Prosba o vyplnění dotazníku - Zapojení dětí do chodu domácnosti

5
28.1.23 22:40

Prosba o vyplnění dotazníku - Zapojení dětí do chodu domácnosti

Zdravím,
chtěla bych Vás poprosit o vyplnění dotazníku k mé diplomové práci na téma Participace dětí na chodu domácnosti. Dotazník je anonymní a jeho vyplnění zabere pár minut. Předem vám mockrát děkuji za ochotu.

https://www.vyplnto.cz/…omaci-prace/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
28.1.23 23:09

@Jolana985 Zatím nevyplněno. Hned první otázku vyplnit nemohu. Jsem dlouhodobá pěstounka, děti mám od mala a do rodin se vracet nebudou. Máme je trvale. Na výběr je matka nebo otec - pěstoun, opatrovník atd. chybí.

• Citovat
  • Upravit
56505
28.1.23 23:28

Moje dítě je jedináček. Sourozence hlídat nemůže. Chybí tam kolonka, dítě je jedináček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
28.1.23 23:29

Zahradu a dílnu nemáme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78489
28.1.23 23:47
@topazio píše:
Moje dítě je jedináček. Sourozence hlídat nemůže. Chybí tam kolonka, dítě je jedináček.

také nemáme dílnu ani sourozence,
zahradu jo, ale tam nic neděláme, jen sečeme trávník traktorem, když seču já, tak vozím dceru na traktoru, že by pomáhala, nehrozí - to tak v 15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1735
29.1.23 08:08

Je to nevyplnitelné. Pokud dítě nějakou činnost vůbec nedělá, tak jak mám vyplnit, jetsli jí dělá přiměřeně nebo nepřiměřeně. :nevim: Navíc úplně chybí počet dětí v domácnosti. Mám dvojčata, to to mám vyplnit zvlášť za dítě, které je starší přesně o minutu? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
29.1.23 08:33

@Jolana985 Vyplnila jsem za starší dítě, za mladší vyplňovat nebudu, protože jsem se téměř celý dotazník jen snažila najít nějakou odpověď, která by alespoň trochu pasovala. Nevím, jak mám např. ohodnotit péči o domácího mazlíčka, když doma domácího mazlíčka nemáme. Ale má ho babička, u které se o něj stará několikrát do týdne. Tak jsem dala občas. Nebo zalévání kytek - doma kytky nemáme, ale když na zahradě máme kytky máme a taky ovoce a zeleninu. A tam děti do zalévání nadšeně přidávají. Ale to není činnost na na celý rok. Dala jsem často, protože v období zahradničení je to skoro každý den. A takhle bych mohla pokračovat. Chybí mi tam kolonka, že dítě nemá mladšího sourozence. Kdybych vyplňovala toho mladšího, tak nevím, co mám uvést. Pomáhá na zahradě? Jak je myšleno stále? To snad ani nejde pomáhat stále, je období, kdy tam ta práce není a je období, kdy je jí tam hodně a děti pomáhají každý den. Chození na nákup. Co je tím myšleno u malých dětí? Samotné chodit nemůžou. Ale do obchodu s námi chodit téměř vždy a nakupují. Nerozumím tomu, co jsou přidělené místnosti. Nepřiděluji místnosti, přiděluji činnost (nebo spíš povoluju, děti chtějí pomáhat). Část činností děti dělají samostatně, část na požádání, část na příkaz. Jsou činnosti, které dělají rády (zahrada, vaření, sušička, myčka, vysávání, dílna, zametání, uhlí…) a jsou věci, které nemusí (uklidit si po jídle stůl, srovnat si oblečení, uklidit si hračky…). Těžko říct, co vybrat. Do domácích prací děti zapojuji, protože se zapojit chtějí nebo protože beru určitou věc samozřejmost. Že bych je zapojila, protože potřebuji pomoc, tak to stane zcela výjimečně. Ale něco dělají každý den, většinou víc věcí za jeden den a do školy ještě nechodí, takže jsem dala možnost „kdykoli potřebuji pomoc“. Pokud jim dám nějaký úkol, tak oblíbené věci splní hned s nadšením, neoblíbené dělat nechtějí, vážně nevím, co mám zaškrtnout za možnost. Na další stránce jsou tam odměny a tresty, pochvaly, ale já bych spíš potřebovala „nechám dopadnout přirozené důsledky“ a „poskytnu zpětnou vazbu“. V další otázce te teda na tu zpětnou vazbu ptáš, ale v závorce máš, že je tím myšlena pochvala. Podle mne je mezi pochvalou a zpětnou vazbou vcelku dost rozdíl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1735
29.1.23 08:44

