Propustka otce k dětskému lékaři

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2153
11.5.14 17:39
@cila píše:
Dovolím si názor Ing. Chládkové, která dlouhá léta školí mzdové účetní a personalisty.
  1. Doprovod rodinného příslušníka

Citovaný text je z července 2011, zákon o zdravotních službách vyžadující doprovod k lékaři u dětí do 15 let platí od 1.4.2012.

Čili rada je to hezká, nicméně v současnosti ne zcela platná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
688
11.5.14 17:57
@eumedon píše:
@cila Asi budu za blba, ale já jsem o jsem o nějaké ing. Chládkové, co léta školí personalistky a mzdové účetní, jako zdroji práva dosud neslyšel.

Dosud jsem se domníval, a pokud mne nikdo nepřesvědčí o opaku, pak se domnívati budu i nadále, že zdrojem práva jsou Ústava ČR, zákony ČR schválené Parlamentem ČR a podepsané prezidentem ČR, a dále podzákonné normy (nařízení vlády, vyhlášky ministerstev), pokud orgán státní moci, který podzákonnou normu vydal, byl k tomu zmocněn zákonem. Dále jsou zdrojem práva nálezy Ústavního soudu a rozhodnutí obecných soudů.

Kdo je ing. Chládková?

Mimoto:

• Personalista zaměstnavatele matky zjistí, že dítě mohl doprovázet i otec.
  • Personalista zaměstnavatele otce zjistí, že dítě mohla doprovázet i matka.

Kdo má v takovém případě dítě doprovázet, aby byla spokojena ing. Chládková?

Zkuste se jí zeptat a odpověď napište do Sbírky zákonů!

Nepsala jsem nic o zdroji práva, pouze o jednom z názorů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
688
11.5.14 17:59
@Elke píše:
Citovaný text je z července 2011, zákon o zdravotních službách vyžadující doprovod k lékaři u dětí do 15 let platí od 1.4.2012.Čili rada je to hezká, nicméně v současnosti ne zcela platná.

Vím to, nicméně ohledně překážek v práci z důvodu doprovodu rodinného příslušníka se to nezměnilo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.5.14 18:08

Tak jsem přečetla diskuzi a zkusím se optat, jak byste řešili naší situaci.

Máme nemocného syna, který musí jednou za čas jet na vyšetření do Prahy. Do začátku toho roku byl jako jediné dítě v rodině, já s ním na RD. I tak jsem potřebovala na vyšetření doprovod manžela, protože je problém se se synem vůbec dostat do Prahy a pak vyšetření, kde já s doktorem nejsme schopní syna udržet v klidu a potřebujeme pomoc manžela. Jak tedy postupovat v tomto případě. Zvolit si ošetření na dobu, aby měl volno nejde (zvou nás sami, my pouze můžeme termín odmítnout v případě nemoci atd. oni opět zvolí sami jiný termín), dovolenou si manžel vzít v práci nemůže, má ji přesně danou zaměstnavatelem na jiné dny. V nemocnici neměli problém s potvrzením propustky, i když věděli, že já jsem na RD. Je to tak správně, nebo by nám propustku potvrdit neměli a syn holt nebude 4 roky pořádně zkontrolovaný nebo bude zbytečně dostávat oblbováky než dostane rozum.
Pak mi jde teda i o další vyšetření, až já se vrátím do práce, co jsem pochopila, tak by měl se synem potom jezdit pouze jeden z rodičů. Já si také nemůžu vzít dovolenou jak si usmyslím.

Radši anonym ty propustky jak jsem dočetla, asi nejsou až tak košér.

• Citovat
  • Upravit
19793
11.5.14 18:11

@cila Tady mám jiný názor. http://kariera.ihned.cz/…-zamestnance

V něm je jednak uvedeno, že se jedná o nařízení vlády č. 590/2006 Sb. a bod 8. v tomto nařízení, takže se každý může přesvědčit, jak to je tam přesně napsáno a nemusí se spoléhat na názor vykladače.

Mimoto tento článek se o tom, že personalista má (nebo může) přihlížet k tomu, zda dítě mohl doprovázet druhý z rodičů, nic nepíše.

Čili: Pracovní volno k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den, byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu.

Nic víc a nic míň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101928
11.5.14 18:28
@Anonymní píše:
V nemocnici neměli problém s potvrzením propustky, i když věděli, že já jsem na RD. Je to tak správně, nebo by nám propustku potvrdit neměli a syn holt nebude 4 roky pořádně zkontrolovaný nebo bude zbytečně dostávat oblbováky než dostane rozum.
Pak mi jde teda i o další vyšetření, až já se vrátím do práce, co jsem pochopila, tak by měl se synem potom jezdit pouze jeden z rodičů. Já si také nemůžu vzít dovolenou jak si usmyslím.Radši anonym ty propustky jak jsem dočetla, asi nejsou až tak košér.

No, asi takhle, podle mě postupovala nemocnice správně, potvrdila propustku jednomu rodiči a po tom, co dělá ten druhý ji nic není, pochybení by bylo potvrdit propustku oboum rodičům.
Ad druhý odstavec, přijde mi maličko tendenční, může s tebou jet kdokoliv jiný, na podržení dítěte to nemusí být rodič.
Ano, až nastoupíš do práce, tak má nárok na propustku pouze jeden rodič, tedy si to druhý bude muset buď zařídit jinak nebo to zvládnout sám, nebo si vzít s sebou někoho jiného na pomoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66845
11.5.14 19:41
@Anonymní píše:
Tak jsem přečetla diskuzi a zkusím se optat, jak byste řešili naší situaci.

Máme nemocného syna, který musí jednou za čas jet na vyšetření do Prahy. Do začátku toho roku byl jako jediné dítě v rodině, já s ním na RD. I tak jsem potřebovala na vyšetření doprovod manžela, protože je problém se se synem vůbec dostat do Prahy a pak vyšetření, kde já s doktorem nejsme schopní syna udržet v klidu a potřebujeme pomoc manžela. Jak tedy postupovat v tomto případě. Zvolit si ošetření na dobu, aby měl volno nejde (zvou nás sami, my pouze můžeme termín odmítnout v případě nemoci atd. oni opět zvolí sami jiný termín), dovolenou si manžel vzít v práci nemůže, má ji přesně danou zaměstnavatelem na jiné dny. V nemocnici neměli problém s potvrzením propustky, i když věděli, že já jsem na RD. Je to tak správně, nebo by nám propustku potvrdit neměli a syn holt nebude 4 roky pořádně zkontrolovaný nebo bude zbytečně dostávat oblbováky než dostane rozum.
Pak mi jde teda i o další vyšetření, až já se vrátím do práce, co jsem pochopila, tak by měl se synem potom jezdit pouze jeden z rodičů. Já si také nemůžu vzít dovolenou jak si usmyslím.

Radši anonym ty propustky jak jsem dočetla, asi nejsou až tak košér.

Toto je podstatné pro OČR, otec na něj nemá nárok, když vy pobíráte rodičovský příspěvek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
12.5.14 07:37
@j.a.n.i1 píše:
No, asi takhle, podle mě postupovala nemocnice správně, potvrdila propustku jednomu rodiči a po tom, co dělá ten druhý ji nic není, pochybení by bylo potvrdit propustku oboum rodičům.
Ad druhý odstavec, přijde mi maličko tendenční, může s tebou jet kdokoliv jiný, na podržení dítěte to nemusí být rodič.
Ano, až nastoupíš do práce, tak má nárok na propustku pouze jeden rodič, tedy si to druhý bude muset buď zařídit jinak nebo to zvládnout sám, nebo si vzít s sebou někoho jiného na pomoc.

A jak je to (čistě teoreticky teda) v případě, že k tomu jednomu doktorovi musí jít obě děti? :think: (třeba naši kluci byli chvilku oba kontrolovaní na nefrologii, teď už je jen mladší) Platí pak jedno dítě - jedna propustka? Nebo když už tam jeden rodič jde a potvrzenou propustku má, druhej to musí řešit jinak? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19793
12.5.14 08:19

@kate02 Přijde mi logické, že když je to jeden den, resp. jedna návštěva, tak je to na jednu propustku. V zákoníku práce i v tom nařízení vlády se píše, že to mý být mimo pracovní dobu a v pracovní době na nezbytně nutnou dobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
688
12.5.14 08:32
@j.a.n.i1 píše:
Ano, až nastoupíš do práce, tak má nárok na propustku pouze jeden rodič, tedy si to druhý bude muset buď zařídit jinak nebo to zvládnout sám, nebo si vzít s sebou někoho jiného na pomoc.
@kate02 píše:
A jak je to (čistě teoreticky teda) v případě, že k tomu jednomu doktorovi musí jít obě děti? :think: (třeba naši kluci byli chvilku oba kontrolovaní na nefrologii, teď už je jen mladší) Platí pak jedno dítě - jedna propustka? Nebo když už tam jeden rodič jde a potvrzenou propustku má, druhej to musí řešit jinak? :think:

Tak záleží na tom, zda musíte jít oba. Pokud ne, není potřeba řešit volno druhého rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101928
12.5.14 10:27
@kate02 píše:
A jak je to (čistě teoreticky teda) v případě, že k tomu jednomu doktorovi musí jít obě děti? :think: (třeba naši kluci byli chvilku oba kontrolovaní na nefrologii, teď už je jen mladší) Platí pak jedno dítě - jedna propustka? Nebo když už tam jeden rodič jde a potvrzenou propustku má, druhej to musí řešit jinak? :think:

Tak pokud jdou obě děti k jednomu doktorovi, tak logicky jedna propustka, pokud se stane, že má být každé u jiného ve stejný čas, tak dvě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
12.5.14 11:58

Celkově musím říct, že mi koncept propustek připadá zvláštní. Všude, kde jsem pracovala, mi podřízený prostě řekl „jdu s klukem na alergologii, přijdu později“ Nicméně šlo vždycky o zaměstnání, kde se podvody s docházkou nějak nepředpokládají (ostatně lze si vzít i homeoffice), každý si střeží svůj projekt a snaží se v zaměstnání být. @cila může mít blbé zkušenosti, čemuž věřím, (viz debaty na emiminu, jak získat porodné, když nenahlásím otce, jak jít ihned na neschopenku, koho všeho nepřihlásit, abych měla nárok na příspěvek na bydlení atd.), takže se holt snaží na hraně zákona zaměstnance v práci udržet a zjišťuje „jestli by nemohla jít matka“. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
688
12.5.14 12:10
@Bábrdl píše:
Celkově musím říct, že mi koncept propustek připadá zvláštní. Všude, kde jsem pracovala, mi podřízený prostě řekl „jdu s klukem na alergologii, přijdu později“ Nicméně šlo vždycky o zaměstnání, kde se podvody s docházkou nějak nepředpokládají (ostatně lze si vzít i homeoffice), každý si střeží svůj projekt a snaží se v zaměstnání být. @cila může mít blbé zkušenosti, čemuž věřím, (viz debaty na emiminu, jak získat porodné, když nenahlásím otce, jak jít ihned na neschopenku, koho všeho nepřihlásit, abych měla nárok na příspěvek na bydlení atd.), takže se holt snaží na hraně zákona zaměstnance v práci udržet a zjišťuje „jestli by nemohla jít matka“. :think:

Nechápu, co to tady píšeš, ani jednu z uvedených věcí jsem já stoprocentně nediskutovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19793
12.5.14 13:53
@Bábrdl píše:
@cila může mít blbé zkušenosti, …, takže se holt snaží na hraně zákona zaměstnance v práci udržet a zjišťuje „jestli by nemohla jít matka“. :think:
@cila píše:
Já jsem si vždy kontrolovala - kde se vyšetření konalo, kdo doprovázel koho, zda nemohl druhý rodič, jaké jsou ordinační hodiny lékaře, zda šlo o náhlý případ nebo dohodnutou návštěvu.
@cila píše:
Při posouzení nezbytnosti doprovodu je třeba vycházet z okolností případu, především pak s přihlédnutím ke zdravotnímu stavu rodinného příslušníka (dítěte) a rovněž k tomu, zdali mohl dítě doprovázet někdo jiný (zejména druhý z rodičů).
Moje poznámka: Zdravotní stav rodinného příslušníka posuzuje lékař, ne personalista. Personalista jej nemá právo ani zjišťovat (od koho? Od lékaře? Ten je vázán lékařským tajemstvím!).
@cila píše:
Nechápu, co to tady píšeš, ani jednu z uvedených věcí jsem já stoprocentně nediskutovala.

Příspěvek upraven 12.05.14 v 14:00

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
12.5.14 13:59
@cila píše:

Promiň, vůbec nechápu tvoji reakci 8o Co jsi nediskutovala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat