Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Prosím o radu
Máme dva syny starší 5 let hodný, pohodový. Mladší je čert neposedí, nepostojí což by nevadilo, ale ted začal dělat naschvály, sundavá si plenu a schválně se počůrá na zem, přitom na nočník umí chodit, pokud potřebuju vyndat maso z trouby a dám ho na dvě minuty do postýlky, svlékne se a pokaká postýlku a vše rozmaže. Do kuchyně ho pustit nemůžu strká ruce do horké trouby, absolutně nevnímá horko. Už nevím jak mu to vysvětlit, a hlavně nevím co s tím pokakáváním a počůráváním, vysvětlovat jsme zkoušeli, zvednout hlas taky, plesknout taky. Jsem z něj absolutně vyčerpaná.
Bejt vámi zajdu k psychologovi ale i k Obvodnímu lékaři může mít ADHD ale i jinou poruchu ![]()
@janhhonza píše:
Bejt vámi zajdu k psychologovi ale i k Obvodnímu lékaři může mít ADHD ale i jinou poruchu
v 19m mi ho nediagnostikují, navíc on není pořád aktivní a nezvladatelný
Zkusila bych sehnat nebo upravit obleceni tak, aby nemel moznost se k plene dostat a sundat ji. Asi to bude chtit cas, je jeste maly. Pevne nervy!
@luci.no píše:
Zkusila bych sehnat nebo upravit obleceni tak, aby nemel moznost se k plene dostat a sundat ji. Asi to bude chtit cas, je jeste maly. Pevne nervy!
jedině lepenkou přilepit, kšandy i lacláče sundal, overal rozepl jinak mě nic nenapadá
já chápu je malý a tvrdohlavý jen nevím co s ním aby se dožil dospělosti
Co zip nebo knofliky, body? Zkusenost nemam, mam deti spis klidnejsi. Jak moc se da zabavit? Co treba nejakou zajimavou a ne casto povolenou aktivitu misto umisteni do postylky? Napada me treba miska s vodou - neni lepsi prevleknout a vytrit, nez pracne prevlekat a cistit postylku i dite?
@luci.no píše:
Co zip nebo knofliky, body? Zkusenost nemam, mam deti spis klidnejsi. Jak moc se da zabavit? Co treba nejakou zajimavou a ne casto povolenou aktivitu misto umisteni do postylky? Napada me treba miska s vodou - neni lepsi prevleknout a vytrit, nez pracne prevlekat a cistit postylku i dite?
body neprošlo, zip rve i na bundě ![]()
zabavit se nedá skoro vůbec dvě vteřiny a letí pryč, hračky zahodí ani tv ho nebaví, chodí za mnou a pozoruje, když vařím vyhází šuplíky, ale jak vidí že sahám na troubu tak okamžitě startuje k ní
vodu z misky zkouší pít takže se zakucká a mám docela strach že by mu zaskočilo ![]()
no zkusíme to nějak přežít
A co mu pořídit učící věž? Mohl by s tebou být v kuchyni a na všechno by pěkné viděl
@Anonymní píše:
Prosím o radu
Máme dva syny starší 5 let hodný, pohodový. Mladší je čert neposedí, nepostojí což by nevadilo, ale ted začal dělat naschvály, sundavá si plenu a schválně se počůrá na zem, přitom na nočník umí chodit, pokud potřebuju vyndat maso z trouby a dám ho na dvě minuty do postýlky, svlékne se a pokaká postýlku a vše rozmaže. Do kuchyně ho pustit nemůžu strká ruce do horké trouby, absolutně nevnímá horko. Už nevím jak mu to vysvětlit, a hlavně nevím co s tím pokakáváním a počůráváním, vysvětlovat jsme zkoušeli, zvednout hlas taky, plesknout taky. Jsem z něj absolutně vyčerpaná.
jo hele, to s tim mazanim hoven jsem ja udelala moji mame, kdyz jsem byla mimco. Kdyz jsem to udelala prvnich 2×, tak mi maminka domlouvala, uklidila a vic hlidala, ale to se uhlidat proste neda. Takze jak jsem to udelala po treti, tak mi matka zliskala p*rdel. Ja si na to dokonce pamatuju, byl to sok, protoze si nepamatuju, ze by me moje milovana maminka kdy predtim bila.
Zni to brutalne, ale pomohlo to. Uy nikdy vice jsem nerozetirala hovna po postylce, stenach a nenatirala spruslicky jednu pekne po druhe.
Jinak myslim, ze to mozna je nejaka odveta za to, ze si ho dala proti jeho vuli do postylky. Nemas ohradku? Ja mela v ovyvaku ohradku na tyto ucely. Kuchyn mame spojenou s obyvakem, takze jsem na malou videla. V podstate byla v te ohradce vzdycky jenom na chvilinku, protoze jinak v ni nevydrzela.
@warita vím že je to ze vzteku a že to je pomsta je tam fakt dvě minuty protože je schopný se spálit, no upřímně přes zadek už taky pořádně dostal a nic , jen se víc zabejčil ![]()
ono to bude i povahový rys ![]()
ohrádka se mi sem nevejde
@K92 píše:
A co mu pořídit učící věž? Mohl by s tebou být v kuchyni a na všechno by pěkné viděl
díky neznám kouknu co to je
@K92 píše:
tak jsem na ní koukala, z toho okamžitě vyleze rovnou na linku , on tam nebude vzorně stát a hrát a napodobovat, starší syn by tam byl ale tenhle čert fakt ne ![]()
Hele a mate nejakou moznost do kuchyne zamontovat zabranu? Takove ty vratka?
Ja pouzivala tu ohradku jako zabranu. Zacvakla jsem vsechny pojistky na koleckach, aby to nemohla tak lehce odtahnout a soupla to do vchodu do kuchyne. Tim padem tam za mnou nemohla jit a jasne, stala u ohradky a pistela nespokojene. Ale na to, abych rychle vytahla neco z trouby a zase zavrela, na to to stacilo.
Mám sice staršího syna (27m), ale dřív zkoušel podobné věci. Na troubu/topení jsme už od doby, co začal lozit, říkali, že to pálí, dokud byla trouba jen malinko rozpálená, mohl si sáhnout na dvířka, že jsou teplá. Od cca roku jsme mu ukazovali, že do trouby se dávají ruce pouze v chňapkách (rukavicích). A teď si doma v klidu vytáhne plech na muffinky, nasype tam fazolky/korálky atd. a jde si péct, i když je trouba vypnutá, tak ty chňapky použije, protože to vidí u nás (ano, musela jsem si zvyknout, že i studené věci dávám do trouby v chňapkách. Zrovna včera jsem rozpalovala troubu na chleba, šla jsem na chvíli do koupelny, syn si hrál s nádobím v kuchyni. za pár minut za mnou přišel, že peče muffinky, tak jsem se celkem vyděsila a šla zkontrolovat troubu. Jasně, že byla rozpálená na asi 180° a plech na mufiny s korálkami byl uvnitř.
Syn byl na sebe strašně pyšný a dokonce mě upozornil, že po vytáhnutí z trouby musí muffinky chládnout. ![]()
Takže spíš než snažit se zabránit mu v přístupu k troubě bych u něj zkusila naučit ho, jak se u trouby správně chovat. Že se nesmí dotknout, ale může ti třeba otevřít dvířka a ustoupit.
S tím kakáním do postýlky asi moc neporadím, syn si začal v postýlce taky všechno svlékat cca v tom roce a půl. Ale on to nikdy nerozmazával, prostě vykonal potřebu, všechno pečlivě sundal a položil do postýlky nebo nám s tím mával v ruce z postýlky, někdy to skončilo na zemi. Občas to skončilo všude, ale nebyl to úmysl, takže s tím úmyslným rozmazáváním neporadím. Možná vykonává potřebu ve stresové situaci a pak ho to zaujme? Neviděla bych hned ve všem pomstu. taky jsme si to u syna mysleli, když to bylo párkrát všude, ale stačilo se nad tím zamyslet a párkrát ho potají pozorovat, co se stalo (i za cenu toho, že budeme zase převlékat).
Prosím o radu