Propustky z gynekologie pro manžela

6926
8.2.13 09:38

Propustky z gynekologie pro manžela

Ahoj holky, mám dotaz.

Manželovi vždycky uznávali propustky z gynekologie, když jsem potřebovala. Hlídal doma další 2 děti. Od listopadu ale za ním přišla účetní, že už to možné není, že to je v ZÁKONĚ. Že chlap NESMÍ nosit propustky z gyndy. Kdybych šla k zubařovi, ke kožnímu, KAMKOLIV, uznaj ji, ale z gyndy ne. Kdyby prý přišla sociálka, měli by problém.

Zmínila jsem se o tom své gynekoložce, koukala jak puk, že tohle teda jí není známo a normálně pacientkám dál propustky pro manžele razítkuje.

Ptala jsem se i ostatních maminek v okolí, dokonce i různých účetních, i svému strýci do firmy jsem volala, jestli o tom nevědí víc - nikdo o tom, že by se to nemohlo, neví.

Nakonec manžel volal teda i na sociálku, rovnou vedoucí. Paní vedoucí mu sdělila, že když jdou na kontroly, propustky je ROZHODNĚ nezajímaj - je to prý věc jenom zaměstnavatele.

Nejde o to, že bych je nemohla vzít sebou, počkali by u sestřičky. Popřípadě je nechávám u kamarádek, vzájemná výpomoc naštěstí funguje. :)
Ale teď jsou děti nemocné, já mám 3 týdny do porodu a budu muset chodit častěji - i na monitor. Bohužel starší synek se svou zvětšenou mandlí bude doma dýl. Objednat se na dobu po manželově pracovní době nejde, gynd. má sama malé dětičky a oemzenou prac. dobu.

Tak teď jak? Manžel půjde za šéfem a na férovku se domluví, vysvětlí co a jak.. Je ochotný si to i napracovat, o to nejde.
Ale - už několikrát jsme zjistili, že jeho účetní má jaksi jiné „zákony“, než mají být, co se týče dovolených, výplat… Bohužel co si u nich zaměstnanci neohlídají…

Tak mě napadlo optat se tady, třeba budete vědět, jak to vážně s těma propustkama je a jestli to není jen nějaký výmysl.

PS: Šéfovi firmy jsou propustky fuk, není to, že by to on nařídil. To už jsme si zjistili. Nařídila to paní účetní. :lol: Má na to právo?

Díky za případné odpovědi. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101884
8.2.13 09:42

Asi takhle, rozhodně v žádném zákoně není, že by šla propustka od jednoho doktora a od jiného ne :-) v zákoně je toto:

8. Doprovod
a) Pracovní volno k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den, byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu
1. s náhradou mzdy nebo platu, jde-li o doprovod manžela, druha nebo dítěte, jakož i rodiče a prarodiče zaměstnance nebo jeho manžela; má-li zaměstnanec nárok na ošetřovné z nemocenského pojištění, nepřísluší mu náhrada mzdy nebo platu,
2. bez náhrady mzdy nebo platu, jde-li o ostatní rodinné příslušníky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
8.2.13 09:47

Já věděla, že Jani nezklame! :kytka:

Tohle se jí manžel pokoušel vysvětlit, no prý NÉÉ, prý prostě to nejde. :zed:
Takže evidentně to bude jen nějaký její vnitřní předpis. :zed:

Bohužel manžel je v práci jediný, kdo má malé děti, ačkoliv firma je to velká.
Takže to řeší jen on, kdyby jich bylo víc, určitě by to jen tak neprošlo.

Nám nejde o to, že ho musím mít za zadkem, že nutně pokaždý potřebuju manžela ke všemu. Ale zas nemáme rádi, když se někdo ohání „zákonem“, který vlastně ani neexistuje. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
184
8.2.13 09:48

Ahoj, no měla jsem to taky tak, přítel dostal vynadáno že je nezajímá propustka od gyndy a že to neuznají, musel mě tam vždycky odvézt a hlídat děti. Takže ted když tam musím tak si bere dovolenou, taky mi to přišlo divný :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
8.2.13 09:53
@Sijoma80 píše:
Ahoj, no měla jsem to taky tak, přítel dostal vynadáno že je nezajímá propustka od gyndy a že to neuznají, musel mě tam vždycky odvézt a hlídat děti. Takže ted když tam musím tak si bere dovolenou, taky mi to přišlo divný :nevim:

A od kdy jste to tak měli? A jak to zdůvodnili?
Já teď mluvila s manželem a tvrdil, že účetní se ohání ZÁKONEM. Že je novej zákon a je to tam napsaný. Dobu jsem strávila na netu a hledala v zákonech, buď jsem slepá, nebo to prostě neexistuje. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101884
8.2.13 09:58

@Davdan Tak v tom případě bych naběhla na účetní, ať mi to v tom zákoně ukáže…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
8.2.13 10:01
@j.a.n.i1 píše:
@Davdan Tak v tom případě bych naběhla na účetní, ať mi to v tom zákoně ukáže…

Manžel za ní právě jde. No tak uvidím, co bude…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
184
8.2.13 10:01

@Davdan Vloni,rodila jsem březen 2012 a ke konci byli prohlídky častěji a oni na něj začli že to mu nemůžou uznávat a že ať jde na ošetřování. To chtěl jít ale až budu v porodnici, taky mi to pěkně štvalo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
8.2.13 10:04
@j.a.n.i1 píše:
@Davdan Tak v tom případě bych naběhla na účetní, ať mi to v tom zákoně ukáže…

Jani, v zákoně je uvedeno, že doprovod ano, pokud je nezbytně nutný… pak jde o výklad, kdy je jasné, že pokud člověk je ve stavu, že není schopen se k lékaři dopravit sám (úraz, vážné zranění, vysoké horečky a podobně), tak je jasné, že ho tam někdo musí doprovodit…
Pokud chce manžel zůstat doma s nemocným dítětem, aby žena mohla odjet k lékaři, tak by to spíš chtělo ošetřovačku od dětského lékaře…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2398
8.2.13 10:05

Asi to bude něco jiného, ale já musela 1den ležet na gynekologii a manžel donesl potvrzení z gynekologie, že musí pečovat o děti. Ale jak píšu, celý den je asi něco jiného :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
8.2.13 10:07

To mě zajímá aktuálně, za chvíli budu taky muset chodit už do porodnice na monitory, mám to cca 25km, tak daleko už sama řídit nechci (krom břicha jsem i tak řidič na baterky), takže plán je, že mě chlap bude vozit a nechá si v porodnici dát razítko…
No řeknu mu, ať se na to raději v práci zeptá, jestli mu to budou uznávat jako :zed:
Tady k mojí dr. se ještě nějak dokodrcám, ale do Ostravy už se mi fakt chtít nebude…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101884
8.2.13 10:10

@Sijoma80 Tak, že se jim to nechce uznávat celkem chápu, protože to platí ze svého, kdežto ošetřovačku platí OSSZ.

Ale podle mě je blbost argumentovat tím, že to nejde z gyndy… když už, tak argumentovat tím, že doprovod není nutný :think: což je zas otázka, kdy to nutné je a kdy ne. Můj osobní názor je ten, že na běžnou kontrolu to nutné není, ale třeba na tu v porodnici s monitorem ano, protože tam prostě dítko lítat nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2422
8.2.13 10:12

Ahoj, já mám 18M caparta a čekáme druhé a manžel bezproblému může nosit propustky z gyndy-doprovod manželky. Včem je gynda jiná než zubar?
Nechápu o co té účetní jde!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101884
8.2.13 10:15
@Regina Hero píše:
Jani, v zákoně je uvedeno, že doprovod ano, pokud je nezbytně nutný… pak jde o výklad, kdy je jasné, že pokud člověk je ve stavu, že není schopen se k lékaři dopravit sám (úraz, vážné zranění, vysoké horečky a podobně), tak je jasné, že ho tam někdo musí doprovodit…
Pokud chce manžel zůstat doma s nemocným dítětem, aby žena mohla odjet k lékaři, tak by to spíš chtělo ošetřovačku od dětského lékaře…

Ale tohle jsem tam přesně kopírovala :-) já psala ať mi ukáže že to nejde z gyndy a jde od jiného lékaře. Jinak souhlasím s tím, že je otázka, zda je to nutné nebo ne.

Ale nepředpokládám, že by chtěl manžel zůstávat s nemocným dítětem, tipuju, že jde o pohlídání zdravého dítěte po dobu toho vyšetření ženy a to zas nejde napsat ošetřovačka na dítě. A pokud bych vzala striktně důvody pro ošetřovačku, tak ta z důvodu návštěvy lékaře vystavit nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101884
8.2.13 10:17
@Pipet píše:
To mě zajímá aktuálně, za chvíli budu taky muset chodit už do porodnice na monitory, mám to cca 25km, tak daleko už sama řídit nechci (krom břicha jsem i tak řidič na baterky), takže plán je, že mě chlap bude vozit a nechá si v porodnici dát razítko…
No řeknu mu, ať se na to raději v práci zeptá, jestli mu to budou uznávat jako :zed:
Tady k mojí dr. se ještě nějak dokodrcám, ale do Ostravy už se mi fakt chtít nebude…

Tak podle mě to vážný důvod není, takže být jím, tak se fakt raději domluvím, pokud jsou vztahy dobré, tak by s tím zaměstnavatel problém mít nemusel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty