Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@magratka píše:
Takže ty máš svůj byt, na který s manželem platíte hypotéku. Byt je jen tvůj pravděpodobně proto, aby na něj v případě smrti manžela neměla nárok dcera manžela. Teď chceš, aby manžel prodal svůj byt, na který by v dědickém řízení z části měla nárok dcera manžela. Po Tebou zamýšlené transakci by dcera neměla nárok na nic. Já být manželem, tak by mi dost vadilo, že chceš oholit mé dítě.
Dědí se nejen aktiva, ale i dluhy. Kdyby zakladatelka vyplatila hypotéku, dcera z prvního manželství zdědí příslušnou část domu nezatíženou hypotékou.
@magratka píše:
Takže ty máš svůj byt, na který s manželem platíte hypotéku. Byt je jen tvůj pravděpodobně proto, aby na něj v případě smrti manžela neměla nárok dcera manžela. Teď chceš, aby manžel prodal svůj byt, na který by v dědickém řízení z části měla nárok dcera manžela. Po Tebou zamýšlené transakci by dcera neměla nárok na nic. Já být manželem, tak by mi dost vadilo, že chceš oholit mé dítě.
Jeho dítě nikdo neoholil, on měl dva byty a jeden na ní přepsal, nevidím nic špatného na tom, že by druhý takto investoval a pokud by chtěl tak mně nedělá problém napsat tento byt ve kterém bydlíme i na něj!! Nejsem ta co by si dělala pojistky pro případ rozvodu, ne v jeho případě, jsme spolu dlouho na to, abych takhle přemýšlela. Chápu, že on to může vidět, tak že by přišel o SVUJ byt, ale když se člověk naučí nevidět moje a tvoje, ale naše, tak prioritou je snad stávající rodina a ne byt, který mi má sloužit jako pojistka, kdybych se s ním rozvedla. Takhle to vidím já. Nebo jsem ta špatná, že když jeho dcera dostala jeden, navíc ten větší, byt, tak že ten druhý chci použít takto? Nebo je správné, že kdyby se s ním něco stalo, tak jeho dcera dostane i tento a mně zůstane na krku hypotéka? Kdybych neměla tu hypotéku, tak by mi bylo jedno, kdybych z toho bytu jednou neměla ani hrníček to mi věřte.
@Anonymní píše:
Jeho dítě nikdo neoholil, on měl dva byty a jeden na ní přepsal, nevidím nic špatného na tom, že by druhý takto investoval a pokud by chtěl tak mně nedělá problém napsat tento byt ve kterém bydlíme i na něj!! Nejsem ta co by si dělala pojistky pro případ rozvodu, ne v jeho případě, jsme spolu dlouho na to, abych takhle přemýšlela. Chápu, že on to může vidět, tak že by přišel o SVUJ byt, ale když se člověk naučí nevidět moje a tvoje, ale naše, tak prioritou je snad stávající rodina a ne byt, který mi má sloužit jako pojistka, kdybych se s ním rozvedla. Takhle to vidím já. Nebo jsem ta špatná, že když jeho dcera dostala jeden, navíc ten větší, byt, tak že ten druhý chci použít takto? Nebo je správné, že kdyby se s ním něco stalo, tak jeho dcera dostane i tento a mně zůstane na krku hypotéka? Kdybych neměla tu hypotéku, tak by mi bylo jedno, kdybych z toho bytu jednou neměla ani hrníček to mi věřte.
Prosím tě, zakladatelko, těmito řečmi se vůbec nezabývej, důležité je, jak Vám to vychází finančně. Ženský neumí poradit, tak budou aspoň moralizovat.
Nejlepší bude, když zařídíš návštěvu nějakého dobrého finančního poradce, ten se Vám na to podívá a třeba sám navrhne, že by se měl druhý byt prodat. Anebo přijde ještě s úplně jiným řešením, které bude ještě lepší. A na základě té návštěvy můžete s manželem probrat, co a jak.
@adam755 píše:
Nejlepší bude, když zařídíš návštěvu nějakého dobrého finančního poradce, ten se Vám na to podívá a třeba sám navrhne, že by se měl druhý byt prodat. Anebo přijde ještě s úplně jiným řešením, které bude ještě lepší. A na základě té návštěvy můžete s manželem probrat, co a jak.
to je naprosto dokonale bravurne reseni ![]()
@Anonymní píše:
Kdybych neměla tu hypotéku, tak by mi bylo jedno, kdybych z toho bytu jednou neměla ani hrníček to mi věřte.
Ještě jednou se zeptám: máte tu hypotéku pojištěnou? Vždyť přece existují pojistky, kdy v případě úmrtí manžela ti pojišťovna tu hypošku doplatí.
Pak bys mohla být v klidu.
@blecha72 píše:
Dědí se nejen aktiva, ale i dluhy. Kdyby zakladatelka vyplatila hypotéku, dcera z prvního manželství zdědí příslušnou část domu nezatíženou hypotékou.
Jenže ten byt, co je na něj hypo je jen zakladatelky, tudíž předpokládám, že hypo je také jen jejím dluhem, který by se nedědil.
@Gina108 píše:
Jenže ten byt, co je na něj hypo je jen zakladatelky, tudíž předpokládám, že hypo je také jen jejím dluhem, který by se nedědil.
Kde jste přišla na to, že nové bydlení je zakladatelky, ne SJM?
@blecha72 píše:
Kde jste přišla na to, že nové bydlení je zakladatelky, ne SJM?
OMG, zrovna např. v tom příspěvku, na který reaguješ
![]()
@PetraJ píše:
Ještě jednou se zeptám: máte tu hypotéku pojištěnou? Vždyť přece existují pojistky, kdy v případě úmrtí manžela ti pojišťovna tu hypošku doplatí.
Pak bys mohla být v klidu.
Přečtěte si podmínky smlouvy týkající se okolností smrti jednoho z manželů. Ani toto není všelék.
@Gina108 píše:
OMG, zrovna např. v tom příspěvku, na který reaguješ![]()
Ale to uvádí nezúčastněná diskutující, ne zakladatelka.
@Anonymní píše:
Nebo je správné, že kdyby se s ním něco stalo, tak jeho dcera dostane i tento a mně zůstane na krku hypotéka? Kdybych neměla tu hypotéku, tak by mi bylo jedno, kdybych z toho bytu jednou neměla ani hrníček to mi věřte.
Ale ona ho nedostane, ten byste dědily obě napůl…
@blecha72 píše:
Ale to uvádí nezúčastněná diskutující, ne zakladatelka.
OK, tak zkus příspěvek hned pod tím od zakladatelky ![]()
@j.a.n.i1 píše:
Ale ona ho nedostane, ten byste dědily obě napůl…
No i kdyby napůl, tak půlka mi hypotéku neumoří.
Ano hypotéka je psaná jen na mně, protože byt se kupoval ještě před svatbou, ale není tomu tak z mé vyčůranosti, aby byl byt jen můj nebo, aby v případě smrti manžela nedědila jeho dcera (tohle vím, že by ani neudělala), ale je to tak, protože manžel se do svatby nehrnul, svatba pro něj byla jen papír, ovšem po svatbě mi poděkoval za to, že jsem si ho vzala, že prý to něj strašně moc znamená…ach ti chlapi
.. ale to je na jiné téma, to jsem odbočila ![]()
@Gina108 píše:
OK, tak zkus příspěvek hned pod tím od zakladatelky
O. k. pak je to jasné. Prodej, investuj. Není moje, tvoje, jen naše.
Pokud nemáte finanční problémy, tak já bych byt v žádném případě neprodávala. Proč se zbavovat příjmu? Samozřejmě u hypotéky platíš úroky, ale pokud vím, běžným výnosem z bytu je 5 % z ceny nemovitosti ročně a to je pořád víc, než jsou úroky u hypoték, takže je lepší mít dluh a nezbavovat se majetku, dokud není vážně důvod.
Chápu tvoje obavy z toho, co kdyby se něco stalo, že ti zůstane hypotéka, ačkoliv bys ji mohla mít splacenou z manželova majetku. Zkuste tedy nějaký druh pojištění pro případ smrti, možná i k hypotéce máte (pokud ne, může vám to zlevnit sazbu - pozor ale při výběru produktu) ![]()
Jestliže se ale bojíš prodej manželovi navrhnout, tak to ani nedělej. Vem si, že ony ty peníze ušetřené na splátkách hypotéky se totiž často i v rozpočtu velmi rychle rozplynou ani nevíš jak a najednou je člověk bez bytu… ![]()