@Hlaholice hlavně že tam má batolecím věk a o dvě strany dále očekává od dětí v batolecím věku např. Vynášení odpadků nebo mytí oken a skládání prádla. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
29.1.23 08:45

Tak hlídá sourozence, co jedináčci.
Pak péče o zahradu, květiny a domácí zvířata? Když je člověk nemá???
No ne příliš zdatný dotazník…

• Citovat
  • Upravit
3236
29.1.23 09:29
@Elea9 píše:
@Hlaholice hlavně že tam má batolecím věk a o dvě strany dále očekává od dětí v batolecím věku např. Vynášení odpadků nebo mytí oken a skládání prádla. :nevim:

Ten dotazník je takový nedomyšlený, špatně formulovaný. Pro mne je to zrovna zajímavé téma, ale nedovedu si představit, že se s takovým dotazníkem dobere nějakého o něčem vypovídajícího závěru. Tomu dotazníku by asi prospělo víc otevřených možností, možnost „jiné“ a doplnění textu. A nebo těch dotazníků udělat více, pro každou cílovou skupinu zvlášť.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3190
29.1.23 09:43
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1735
29.1.23 09:44
@Hlaholice píše:
Ten dotazník je takový nedomyšlený, špatně formulovaný. Pro mne je to zrovna zajímavé téma, ale nedovedu si představit, že se s takovým dotazníkem dobere nějakého o něčem vypovídajícího závěru. Tomu dotazníku by asi prospělo víc otevřených možností, možnost „jiné“ a doplnění textu. A nebo těch dotazníků udělat více, pro každou cílovou skupinu zvlášť.

Ja bych tam třeba upřednostnila kolonku jako nepřiměřené věku, činnost nevykonává, nezvládne, atd. Nebo pak zvýšit věk dětí a mít tam kolonku činnost nemá možnost vykonávat, a tak něco…
Téma je hodně zajímavé, ale bohužel dotazník je formulovány úplně špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
29.1.23 09:53
@Elea9 píše:
Ja bych tam třeba upřednostnila kolonku jako nepřiměřené věku, činnost nevykonává, nezvládne, atd. Nebo pak zvýšit věk dětí a mít tam kolonku činnost nemá možnost vykonávat, a tak něco…
Téma je hodně zajímavé, ale bohužel dotazník je formulovány úplně špatně.

Jo, tohle by byla také možná cesta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
29.1.23 20:48

@Hlaholice
Původně jsem ho měla právě takhle formulovaný, ale bylo mi doporučeno vedoucí diplomového semináře dát do určitých otázek škály, jelikož jsou více vypovídající.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
29.1.23 20:52
@Anais Brno píše:
Tak hlídá sourozence, co jedináčci.
Pak péče o zahradu, květiny a domácí zvířata? Když je člověk nemá???
No ne příliš zdatný dotazník…

V těchto případech se vyplní, že tyto činnosti nikdy neprovádí. Bohužel není možnost rozvětvit dotazník až tak, aby byly odpovědi specifické pro každou věkovou skupinu. Vyhodnocení takového dotazníku by systém nezvládl. Musela jsem proto uvést všechny možnosti, pro všechny věkové kategorie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze