Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Jo: a výsledky se Tvému lékaři nedostávají - vůbec nemusí vědět o to, že jsi někam šla.
Sice se doporučuje snažit se rok a když se nedaří, vyhledat odbornou pomoc, ale u Tebe, když nemáš MS, je to myslím, něco jiného.
Ahoj,
rada za mně-prosím Tě,na nic nečekej.My jsme čekali 14 let a upřímně,ke konci jsme to už vzdávali.Neměli jsme na to jak psychicky,tak pak už ani finančně a dalo nám to dost zabrat,aby jsme to nějak vyřešili.Kolikrát jsem neměla daleko k psychiatrovi a žila jen v depresích......
Navíc,s každým rokem ta pravděpodobnost,že se to povede klesá.Jdi do toho po hlavě a hlavně klid,žádné nervy.
Vyšetření:do Pronatalu nemusíte mít žádné doporučení ani vyšetření.Jen je dobré vědět,jestli někde není nějaký zádrhel,který brání otěhotnění-pak se zaměří vyloženě na to.
Všechna vyšetření si v CARu udělají a to jak u Tebe,tak i u manžela.K OG nepřijdou žádné informace ,to vím na 100%,jen v případě,že cyklus proběhl úspěšně a v CARu potvrdí těhu-v 6tt,po té,co vidí srdíčko,vystaví Ti zprávu o tom,kolik folikul odebrali,kolik embryjek vrátili,jaké léky bereš atd.Nevim,co z tou zprávou uděláš,mě jí dali do ruky a já jí pak předala OG.Je pravda,že mi hned na přední stranu průkazky napsali tučně,že jsem po IVF,což mi občas vadí-nestydím se za to,ale vadí mi vyptávání všech sester,ke kterým přijdeš a nejvíc otázka-kolik to stálo?
Hodně úspěchu.
Novoborka 37tt.
A jeste jedna otazka me napadla. Jake jsou v Pronatalu objednaci a cekaci lhuty? Kolik casu jste tam travili pri prvni navsteve?
Ahoj,
tak s tím objednáním je to různé,podle toho,jak mají plno.Někdy nás objednali za týden,jindy za měsíc.Ale jakmile Ti rozjedou cyklus,budeš tam pečená vařená.
To čekání je taky různé.I když jsi objednaná,stane se,že se "paní "před Tebou zasekne a chvilku si posedíš.Ale nikdy jsme nečekali dýl než hodinu.Většinou tak 10 min. a šli jsme na řadu.To čekání se dá vydržet-v recepci vám udělaj kafčo,maj tam fůru čtení a je tam takový šrumec,že to uteče než se naděješ.
Tak hodně štěstí.
Diky moc za potesujici info - z ni to skvele. Manzel je taky pro tam zajit, tak tam hned zavolam a objednam se ![]()
Uz jsem objednana, mam ale jeste par dotazku: jak caste jsou jednotlive navstevy? Pri te prvni pouze konzultuji? A jak je to s odbery krve? Ceka se tam nebo jak to chodi? Odbery nejsou muj konicek a vetsinou pri nich omdlim, tak mam trochu strach…
Jéé koukám, tohle téma je otevřené jako na zavolanou
V pátek mi dala doktorka doporučení do Pronatalu - Praha a dneska se chci objednat. Tak jsem ráda, že se něco dozvím už předem a nebudu čučet jako vrána ![]()
Koukám, že jste tu holčiny z Ústí, já jsem z Děčína. Tak jsem zvažovala ten Pronatal v Teplicích, přece jen to bude asi víc návštěv než jedna. Ale prý je ta Praha nejlepší co do vybavení i zkušeností.
Mně je už trochu víc (néé trochu ale hodně
), bude mi za pár týdnu už 37
a tak už mi moc času na moc pokusů nezbývá
Jsem moc zvědavá, co všechno se dozvím a jak to bude probíhat
Ahoj,
u mě to bylo tak,že při první návštěvě-konzultaci mi už nějakou tu krev brali.Manža hned šel na spermiogram.
Pak,když se rozhodnete,že do toho jdete,musí CAR čekat cca 3 týdny na schválení léků od pojišťovny.Jakmile si zavoláš a oni potvrdí,že je vše odsouhlaseno,stačí počkat na MS,hned se objednáš na druhý den,kde přímo v CARu vyfásneš na recepci tašku léků-neboj si říct i o jehly a stříkačky-mě všechny injekce píchal manžel (je to instalater a zvládl to na jedničku),ale i u doktora koukaj divně,když příjdeš "nevybavená)-bylo by dobrý už vědět,kdo Ti bude inje bodat-čas si určuješ sama,ale potom už chtěj,aby se to dodržovalo.
Spolu s injekcema dostaneš i ten den i rozpis,kolik čeho se píchá a hned Ti první
u ďobnou.
Pak Tě nechaj cca týden žít,po týdnu ráno v od 6,30-7,30 odeberou krev a ten den myslím v 13,30 pujdeš na ultrazvuk-budou kontrolovat velikost a počet folikulek.Podle výsledku buď za dalších 5 dní už na odběr,ale taky se nám stalo,že mršek bylo moc a stávkovaly,nerostly,tak mi dodávali další inje a místo 13 dní jsme měli cyklus před odběrem 20 dní,pak jsme tam jezdili obden na UTZ,vč.sobot a nedělí.
Sle standard je po 13 dnech odběr-trvá i s přípravou cca 3 hoďky-z toho 2 spíš po narkoze,samotný odběr je 10?? min..
Pustěj Tě domu,od toho odběru máš nárok na neschopenku,využij jí,a podle toho,jestli se rozhodneš pro prodloužení kultivace embrijek se vrátíš za 1-5 dní na zavedení-pro mě to bylo nejhorší -musíš mít plný močák a nesmíš se cca 3h.vyčůrat.....
Pak jsi doma,21 dní čekáš,uděláš těhutest a podle něj tam buď ještě jednou pojedeš na UTZ-kontrolují počet a srdíčka embrijek a nebo se s nima dohodneš,co dál…
Je,já jsem ukecaná,takže shrnutí :během cyklu tam,když vše bude OK ,pojedeš cca 5×.
Jo a z odběru krve strach neměj,jsou tam super sestry-doslova komediantky…
Novoborko, uzasne jsi to vysvetlila, super ................ Ja jsem s manzou do Pronatalu objednana na ctvrtek. Chtela jsem se zeptat, jaky u vas byl problem, ze jste museli podstoupit IVF (nebo snad IUI)???????,
Tak jsem tam teď volala a objednali mě na 14.3.
Aluu prosím Tě, určitě se po čtvrtku ozvi, jak to probíhalo, jsem děsná zvědavka ![]()
Novoborka, to se divím, že vám (nebo spíš manžovi) dělali hned spermio, copak předtím nemusí být nějaká abstinence? Já mám cykly v poho, přítel samozřejmě nepřipouští žádný problém z jeho strany, tak jsem vážně zvědavá, proč nás matka příroda takhle šidí ![]()
Jaru, urcite dam vedet, neboj. To jsem te vlastne mozna predbehla, protoze ja si tam volala taky dnes a rikala, ze jediny volny termin je ve crtvrtek nebo az v breznu. Jeste ze jsem byla tak rychla ........... ![]()
Unas je problem u manzi, celkem se s tim szil a nedela z toho tragedii, acto asi moc prijemne neni. U to vypada (aspon podle nejakych vysetreni), ze jsem snad OK, tak doufam, ze se nam to pdari hned napoprve ..........
No,my už jsme věděli,kde je zádrhel.Manžel má ty potvůrky líný-prodělal v pubertě nějaký zánět či co a ty mršky si od té doby dělají co chtějí.
Takže IVF bylo u nás jediné řešení.Tedy to řešení má termín porodu za 7 dní.!!
Což vysvětluje i ten spermiogram v Pronatalu,abstinence má být 3 dny a protože to víme,tak jsme před návštěvou abstinovali.(teď abstinujem celý těhu a taky to jde.....ale těžko)
Aluu-chlapi to berou statečně,když jim to pořád někdo nepředhazuje.I v Pronatalu se k manželovi chovali,jak když má chřipku-znáš to,jak se chlapi nechávaj obskakovat a chtěj být středem pozornosti.Tady s nima tak jednaj,navíc brzo pochopí,že není jediný chlap na světě,který má takovýhle problém.
U nás jsme hned na začátku hned všechno probrali,jsme si jeho problému vědomi,ale pak už jsme se o tom nebavili.
Jo,ještě rada,nám to pomohlo,všude tahej manžu sebou.Oni Tě nikde nenutí,aby s Tebou chodil po doktorech a vyšetřeních,ale u nás dost uklidnilo nervy to,že byl u všeho,kde se něco dělo.Je pravda,že ho všude nepustí-třeba UTZ,ale sedí ve vedlejší místnosti a slyší všechno,o čem diskutuješ s doktorem.Na všechno,i na blbosti,se ptejte,oni jsou na to zvyklý.Střídají se tam 4 doktoři,vč.Mardešiče,všichni jsou super.
Tak držím pěsti ať to dobře dopadne.Nestresujte se,nenervujte,berte to v klidu,to už je 50% k tomu,že se to povede.
A dejte vědět,jak jste dopadly......
Aluu - no já musela počkat až vypadnou kolegové z kanclu - nemusí taky všechno vědět, že?
To nevadí, že jsi předběhla, aspoň budu mít spoustu informací, než se vydáme do té matičky stověžaté. A pak, oba jsme přesvědčeni, že tentokrát to určitě vyšlo, takže budu moci ten březnový termín zrušit
Nám zatím nikdo žádná vyšetření nedělal, jen jsem si měřila BT (úplně jak z učebnice), pak jsem s tím přestala, abych se na to tolik nesoustředila a teňhle cyklus jsem si dělala OVU testy - vše vychází naprosto podle očekávání. Podle jednoho UTZ se paní doktorce zdálo, že u mě je vše v pořádku. Včera jsem měla 100 chutí toho mýho chlapa zaškrtit, když jsem se mu snažila popsat, co všechno nás tam může potkat a on se začal tvářit divně (skoro bych řekla, že měl strach). Snažila jsem se to zlehčit otázkou, proč mu vadí, že si udělá dobře za podpory pěkných časopisů a kazet, ale nějak se to minulo účinkem. No snad až uvidí, co čeká mě, tak pochopí, že já se u toho tak dobře bavit nebudu. Asi mu nějak nedochází, že s mimčem bude muset obětovat víc než trochu času se zkumavkou ![]()
Taky se tesim na Vase zazitky z Pronatalu, ja jsem objednana na 7.3. Tu IVF doprucili na zaklade vysledku jejich testu nebo jste tam s tim uz sli? Ja bych to totiz zatim rada zkusila prirozenou cestou, bude ale asi treba hormonalni podpora. Jedno tehu se nam uz zadarilo, ale skoncilo potratem…tak ted nic nechci ponechat nahode.
Pri prvni navsteve delaji klasickou gyn prohlidku?Tzn. cytologii + UZ atd?