Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
nejsem tak úplně vegetarián, čas od času konvertuju k masu ![]()
ale případný přechod na vegetariánství vždycky vnímám jako pozitivum. Průjem nemám (zelenina je vláknina, naopak, jsem se upravila) nikdy.
energie se mi po vynechání masa obnoví tak do dvou dnů, je to pocit nekonečné energie až „vzletnosti“ ![]()
prostě báječná úleva.
zkus se zahustit třeba psyliem, nebo víc jíst jablka, ovesné vločky, prostě vlákninu.
Příčinu průjmu bych v tvém případě viděla někde jinde.
Anebo…
anebo prostě nejsi typ těla, které snáší jen vegetariánskou stravu.
Jsem sama zvědavá na názory zkušenějších.
není to spíš tím, že jíš prostě víc zeleniny a ovoce a z toho je tekutější stolice? já jsem vegetariánkou už od 15ti a žádné průjmy si nepamatuju
Já nejedla maso od 17 let, celkem asi 11 let. Jak jsem začala bydlet s přítelem, tak jsem začla vařit a začala sjem maso zase jíst. Průjmy jsem měla od 14 let (takže dřív) po celou dobu. Jenže jsem se stravovala dost šíleně… tatranky, suché pečivo, medvídci, čokolády, převážně bez vařené teplé stravy. Ejhle ve 33 letech mi našli osteoporózu, nebyla jsem statečná a způsob stravování jsem nikde u doktorky nepřiznala, takže se všichni diví, odkud ji mám. Tak když už nejíš maso, tak nedopadni jako já.
Příspěvek upraven 15.12.15 v 13:25
danyk píše:
Já nejedla maso od 17 let, celkem asi 11 let. Jak jsem začala bydlet s přítelem, tak jsem začla vařit a začala sjem maso zase jíst. Průjmy jsem měla od 14 let (takže dřív) po celou dobu. Jenže jsem se stravovala dost šíleně … tatranky, suché pečivo, medvídci, čokolády, převážně bez vařené teplé stravy. Ejhle ve 33 letech mi našli osteoporózu, nebyla jsem statečná a způsob stravování jsem nikde u doktorky nepřiznala, takže se všichni diví, odkud ji mám. Tak když už nejíš maso, tak nedopadni jako já.
jako kdybych viděla svůj jídelníček
![]()
Holky já k tomu ještě držím dietu
Zeleniny jím opravdu hodně, možná jestli to není ze sýru? Citím se skvěle až na ten průjem no
Radši zajdu k doktorce, osvětlím jí situaci a nechám si udělat testy. danyku osteoporozá je rozpad kostí? Možná by to chtělo zařadit víc bílkovin ![]()
Osteoporóza je odvápnění kostí, řídnutí kostí. Vypovídá to o nedostatku vápníku. Takže papkat tvrdý sýr (nejvíc má ementál), měkké sýry se nepočítají. Jogurty. Tvaroh. Mléko. Mléka spotřebuju tak 1 decku do kafe na týden. Hodně má mák, ale netuším, kolik makových buchet bych snědla, abych dostala denní dávku. Musela bych sníst 100 gr máku. Odhaduju 2 řady z pekáče
. Asi 2 roky jsem pila šumivé kalcium, ale to už nemůžu ani vidět, tak si kupuju obyčejné tablety, ty se polykají a zapíjejí. Akorát já to neumím moc polykat, je velká a když ji napůlím, tak zas má ostrý rohy. Drtit -
.
Příspěvek upraven 15.12.15 v 13:27
Jsem vegetarian asi 14 let. Jestli u toho jeste drzis dietu nebo jsi prestala jist maso kuli tomu abys zhubla, tak bacha na to co jis, muzes mit pekne rozhazeny metabolismus. Ja ze zacatku omezila i vajicka, mlecne vyrobky, tuky i pecivo a jedla prakticky jen ovo a zeleninu a byla jsem vyrizena, padali mi vlasy, motala se mi hlava, energie postupne klesala. Zkus jist vyvazene, i tak pravdepodobne zhubnes, porad se s doktorkou. Ja nejim maso furt a v pohode i 2× v tehotenstvi, testy jsem mela ok. Bilkovin ted jim spoustu, tak snad ta osteoporoza nehrozi.
danyk píše:
Osteoporóza je odvápnění kostí, řídnutí kostí. Vypovídá to o nedostatku vápníku. Takže papkat tvrdý sýr (nejvíc má ementál), měkké sýry se nepočítají. Jogurty. Tvaroh. Mléko. Mléka spotřebuju tak 1 decku do kafe na týden. Hodně má mák, ale netuším, kolik makových buchet bych snědla, abych dostala denní dávku. Musela bych sníst 100 gr máku. Odhaduju 2 řady z pekáče. Asi 2 roky jsem pila šumivé kalcium, ale to už nemůžu ani vidět, tak si kupuju obyčejné tablety, ty se polykají a zapíjejí. Akorát já to neumím moc polykat, je velká a když ji napůlím, tak zas má ostrý rohy. Drtit -
.
proč se měkké sýry nepočítají? ![]()
fusa píše:
Jsem vegetarian asi 14 let. Jestli u toho jeste drzis dietu nebo jsi prestala jist maso kuli tomu abys zhubla, tak bacha na to co jis, muzes mit pekne rozhazeny metabolismus. Ja ze zacatku omezila i vajicka, mlecne vyrobky, tuky i pecivo a jedla prakticky jen ovo a zeleninu a byla jsem vyrizena, padali mi vlasy, motala se mi hlava, energie postupne klesala. Zkus jist vyvazene, i tak pravdepodobne zhubnes, porad se s doktorkou. Ja nejim maso furt a v pohode i 2× v tehotenstvi, testy jsem mela ok. Bilkovin ted jim spoustu, tak snad ta osteoporoza nehrozi.
ne maso nejím kvůli etickému důvodu, dietu držím protože jsem vyžraná jak prasátko ![]()
Jinak mlečných vyrobků mám dost, jím 5× denně a k snídani,večeři i k obědu si mléčný výrobek většinou dám.
Je pravda, že asi před měsícem jsem měla naběhnuto na veganství, ale to bych pak už nemohla jíst vůbec nic ![]()
No ale musis jist i lusteniny, obilniny, ja teda obcas jim rybu, protoze se bojim, aby mi prave neco nechybelo. Treba mas prave tech bilkovin moc ![]()
Nejim maso uz pres 15 let a s prujmy jsem nikdy problemy nemela.
A nezacala jsi krome ovoce/zeleniny jist ve vetsi mire i neco jineho? Napr. mnohem vice mleka? (v tom pripade by to mohla byt treba nesnasenlivost laktozy)
A treba banany ti na ten prujem nepomahaji?
monika215 píše:
Nejim maso uz pres 15 let a s prujmy jsem nikdy problemy nemela.
A nezacala jsi krome ovoce/zeleniny jist ve vetsi mire i neco jineho? Napr. mnohem vice mleka? (v tom pripade by to mohla byt treba nesnasenlivost laktozy)
A treba banany ti na ten prujem nepomahaji?
Ano mléko si dávám do kafe půl na půl a vypiji jich ted tak 5 denně. Jinak jím taky hodně sýrů. Takže možná po těch mlečných výrobcích?
banány při dietě nejím
Já ted ale marně přemášlím, co teda dávat místo bílkoviny třeba k obědu. Asi zkusím tofu a sojové maso
Zním jak blb ale pořád se v tom nevyznám.
Ahojky, potřebovala bych radu od vegetariánů, ostatní co tomu nerozumí, nechte si prosím svoje komentáře. Jsem 3 měsíce vegetarián, a stále mám průjem, tudíž se nejspíš čistím, za jak dlouho jste měli pocit, že jste opravdu už čistí od masa? A kdy se Vám obnovila přirozená energie? Za odpovědi dekuju