívají vaše rodiny?

Chtěla bych se zeptat a popátrat, jak prožívají vaše promoce vaše rodiny. Těší se, prožívají to, nebo na to dlabou? Prostě by mě zajímalo, jak to u vás je.

A asi tušíte, proč téma sebemrskačsky zakládám… měla jsem nedávno promoci a krom manžela nikdo neprojevil zájem se zúčastnit. Je pravda, že to už byl postgrad. stupeň, kdy jsem se živila sama a tak to šlo trochu mimo ně… ale stejně. Když odhlédnu od toho, že nikdo neřekl ani bů, když jsem školu dodělala, natož abych něco dostala… to je mi v zásadě šumák, mám svojí rodinu. Ale že je vyloženě obtěžovalo se i přijít podívat, to už u srdce bodlo. A jen pro úplnost, stejný titul v rodině nikdo nemá a těžko mít bude (pochopila bych to, kdybych chtěla udělat dojem s PhD na rodinu profesorů, vědců, lékařů atd.).

Budu ráda za vaše reakce a zkušenosti. Buď si tím potvrdím, že je to takové i jinde (to sice pocit lehké trpkosti nezmírní, ale aspoň v tom nebudu sama) a nebo zjistím, že jsem v rodině citových ignorantů a aspoň ušetřím za vánoční dárky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
412
20.11.14 08:17

Já jsem byla na promoci dvakrát své mladší sestře- Mgr. a letos PhD. Z naší rodiny jede kdo chce a může, ale je pravda, že to jsou všichni, včetně babiček a dědečků, kterým je přes 80. Ale ze strany sestřina manžela nepřijel nikdo. Přitom je to tak dojemné a hezké… Jo a taky se živí sama, je vdaná a má dítě, prožívali jsme to s ní.
Nehledě na to, že to máme 100 km (jedna cesta).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9318
20.11.14 08:21

Hele ja mela na bc promoci asi 20lidi. ostatni na nas cuceli jak na nejaky degeny babicky a mati breceli. Segra s manzelem si kousali nehty…

V unoru mam statnice ing. Musim to dat, tak sme resili i promoce. Chcou jit zase vsichni. Ja nechtela vubec. Budu ve 34tt s dvojkama.
Nevim jestli tu promoci ustojim, ale oni to hrozne prozivaji, tsk jim to nemuzu kazit.

Takze druhy extrem. Su jedina na vs v rodine. Navic mgr sem delala miminem, tskze me babicky maji za poloboha.. no nerikam jim jak to probihalo ;-)

Jo a gratuluji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1846
20.11.14 08:21

No já byla první v rodě, kdo měl Mgr. Oslava byla taková, že jsme šli na oběd a já dostala plastovou žábu a tisícovku na boty. Jo, byli rádi, že jsem to konečně dodělala a čeká mě ta zářivá budoucnost. A já zkončila jako recepční.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3686
20.11.14 08:23

U nás jsem na to dlabala jen já a dělala jsem co jsem mohla, abych se tomu vyhla a mohla jet sama nebo ještě lépe, kdybych si pak diplom mohla vyzvednout někde v tichosti na studijním. Bohužel mi tahle varianta neprošla. Přijeli pozvaní (200km tam a 200 zpátky) - manžel, jeho rodiče, mí rodiče a prarodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3686
20.11.14 08:24

Jo, ale byl to mgr titul, tak nevím jestli ten další by byl taky takový haló. Tam už by možná respektovali mé přání. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
20.11.14 08:28

@Lucella Měla jsem promoce tři.

Bakalář: Nadšení, široká rodina, kamarádi, květin jak na Olšanech.

Magistr: Dtto.

Druhý magistr: Méně květin (zvlášť proto, že už to i mně samotné přišlo zbytečné), účast stále celkem hojná, ale už menší - těšila jsem se, že se sejdeme, tak proto.

Malý doktorát: Promoce je dobrovolná za příplatek, ani jsem ji nedělala, přišlo mi to zbytečné, už mám odpromováno, tak co…

Popravdě, pokud už máš za sebou nějakou promoci Bc. a Mgr., tak chápu, že to rodině ani nepřijde (moje babička doteď nepochopila, jak to je s tím bakalářem a magistrem, můj tatík měl promoci jen jednu - a pak doktorskou), notabene pokud by to třeba bylo ve stejné aule kde předtím… já bych to nehrotila. Buď ráda, že máš rodinu a titul, a příbuznýma se nestresuj, jsou důležitější věci - třeba jestli Tě podrží, když budeš v prů*eru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1824
20.11.14 08:30

Možná jde právě o to, že takový titul v rodině nikdo nemá - nejsou si schopni uvědomit, kolik je za tím práce. U nás promoce taky nejmíň prožívala babička, která je v podstatě bez vzdělání - na moje inženýrské ani nedorazila, že prý je moc velká zima a praskají koleje (takové kecy…). (Zato teď děsně prožívá, že jako první z jejich vnuček porodím kluka, zatímco sestřenky se zmohly jen na holky - kluk je totiž něco víc… Jako by to nebylo fuk nebo se to dalo ovlivnit.)
Jinak zbytek rodiny promoce celkem prožíval, tchýně skoro obrečela, že na moje inženýrské nemohla (měla dlouho dopředu zaplacený nějaký dost vzácný kurz), kromě ní chyběl už jen můj brácha, kterému to bylo taky děsně líto, ale byl tou dobou na Erasmu ve Finsku a promoce byly krátce po vánocích (studovala jsem FAST na 5,5 roku, takže státnice v lednu, promoce začátkem února), na které tu samozřejmě byl, a nechtěla jsem, aby platil po takové krátké době další letenky, tak jsem mu to v podstatě zakázala. A kvůli bráchovým inženýrským promocím jsme na poslední chvíli rušili dovolenou, protože jim asi měsíc dopředu posunuli o týden termín. Prostě jsme všichni zamáčkli slzu, dovolená to měla být super (turistika na Podkarpatské Rusi), ale promoce jsou jen jedny… Takže asi tak.
Mrzí mě, že to tvoje rodina neocení, ale co naděláš. Každopádně gratuluju k titulu. :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5980
20.11.14 08:33

U nas vsichni ode me, babicky, dedecek, jedna babi 150km vlakem… Mgr, s rocnim klukem, ve skole se mi taaaak libilo, ze jsem si to o par let protahla, tak byli vsichni nadseni, ze uz konecne :lol: :lol: :lol: Jinak v rodine jsem jedina s vysokoskolskym titulem… Pak probehl spolecny obed a hotovo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
20.11.14 08:34

Já měla troje promoce; na bc. a mgr. mi šli naši a sestra, bylo to cca 80 km. Na třetí (bc.) mi šla kamarádka, která v daném městě studovala, protože to bylo asi 350 nebo 400 km a už jsem ani našim neříkala, že mají přijet.
Já sama si nejvíc užila promoce kamarádky v Karolinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69111
20.11.14 08:38

Me by mrzelo, ze ani nepoprali. U nas to na malou oslavu bylo, prisli mi i manzelovi rodice, zasli jsme pak na obed, ale byl to po mem tatinkovi po dlouhe dobe zas prvni titul v rodine (v me, v manzelove uz to zvladli oba synove). I kdyz „jenom“ inzenyr (na bakalare tehdy skola nejela). Brachu pak za par let ale slavili stejne (v jeho pripade u dokonceni studia opravdu bylo co slavit :mrgreen: ). Ale vytiskla jsem nejakych 30 pozvanek a rozdala je na 14 dni predtim svatbe sirsi rodine i kamaradum, samozrejme jsem nepredpokladala, ze by ve vsedni den a v pracovni dobe dorazili, ale prislo mi fajn to nejak oznamit. A poprali teda vsichni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4263
20.11.14 08:44

Já měla jen jednu Mgr. promoci v Karolinu. To se sjeli všichni, manžel, naši, bratr s manželkou, babičky, švagrová a tchýně s tchánem. Květiny a dary. Je pravda, že jsem ale v tu dobu byla ještě,,doma"… Vdávala jsem se měsíc po promoci a naši mě celou školu podporovali. Ale pro rodinu to byla událost velká. Další promoce už by taková 100% nebyla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
20.11.14 08:48

Muj manzel Mgr promoce nestihal (profesionalne sportoval, mel zavody), takze pak jsme vsichni slavili JUDr (jeste jsme nebyli svoji), bylo nas tam asi 20, pocetne zastoupeni tam melo vic studentu :mrgreen:). Zamluvili jsme restauraci, kde jsme pak sli na obed. Dala jsem mu udelat nadherny dort, od rodicu i blizke rodiny dostal pomerne velkou castku penez (veskere naklady spojene se studiem si platil sam, JUDra dodelal pri praci i kdyz pomerne mlady, bylo mu 26). Protoze nasi nemohli prijit kvuli zdravotnim potizim, dostal pak od nich taky penize jako projev uznani za jeho snahu a uspech ;) Kdyz pak udelal jeste ekonomku, byl si vzit diplom v kancelari skoly, Ing promoce se nezucastnil, ani jsme nedavali svetu vedet, ze to uspesne ukoncil. Ale jako rodina jsme na nej samozrejme pysni, nejen ja, jeho rodice a blizke pribuzenstvo, ale take moje strana a nikdy by to nenechali bez povsimnuti, i kdyz cele studium slo de facto mimo nich a prozivala jsem to s nim hlavne ja ;) Stejny scenar byl u svagrove, i kdyz udelala jen bc :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
20.11.14 08:48

Já ze zdravotních důvodů promoci prošvihla, vyzvedávala jsem si diplom sama v džínách na studijním. :lol: Asi jsem divná, ale byla jsem i ráda, já si na tohle moc nepotrpím. Blízká rodina mi doma gratulovala, žádná oslava nebyla (naštěstí). Jinak mě překvapila představa, že se má k promoci něco dostat 8o. To bych fakt nečekala a bylo by mi to, přiznám se, i dost hloupé. Teď je nějaká móda dostávat ke všemu něco - dárky za vysvědčení, za promoci, k Mikuláši (nemyslím sladkosti samozřejmě apod.) Nevím, u nás toto moc neřešíme, nevím jestli je to počtem titulů v rodině (máme jich dost), spíš jinými zvyklostmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
360
20.11.14 08:52

Holky, díky za reakce a přání :) já jsem si tak nějak matně myslela, že to není všude stejné jak u nás. Na magisterskou promoci přisupěli s takovým tím výrazem, že je to vlastně jejich zásluha a teda je dost, že jsem to KONEČNĚ dodělala (dostala jsem taky prd, ale aspoň došli) :). Nejsem si úplně jista, že by netušili, co je phd za stupeň. Tak jako pokoutně se tím chlubí, ale mě teda zasklili. A jsem moc ráda, že vidím, kolik chytrých a vzdělaných ženských tu je, takže gratulace zpětně i vám! :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze