Propustka otce k dětskému lékaři

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1666
7.5.14 08:41

Propustka otce k dětskému lékaři

Ahoj holky, chtěla bych se vás zeptat jestli má otec nárok na proplacení propustky, když byl s dítětěm u lékaře? Dneska totiž na přítele vyběhla účetní, že k doktorovi má chodit matka a že mu to nebude uznávat :nevim Že prý si má brát dovolenou nebo OČR což mi přijde jako blbost kvůli pár hodinám, to by od sociálky přece nic nedostal.No nějak se ni to nezdá…Pokud znáte i nějaký paragraf, který jasně píše jak to je dejte mi prosím odkaz. Díky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2551
7.5.14 08:43

Ahoj, paragraf neznám, ale manžel chodí na propustku s dětma k lékaři běžně a nikdy nebyl problém :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4289
7.5.14 08:44

Paragraf bohužel neznám, ale určitě na to právo má, stejně jako matka… jediné co mě napadá je, že byste nežili ve stejné domácnosti, ale jinak určitě ANO

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
7.5.14 08:46
@Muf86 píše:
Paragraf bohužel neznám, ale určitě na to právo má, stejně jako matka… jediné co mě napadá je, že byste nežili ve stejné domácnosti, ale jinak určitě ANO

mě spíš napadl případ, kdy je matka s daným dítětem na rodičáku… :think: ale to už asi nebude případ zakladatelky… :nevim:

Účetní je asi stará škola…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101531
7.5.14 08:50

@Stensa Tady, bod 8 http://business.center.cz/…priloha.aspx a na účetní bych vybehla, jestli ji něco říká slovo diskriminace…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6865
7.5.14 08:50
@kate02 píše:
mě spíš napadl případ, kdy je matka s daným dítětem na rodičáku… :think: ale to už asi nebude případ zakladatelky… :nevim:Účetní je asi stará škola…

příteli vzali propustku, aji když šel s náma lékaři a já jsem doma. Prostě mají na půl rok určitý počet hodin a je na něm jak je vyplýtvá. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
7.5.14 08:51

Uznat mu to musí, je snad taky rodič a zákonný zástupce a ty asi taky chodíš do práce. Co kdybys byla třeba týden na služební cestě? To by dítě nešlo týden k doktorovi?
Holt v ČR nikdo zatím nepočítá s tím, že i otcové se o své děti mohou starat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
7.5.14 08:52

@Stensa predpokladam, ze uz s ditetem nejsi doma, ale oba normalne pracujete. V tom pripade jste si jako rodice ve svych pravech i povinnostech rovni, to znamena ze ne ucetni, ale vy mezi sebou si urcite kdo pujde s ditetem jako doprovod k lekari.
Obecne mate nejdrive volit dobu mimo svoji pracovni dobu, coz u detskeho lekare ne vzdy pujde.
Resi to zakonik prace paragraf 191 dulezite osobni prekazky v praci, paragraf 199 pak resi nahradu mzdy. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
7.5.14 08:54

@Stensa pokud nebylo možné jít s dítětem k lékaři mimo pracovní dobu otce, tak ano, nárok na proplacení propustky má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
688
7.5.14 09:01
@Stensa píše:
Ahoj holky, chtěla bych se vás zeptat jestli má otec nárok na proplacení propustky, když byl s dítětěm u lékaře? Dneska totiž na přítele vyběhla účetní, že k doktorovi má chodit matka a že mu to nebude uznávat :nevim Že prý si má brát dovolenou nebo OČR což mi přijde jako blbost kvůli pár hodinám, to by od sociálky přece nic nedostal.No nějak se ni to nezdá…Pokud znáte i nějaký paragraf, který jasně píše jak to je dejte mi prosím odkaz. Díky :kytka:

Nárok na volno s proplacením náhrady mzdy v tomto případě je, ale zákon stanoví, že doprovod v daném případě musí být nezbytný a že vyšetření nemohlo být provedeno v mimopracovní době. Pracovní volno se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků. To znamená, že pokud je matka např. na rodičovské pouze s tímto dítětem, tak asi u manžela nebude nezbytné, aby šel s dítětem k lékaři, pokud tedy není matka např. v nemocnici. Pokud oba pracují, musí se dohodnout, kdo si vezme volno. Taktéž, pokud dítě neonemocnělo náhle, ale jde např. o nějakou konzultaci u lékaře, tak to lze třeba v odpoledních hodinách, pokud lékař ordinuje.
Sama jsem tyto propustky proplácela, ale sledovala jsem jak se k tomu zaměstnanci staví. Někdo žil jen na propustkách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
7.5.14 09:06

@Muf86 i kdyby nezili ve spolecne domacnosti, tak porad je to otec a ma pravo jit se svym ditetem k lekari ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1666
7.5.14 09:08

Díky moc, já jsem taky zaměstnaná a přítel chodí proto, že má auto a dr.je daleko a mě tam busy moc nejezdí. Jinak pracovní dobu stejnou jako mudra takže mimo práci to nejde. Kouknu na ty paragrafy a účetní to rázně vysvětlí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1666
7.5.14 09:12

Jde vždy o doprovod když onemocní, na prevent. prohlídky chodím jinak já ve volnu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
7.5.14 09:33
@Stensa píše:
Ahoj holky, chtěla bych se vás zeptat jestli má otec nárok na proplacení propustky, když byl s dítětěm u lékaře? Dneska totiž na přítele vyběhla účetní, že k doktorovi má chodit matka a že mu to nebude uznávat :nevim Že prý si má brát dovolenou nebo OČR což mi přijde jako blbost kvůli pár hodinám, to by od sociálky přece nic nedostal.No nějak se ni to nezdá…Pokud znáte i nějaký paragraf, který jasně píše jak to je dejte mi prosím odkaz. Díky :kytka:

Účetní bych se zeptala, jestli jí říká něco sousloví nepřípustná diskriminace. Otec je rodič jako matka a má stejná práva. Účetní na něj jen dělá bububu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
7.5.14 09:34
@Stensa píše:
Díky moc, já jsem taky zaměstnaná a přítel chodí proto, že má auto a dr.je daleko a mě tam busy moc nejezdí. Jinak pracovní dobu stejnou jako mudra takže mimo práci to nejde. Kouknu na ty paragrafy a účetní to rázně vysvětlí.

Bréca to prostě zkouší, ať si trhne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat