Učitelství na gymnáziu - poraďte

2
28.1.23 12:07

Učitelství na gymnáziu - poraďte

Zdravím.
Momentálně studuji na pedagogické fakultě obor ČJ-OV, jsem ve třetím ročníku a tudíž mě čekají státnice a přijímačky na navazující magisterské studium. Tady se dostáváme k mé otázce. Ráda bych po dokončení studií učila na gymnáziu, problém je v tom, že můj obor je se zaměřením na vzdělávání na 2.stupni základních škol. Možná vám to bude připadat jako hloupý dotaz, ale zajímalo by mě, zda je možné s tímto oborem najít uplatnění na SŠ/gymnáziu, nebo to pro mě znamená uvázání se na základní školu. Mám v plánu podat si přihlášku na jinou fakultu a jiný obor (ČJ-ZSV), který je se zaměřením na vzdělávání na SŠ. Obávám se ale, že šance na přijetí nebudou nejvyšší, neboť je známo, že fakulty dávají přednost svým studentům, kteří budou z bakaláře na magistra navazovat. Proto počítám i s variantou, že bych dostudovala obor, na kterém jsem, bojím se ale, že by mi to zavřelo dveře na střední školy/gymnázium. Říkám si ale, že učitelů je přeci pořád málo a mnoho učí i mimou svou aprobaci, tak snad by to nemusel byt takový problém, když se stejně i na mém současném oboru učíme nad rámec toho, co se vůbec vyučuje na střední😁
Pokud máte někdo osobní zkušenosti, nebo byste chtěli jen sdělit svůj názor, byla bych moc vděčná.😊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
28.1.23 12:14

Ja mám s pedfakultou zkusenost, na to zamereni lpí, pokud mas jen na zakladku, tak na stredni nemuzes, nemela bys aprobraci tam ucit. Jinak na magistersky studium je vyrazne o dost mensi zajem nez na bc - tam lidi dost opadne a zustanou jen ti co fakt chteji ucit nebo proste pokracovat dal. S tim ze by nadrzovali lidem, co na te vysoke delali bc, nemam zkusenost, prislo mi, ze to tak není.

• Citovat
  • Upravit
66852
28.1.23 12:50

Ja si na celozivotnim vzdelavani dostudovala čj pro 3. stupen

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2017
28.1.23 13:02

Neplatí již, že se může učit o 1 stupeň níž i výš, než člověk vystudoval?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
28.1.23 13:04
@dana.dv píše:
Neplatí již, že se může učit o 1 stupeň níž i výš, než člověk vystudoval?

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-563

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4990
28.1.23 13:06

Musela by sis to dostudovat. Kdyby tě někde přijali, tak bys měla míň peněz, než dostatečně aprobovaný učitel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
28.1.23 13:09
@ProfZav píše:
Musela by sis to dostudovat. Kdyby tě někde přijali, tak bys měla míň peněz, než dostatečně aprobovaný učitel.

Ja mela normalne 12. tridu uz predtim, nez jsem zacala studovat. Platove jsem si po ukonceni studia nepolepsila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
28.1.23 13:12

Jeste dodam, ze mam nekvalifikovanou kolegyni, co dodelava dps. Je zarazena ve stejne platove tride jako ostatni ucitele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4990
28.1.23 13:13
@matkabagristy píše:
Ja mela normalne 12. tridu uz predtim, nez jsem zacala studovat. Platove jsem si po ukonceni studia nepolepsila.

To záleží na řediteli. Já měla kolegyni, učila NJ, byla skvělá v jazyce i učení, ale protože teprve studovala, dal jí tu nejnižší možnou. A do konce jejího studia ji nepřeřadil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
28.1.23 13:14
@ProfZav píše:
To záleží na řediteli. Já měla kolegyni, učila NJ, byla skvělá v jazyce i učení, ale protože teprve studovala, dal jí tu nejnižší možnou. A do konce jejího studia ji nepřeřadil.

jakoze nemelaVS?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4990
28.1.23 13:35
@matkabagristy píše:
jakoze nemelaVS?
Měla, ale ne pro SŠ.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
28.1.23 13:43
@ProfZav píše:
@matkabagristy píše:
jakoze nemelaVS?
Měla, ale ne pro SŠ.

ok, ja byla kvalifikovana pro nizsi stupen gymnazia, ucila jsem i na vyssim. K podobnym situacim dochazi i na 1. a 2. stupni zs

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4990
28.1.23 13:44
@matkabagristy píše:
ok, ja byla kvalifikovana pro nizsi stupen gymnazia, ucila jsem i na vyssim. K podobnym situacim dochazi i na 1. a 2. stupni zs

Já myslím, že je to zcela v kompetenci ředitele, kam tě jako neaprobovanou zařadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
28.1.23 13:45
@ProfZav píše:
Já myslím, že je to zcela v kompetenci ředitele, kam tě jako neaprobovanou zařadí.

mozna jo, jen bych dodala, ze nejde o aprobaci, ale o kvalifikaci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
28.1.23 13:48
@Evik979 píše:
Zdravím.
Momentálně studuji na pedagogické fakultě obor ČJ-OV, jsem ve třetím ročníku a tudíž mě čekají státnice a přijímačky na navazující magisterské studium. Tady se dostáváme k mé otázce. Ráda bych po dokončení studií učila na gymnáziu, problém je v tom, že můj obor je se zaměřením na vzdělávání na 2.stupni základních škol. Možná vám to bude připadat jako hloupý dotaz, ale zajímalo by mě, zda je možné s tímto oborem najít uplatnění na SŠ/gymnáziu, nebo to pro mě znamená uvázání se na základní školu. Mám v plánu podat si přihlášku na jinou fakultu a jiný obor (ČJ-ZSV), který je se zaměřením na vzdělávání na SŠ. Obávám se ale, že šance na přijetí nebudou nejvyšší, neboť je známo, že fakulty dávají přednost svým studentům, kteří budou z bakaláře na magistra navazovat. Proto počítám i s variantou, že bych dostudovala obor, na kterém jsem, bojím se ale, že by mi to zavřelo dveře na střední školy/gymnázium. Říkám si ale, že učitelů je přeci pořád málo a mnoho učí i mimou svou aprobaci, tak snad by to nemusel byt takový problém, když se stejně i na mém současném oboru učíme nad rámec toho, co se vůbec vyučuje na střední😁
Pokud máte někdo osobní zkušenosti, nebo byste chtěli jen sdělit svůj názor, byla bych moc vděčná.😊
Češtinářů je vcelku dost. A byť je na gymplech i nižší stupeň, bez vystudovaného třetího stupně jsi skoro bez šance. :think: Zkus se dostat na magisterské pro SŠ.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze