Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, na kontrole v 8 měsících nám dětská řekla, že se jí zdá, že syn má mírně propadlou hrudní kost, ať ho neposazuju do doby, než si sedne sám. Nikdy jsem ho neposazovala, i kdyby mi to neřekla. V 9 měsících si sedl sám, nějakou dobu jsem ho nechala, ať si to pořádně natrénuje a pak jsem ho už dávala sedět do jídelní židličky i do kočáru, ale včera při kontole v 10 měsících mi dr řekla, že ještě v tom sedu není jistý, tak ať ho neposazuju, na jídlo do židličky můžu, ale do kočárku jen do polosedu. Ale mám docela strach, co se z toho může vyklubat, jestli jsem něco nepodělala??? Myslela jsem, že když už si sedne sám, tak ho můžu dávat sedat, teď se ho bojím dávat i do té židličky, ale už je zvyklý. Máte s tím někdo zkušenosti? Co se stane, když se mu to nespraví?
Bude se hlídat, jestli kost netlačí na plíce a srdce, kdyby byl nějaký problém, tak se to operativně spraví. Případně vám naordinují rehablitační a dechová cvičení. Nevím, jak hodně to má, já měla taky vždycky propadlý hrudník, docela dost, ale při operaci srdce mi to spravili. ![]()
ahoj moc ti neporadim.Kdysi jsem cměla přítele a ten měl tzv.vpáčený hrudník(propadlou hrudní kost dovnitř ) ale vím že to bylo dědičný.Tak se zeptej zda to neměl někdo v rodině.Hlavně at se to prckovi spraví.Držim palečky
Ahoj barah,mám kakarádku a její syn taky má onen problém s hrudníkem.Mají to právě s toho brzkého sezení.Jen je na to detsk.doktor.upozornila,ale má to jen lehce.Prý to nejde ani vidět.Ten kdo o tom ví tam si toho možná všimne.Ale nijak to nemuseli řešit.A syn má ted 15 a je to sportovec.TAk bych si s toho až tak moc nedělala.A příště bych se doktorky poptala.
Propadlý hrudník neboli pectus excavatum je jednoznačně dědičný. U sezení se jen hlídá, aby se to nezhoršilo, ale je to dědičná záležitost a genetici neví, který gen je za to zodpovědný (konzultovala jsem to s reprodukčním genetikem).
Budou vám doporučovat hraní na flétničku a dechová cvičení. Operují se jen velmi závažné formy.
Holky děkuju. My to s manželem v rodině ale nemáme, nebo máme a nevíme o tom. Má to jen málo, není to skoro vidět, až kddyž to dr řekla, tak si toho všímám. Nějhorší je, že to nemůžu nějak spravit. ![]()
Ahojky! Tento problém má náš syn také. Zjistili mu to ve třech letech a prý to má celkem dost, ale do šesti let se s tím nic nedělá, jen se to sleduje.Nic moc na to nepomáhá, hraní na flétnu, plavání. Jen doufám,že se mu to nebude zhoršovat a nebudeme muset na operaci. Kdyby měl někdo typ, co s tím dělat, jak mu ještě pomoci, budu ráda, nechtěla bych aby šel pod kudlu. ![]()