Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte holky,
máte některá zkušenost s proplachem slzných kanálků u půlročního dítěte?
Mám, asi i v dřívějším věku, už si to nepamatuju. Dělali nám to na Bulovce a jsem ráda, že jednou stačilo.
Zkušenost máme, ale holky byly mnohem mladší. Na tento zákrok jsem šla s oběma staršíma už někdy ve 3 nebo 4 týdnech. Samozřejmě řvaly obě jako by je na nože brali, ale osobně jsem přesvědčená, že to bylo spíš proto, že je museli doktoři pevně držet. Zákrok je záležitost asi tak několika vteřin a prý je úplně bezbolestný…
Dceři to dělali když jí byl rok (? +/- už si moc nepalatuju), dělali jí to v Praze na Karláku, sestřička jí zavinula, aby nemohla máchat rukama a vrtět sebou, pak jí držela hlavičku a mě poslali za dveře, abych nestresovala sebe ani dceru.
Anetka plakala hned, jak jí znehybněli a když jí pustili a já si jí vzala k sobě, tak už jen fňukala, ale sestřička byla skvělá a začala dělat blbiny a dcerka brečet přestala.
No když jsem dělala na očním (sice uklízela na sále), tak mě zavolali po operaci, ale mezitím si tam vzali na malý sál asi +/- 1/2 roční dítko, tak jak zde psali zavinuté, držely ho tři sestry a pan primář prováděl zákrok. Mimi řvalo, křik šílený a já (4 násobná matka) jsem vycházela a řvala taky. Ono asi čím větší dítko, tak tím více už to taky prožívá.
No nic se nedá dělat, hlavně musí zákrok pomoct.
Přesně jak píše Sandrik. Bolet by to asi nemělo, ale příjemné to nebude. Mělo by se to dělat miminkům okolo 2-3 měsíců. Filípkovi to dělali v necelých šesti, a to měl být už velký. Chtěla jsem být při tom, jen jsem ho hladila na nožičce a pak honem vystrčila prso, a´t se uklidní.
No nevím, jak je to bezbolestný, ale děcka u toho ječí naprosto šíleně. Když jsem se pak pro malýho vrátila do ordinace, tekla mu z oka krev… Taky na to platí homeopatickej lék Silica, ale to jsem tehdy nevěděla.
Tak me dceri to delali 3 krat…hned nejak v 6nedeli a pak jeste dvakrat.Sestra me z ordiance vyhnala,ze to maminky tezce snasi-a to jsem zdr.sestra take.......Dle me je to ta nejhorsi zkusenost,zatim,co u ditete mam.Mala vzdy rvala jak tur,ale nedivim se......Kazdy mame v koutku oka malou cernou tecku,tak prave do te oni jehlou vstrikuji fiz.roztok a tim se to proplachne…Pochybuju,ze to neboli,nevim…Ale doufam,ze uz na to me deti nikdy nebudou muset jit.
My na tom byli s malým třikrát po sobě
, než to bylo úplně OK, já tam byla s ním, vyhnat jsem se nenechala, prostě jsem řekla, že chci být s ním, aby si nemyslel, že jsem ho v tom nechala samotného, alespoň mě slyšel, snažila jsem se na něj klidně mluvit, i když hlas se mi třepal jak ratlík… Dělám to tak u čehokoli a zatím jsem se nesetkala s nepochopením, ani při delším pobytu v nemocnici. Hlavně je třeba ujistit personál, že já to vydržím (že neomdlím apod., mají strach, aby nemuseli u některých zákroků zachraňovat spíš matku než dítě
). Můžeš ho pak obejmout okamžitě, co doktoři skončí.
Jak píšou holky, napíchnou slzný kanálek a proplachují, takže se dítě nesmí hýbat, drží ho tedy silou - ruce, nohy v kolenou, aby nekopalo, hlavičku. Řev šílený, ale je to z těch méně bolestných zákroků a hlavně to naštěstí netrvá příliš dlouho.
Přeji pevné nervy a krátké čekání. ![]()
Eva
Ahoj,
moji holcicce to take delali, dvakrat. OSobni zkusenost mam z dospelosti tez, je to velmi neprijemne, hodne velky tlak a ten kdo pise, ze si mysli, ze to neboli, tak boli. Bolet to prestane, jakmile je to proplachnute.
Radka
My jsme byli asi ve 4 týdnech v Motole. Byla tam starší paní doktorka a bylo to šup šup. Naštěstí jsme byli jen jednou.
Dobrý den
Mám jít s 8měsíční dcerkou na proplach slzných kanálků, a mám z toho velké obavy, nevíte někdo jak se to dělá? Děkuji Vondrušková
Tak mě přesně na to řekli, že malý už je na to velký, oblítali jsme milióny očních lékařů a vesměs stejný názor. Já s pícháním nemám dobré zkušenosti u starší dcery- nikdy nepomohlo. Ale malému hnisalo oko od narození, až asi do doby před 14 dny. nebylo to nic malého, oko většinou nerozlepil, měl jej velmi zarudlé okolo. Já věřím jedině masážím. I když malý si na oko nechtěl nechat šáhnout. Před 14 dny jej koupal poprvé manžel a chlapi se s tím nepářou políval mu hlavu, dělali blbosti a malý si neustále vytíral z očí vodu a od té doby nic. Jsem tak šťastná. Naprosto tě chápu. Ale já už bych to v tak velkém věku dělat nenechala. Opravdu raději masírovat. A ještě přímo primář oční mi řekl, masírujte, až mimi poroste kanálek se zvětší. Ale nevím, co trápí Vás a zda by to opravdu nebylo vhodnější, ale jak jsem psala, dcera na tom byla tak asi 5× a ani jednou to nezabralo- bylo to jen trápení, její i moje.
Naše Stázinka stím má problém od narození. Nejprve jí hnisali a slzeli obě oči. Po dvou antibiotikách se jedno zpravilo. o masážích jsme se dozvěděli až od očaře v 6 měsících. Říkal, že jsou však účiné hlavně do půl roku, pak už je pravděpodobnost pomoci masáží 5%. Průplach udělal, ale nepomohlo to. Říkal, že je kanálek příliš zůžený a odeslal nás na opraci. Děla se to v celkové anestezii, kde se od kanálku na 6-8 měsíců zavede silikonová trubička. Ještě jsme tam nebyli, jsou na to dlouhé čekací lhůty. Malé je teď 8 měsíců a jdeme na to až v srpnu. Snad to konečně pomůže. Kdybych věděla o masážích dříve, alespoň bych to zkusila. Pediatři asi moc informovaí nejsou.
Ahojky.Byla jsem taky s malou na propláchnutí kanálků,taky měla 8 měsíců,ale vůbec mě s ní nepustili k zákroku,
hrozně plakala,
ale jít jsem tam nemohla.Ty problémy že nám teče očičko máme chvilku po narození a táhne se to s náma pořád.
potom bych řekla že ten týden to bylo ještě horší jak před tím,pak se to uklidnilo a ted přemýšlím že půjdu k dr. znova.zase jí to začíná trochu kysat.Někdy po ránu chudák nemůže otevřít ani očičko.Doufám že jsem tě nepostrašila,určitě to budete mít dobré pak. ![]()