Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Náklady na pronajímání chaty jsou vyšší, než si zřejmě představujete. Placená reklama, údržba chaty, zahrady, obnova poškozeného vybavení, neustálé cestování, údržba auta. Cena dopravy zdaleka nejsou jen PHM. Vzhledem ke spotřebovanému času bude zisk nevalný.
Pokud byste chtěli pronajímat něco rakreačního, bylo by výhodnější koupit v lyžařském centru rekreační byt, o který vy se staralo družstvo nebo SVJ. Ani tak ale nelze předpokládat, že by se peníze zhodnotily víc, než nějakých 5% p. a.
@JTom s tímto bohužel nesouhlasím. Sama chalupu provozuji. Mimojine u práce, třech dětí a dalších aktivit. I když si spočítáme čisté náklady, je to pořád velmi rentabilní. Chalupa zaplatí náklady sama na sebe, na druhý dům a do dvou let se chystame stavět. Jen člověk nesmí být líný a dát tomu nějakou přidanou hodnotu, aby bylo plno a lidi se vraceli. Třeba letošní Vánoce u nás stráví uzivatelka emimina, které se u nás líbilo v létě. Navíc v dnešní době se hodně lidí boji cestovat po světě a ten nárůst jde znát. Nonstop máme plno od března do půli listopadu. Pak třeba dva pobyty v měsíci. Vánoce a Silvestr je obsazený taky. Snažíme se lidem dopřát maximální pohodlí, aby jen dojeli a odpočívali. Chystame občerstvení, chalupu i koupací káď predavame vytopenou, svíčky, víno, domácí frgale, živé květiny, hudba, oblečené postele, atd..vše musí být tip top. Lidi to ocení. Zrovna za chvíli odjizdime odubytovat ![]()
@1.gabii Hrozně moc záleží na lokalitě. Mám chatu na horách, v lukrativním lyžařském středisku a i když bych na nájmu hodně vydělala, nepronajímám. Mám to 200km a dojíždění na přebírání chaty by bylo šílené. Taktéž kdyby byl nějaký problém během pobytu, musela bych být schopná dojet co nejdříve. Zároveň další problém a to s naším pobytem - jsem zvyklá mít na chatě vše a v zimě si vozit jen čisté prádlo, a to by nešlo - jídlo, lyže, oblečení, vše na chatu na podzim dovezu abych se s tím v zimě v závějích netahala; tyto věci bych tam samozřejmě mít nemohla. Takže chatu využíváme jen celá rodina a přátelé.
Tak aby vám chata vydělávala by musela být ve velmi zajímavé lokalitě (sice velký zájem nájemců ale také velká pořizovací cena), tak aby jste to neměla daleko. Také musíte počítat s určitou časovou flexibilitou aby jste tam mohla v podstatě kdykoliv přijet. Plus obrovské množství času a peněz kolem - dobrá reklama, nějaká přidaná hodnota aby se k vám lidé rádi vraceli. Na částečný úvazek by jste s dobrou chatou určitě pracovat mohla, ale v podstatě to stejné množství času co práci by jste věnovala chatě, ne-li víc.
@LennaZS Já vůbec nejsem proti, jak to vyznělo, dokonce tomu velice fandím. Před časem jsem doma otravoval s nákupem horského penzionu. Když mi ale byla předložena racionální ekonomická úvaha, musel jsem uznat, že umíme peníze zhodnotit lépe a méně pracně. Chci jen zdůraznit, že pro konečné rozhodnutí by měl být zásadní ekonomický rozbor se započítáním všech výdajů, včetně hodnoty času. Úplně jiná situace je, když to někdo dělá zároveň pro svou radost.
@1.gabii píše:
Ahoj holky,
s přítelem bydlíme v bytě a už nás to nebaví. Na dům si budeme ještě muset chvíli počkat a proto mě napadlo si pořídit chatu.
Tento rok jsme si už dvě chaty pronajali a mě napadlo, že bych pronajímala chatu taky.
Jde mi o to, jestli někdo z vás chatu taky pronajímá-jak to jde? Jestli máte pořád plno, nebo se někdo přihlásí jen občas a někoho tam máte dvakrát za rok. Viděla bych to na menší chatku cca pro 4 lidi- bud u Sázavy nebo někde u Krkonoš.. Šlo by mi převážně o to, aby se z pronájmu zaplatilo alespon část půjčky-čili bychom s přítelem chatu využívali i my, ale občas bychom ji pronajali (pokud by někdo měl vůbec zájem). Myslíte, že je to možné, nebo se na to máme vyprdnout, protože je už tak velká konkurence?
A vy, kterým to opravdu „šlape“..živíte se tím? Celkem by se mi líbilo pronajímat chatku a chodit třeba jen na částečný uvazek…ale to je asi utopie…
Děkuji všem za odpoved…
ano, máš opravdu velmi růžové představy; a krom všeho bych tě ráda upozornila na ještě jeden nezanedbatelný fakt: chaty se strrašně hodně vykrádají, není problém když vás vykradou i několikrát.
A jinak k pronájmu chaty:předání chaty nájemcům, pak tam zas přijet, zkontrolvoat, převzít si chatu, uklidit, protože ne vždy bude perfektně uklizeno, atd.,atdd, nemluvě o opravách…
@Tšekkin Kulpa píše:
Pokud do toho pujdete tak se hlasim jako obcasny najemce:-)
Problem mi orijde kolikrat ta cena chaty. Ja letos chvilku o koupi uvazovala ale ony jsou to kolikrat fakt vysoke castky, pokud to neni nejaka ruina v neatraktivni lokalite.
přesně tak, když se divám na ceny pronájmu chatek, tak za tu cenu mám ubtko v penzionu a kolikrát i s jídlem
@JTom ano, přesně. Já to miluji. Když vidím ten wow efekt u lidí, kteří přijedou, to je krásná odměna, mimo té finanční. Já totiz věřím, jako u všeho, co ze sebe vydas, to dostaneš zpátky. My prvně koupili chalupu pro nás (počáteční investice 2 mega) s tím, že ji zkusíme dat i do nájmu. Samozřejmě jsme si dělali propočty a návratnost. Já v této oblasti i pracuji, takže jsem si lehce spočítala, zda to bude výnosné nebo ne. Realita ale předčila všechna očekávání. Lokalita je ok, ale určitě ne top. Navíc je to na samotě v lese, příroda naprosto úžasná, ale i do blbeho obchodu 4 km celým údolím. Čistý měsíční zisk z nájmu, když se to převede na celý rok je cca 20 tis/mes. K tomu úplně v pohodě vykonavam druhou práci. Taky chalupu hodně využíváme, je to téměř stoletá roubenka a ta karma je tam úžasná. A i kdyby chalupa nefrcela, tak bude těšit nas a celou rodinu.
No zrovna se mi naskytla možnst koupit vlmi zajímavého domuv pidi dědině, v hustém lese. Dokola není nic. Obchod je ve vesnci na kopci 2km, dole pod kopcem 4km je vyhlášené přírodní koupaliště s pěknou vodou, 8km do města. Ale přímo v místě není nic jen klid a les.
Počítám že by tam bylo místo tak pro 10-15 lidí, při malé rekonstrukci tak za 350 000kč a 30 lidí při velké, ale tam neumím cenu ani odhadnout.
Takže výhoda, může tam jet velká parta (rodina), patří k tomu 2000m2 pozemek, je tam beach voleybalové hřiště, opékadlo s posezením, parket, samoobslužný bar, kulečník, okolo cyklostezky, kousek koupání.
Nevýhoda není okolo nic zajímavého.
A já nevím jestli lidi budou ochotni dát 15-20 000kč za týden. Celá nemovitost asi 2500m2 prostoru. ![]()
Dokonce mě napadlo z části budovy kde by se neprovedla rekonstrukce udělat třeba paintbolové hřiště. jenže to zase spíš přitáhne mladé divočáky co mi to tam v rauši podpálí…
fak nevím jestli si tak velký kámen uvázat na krk.
Mám to z domu asi 40 minut autem, takže předávání klíčů a kontrola nebudou velký problém.
Řešíme s manželem něco podobné, akorát teda investice by byla daleko vyšší, odhadujeme kolem 1mil. Krásné místo, manžel tam má kus dětství, takže
Pravděpodobně se do toho pustíme, ale obavy teda jsou.
Myslím, že hodně lidí dnes hledá samotu, mají všeho dost, měst, atrakcí, hluku, světel… Žádný paintbol bych nedělala, akorát bude vše zničené od barev a bandy výrostků ti zlikvidují to, do čeho jsi investovala. Zaměřila bych se na jinou klientelu. ![]()
@jakanas já myslím, že víc rodin s dětma by po tom mohli skočit, já bych tam případně udělala i dětský hřiště a vyžití pro malé děti, jinak já ve svém okolí znám právě rodiny co takhle jezdí na dovolené na kola.
Když si to spočítáš, tak to vychází na jednoho na 2tisíce(pokud počítám 10lidí) na týden, což je nádherná cena.
Jo a 15-20 OOO za týden pro třeba 10 lidí není špatné. Záleží teda samozřejmě od vybavení.
@medunka23 píše:
@jakanas já myslím, že víc rodin s dětma by po tom mohli skočit, já bych tam případně udělala i dětský hřiště a vyžití pro malé děti, jinak já ve svém okolí znám právě rodiny co takhle jezdí na dovolené na kola.
Když si to spočítáš, tak to vychází na jednoho na 2tisíce(pokud počítám 10lidí) na týden, což je nádherná cena.
No to sice nádhea je, ale zase kolikrát se zadaří že pojede opravdu plných deset lidí. Osobně si právě myslím že spousta lidí chce jet ve 4-6 lidech, max 8. ale toto je opravdu obrovské a i tech deset je minimum.Je to investice asi 2000 000kč a nejsem si jistý její ozumnou návratností ![]()
@jakanas my jsme měli taky investici něco málo přes 2 mega. Je to v lesích, okolo nic. A máme plno. Už inzeruji jen přes e-chalupy, lidi se vrací a jedeme téměř nonstop březen-listopad, pak Vánoce a Silvestr, plus něco málo v únoru na snih a bobovačku. Hodně pomůže fb a kratší pobyty-prodlouzene víkendy mimo sezónu, atd.