Foto: Prosím o radu – je to malinový jazyk?

11.12.25 11:03

Prosím o radu - je to malinový jazyk?

Dobrý den, prosím o radu - je to malinový jazyk? Teď jsme se vrátili od Dr, syn 8 let měl od pondělí vysoké teploty, kašel, rýmu a je zahleněný. Dnešní noc první bez vysokých teplot, teplota 38, ráno pak 37,5. Dr ho prohlídla s tím, že mandle má čisté, v krku ho nebolí. Po příchodu domů jsem si všimla, že má nezvyklý jazyk a na internetu jsem našla, že je to typický příznak spály. nemohla to Dr přehlédnout? Teď už tam Dr není, mám tam zítra opět zajet? Dle Dr má virózu, CRP nedělala. Děkuji za názor.

Příspěvek upraven 11.12.25 v 11:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5734
11.12.25 11:13

Fotku jsi nepřidala. Teplota 38 není vysoká teplota. Spálu jsem měla dvakrát a opravdu ji nepřehlédneš. Po celém těle jsem měla vyrážku, typické znaky na nehtech, horečku ke 40 a bylo mi opravdu „na umření“. Věřila bych doktorce s tou virózou, zvlášť, když ho viděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22074
11.12.25 11:30

Ne, tohle opravdu není „malinový jazyk“, ani zdaleka… na základě tohoto opravdu nemáš důvod diagnózu zpochybňovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TRG
5508
11.12.25 11:41

Kdybych tuhle fotku náhodně někde zahlédla, tak by mě ani nenapadlo, že je něco špatně. I ty ostatní příznaky, co popisuješ, odpovídají klasické viróze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9293
11.12.25 11:43

Nepřijde mi to jako malinový jazyk. To bude opravdu jen viróza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.12.25 11:50
@Lil Kitkatt píše: Více

Děkuji za odpověď, fotky jsem nahrála později. Je to můj první příspěvek a trochu jsem zazmatkovala :) Syn měl od pondělí vysoké horečky 39,5-40 v noci, přes den trochu nižší. Vyrážku na těle nemá. Dnes to byla první noc, kdy měl jen 38. Se spálou ani spálovou angínou žádné zkušenosti nemáme. Syn ale už měl několikrát z výtěru v nose potvrzený stroptokok pyogenes, který jsem Dr nezmínila (dnes byla zastupující Dr). A právě po příchodu od Dr jsem se dívala na ten jazyk a případnou spojitost se spálou a streptokokem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1499
11.12.25 11:51

Já si také myslím, že o spálu nepůjde. Dcera jí měla dva roky zpět, Dr by to nepřehlédla. Horečky měla kolem 38,5, ale hlavně se osypala. Vyrážka šla postupně od hlavy dolů. Chytla to přes víkend a k Dr jsem s ní došla až v pondělí a mezitím se pěkně rozjela vyrážka a nebylo pochyb. Malinový jazyk snad myslím ani dokonce neměla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7213
11.12.25 11:54

Kdybys nebyla u lékaře tak bych tě tam poslala, ale pediatrička spálu bezpečně pozná. A ty bys to taky poznala, je to výrazně horší než běžné nemoci.

Syn spálu měl, byli jsme v nemocnici a hned věděli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.12.25 11:56
@BohunkaP píše: Více

Díky za odpověď. Jazyk nemá tak výrazně červený jako ukázkové malinové jazyky na internetu, ale co mě spíš zarazilo, jsou ty zvětšené papily na jazyku, zbytek jazyku má bíle potažený (na fotce není vidět, nechce už po návštěvě Dr vyplazovat jazyk :) )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.12.25 12:02
@Aletheia píše: Více

Děkuji za odpověď. Dnes jsme v ordinaci asi tak 2 minuty, měli jsme zastupující Dr a tá strašně spěchala, odmítla udělat i CRP, a to měl od pondělí 2 noci 39,5-40, přes den teplota trochu nižší, dnešní noc první „jen“ s 38. Ale právě ten jazyk mi pak doma přišel zvláštní. Tak doufám, že Dr by si toho, i když v tom spěchu, všimla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22074
11.12.25 12:29
@ViktorieGK píše: Více

A jinde po těle nějakou vyrážku má?

Pokud ne, tak bych se opravdu nebála, zrovna diagnóza spály je pro lékaře opravdu poměrně jednoduchá… a typicky, bez klasické krupičkové vyrážky se to obejde málokdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31116
11.12.25 12:31

@ViktorieGK Sleduj pripadny exantem, u spaly zacina 2.-3. den v oblasti trisel, pak se siri na trup. Malinovy jazyk ma opravdu hodne sytou malinovou barvu, ten na fotce mi prijde normalni. Spalu mely moje deti mockrat. Exantem byl nejvic urcujici, ostatni priznaky tak ruzne byly/nebyly. Holky mivaly motyla na obliceji, syn nikdy. Malinovy jazyk jak kdy, bolest v krku nikdy. Horecky a schvacenost ano, syn u spaly zvraci. Ale horecky u ruznych deti od 38 do 41. Nejmladsi dcera typicky u spaly mivala max 38.5, syn jako maly pres 40, naposledy v 11r dal jen 38.6.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
585
11.12.25 12:53

@ViktorieGK Nepřijde mi to jako malinový jazyk. U spály jsou výraznější ty červené tvářea vyrážka, taková jakoby hrubá kůže na trupu, děti ji měly loni. Ale i spála může mít mírný průběh, starší syn měl jeden den teplotu do 38,5 a vyskočily mu červené tváře na pár hodin. Druhý den už lepší, za 5 dnů byl zpět ve škoce, jazyk jsem nezkoumala, vůbec mě to nenapadlo. O týden později mladší typické příznaky spály, dětská lékařka poslala i strašího na výtěry, byly čisté. Mladší dostal atb, u staršího říkala, že jestli to prvně neměl, tak to chytí. No nechytil to, takže první to měl naopak on a vyléčil se bez atb. Teď máme chřipku A a horečky o dost horší a déle, než při té spále.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1479
11.12.25 12:55

Syn měl ted 3 dny virozu jazyk měl jak tvůj syn neboj tohle neni spala :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.12.25 13:12
@Al35 píše: Více

Děkuji za uklidnění :)