Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Luccy01 ty řešíš moc věcí najednou.
Třeba ten strom - první na mě google vysypal toto http://bydleni.idnes.cz/…/stavba.aspx?…
Takže překážející větve můžete ořezat a ovoce na vašem pozemku sníst ![]()
Padající stodolu bych řešila nejprve se stavebním úřadem a pak soudně.
A jestli je ten plot dejme tomu nějak třeba pokácený na váš pozemek, tak bych to taky řešila se stavebním úřadem a návrhem na odstranění stavby. Ale nový plot úřad postavit sousedům nepřikáže, to už asi půjde za váma.
![]()
Jestli chceš věcné břemeno na jejich pozemek - no to ti soudnej člověk dneska nedá a už vůbec ne zadarmo nebo za „blbej plot“, který je evidentně úplně ukradenej. Takže zpátky na stromy a zkus se s nimi slušně domluvit, aby vás přes jejich pozemek alespoň občas pustili. Nebo si od nich kupte úzký pruh jejich pozemku jako příjezdovou cestu.
@Luccy01 píše:
@Gina108 Teď to řešíme tak, že jako pitomci všechno nosíme na konec zahrady v kýblíkách, kárce, a vším možným aby jsme si to aspoň trošku ulehčili, ale je to fakt děs.
Dát to cca 5 cm od toho nejde, nebo jde ale bylo by to velmi klikaté. Zasahuje nám tam jejich strom, různé keře, rozbití plot atd. Čeho se nemůžeme dotknout a nemluvím ani o stodole. Stou taky bojujem. Je stavěná na hlíně. Rok co rok se jim to posunuje snad o 5 cm ale nechtějí to řešit.
Já nevím, ale těch lidí, co nosí v kýblíkách a vozí kolečkem, jsou mraky
My se taky na zahradu těžší technikou nedostanem, boří se to. To samé mamča. Balík sena vždycky dokutálíme. Máme pozemek 1500 metrů a nepřijde mi to tak velké, že by se to nedalo normálně obdělat - na části máme užitkovou zahradu, na části trávník a stromy, děti pobíhají mezi tím. Vy tam chcete orat nebo něco?
NO, na těžkou techniku nepustím na vlastní pozemek ani pro vlastní účely.
Vozíme kolečkem a v kyblíkách.
Chtěli jsme na zahradu dovést malotraktor, s tím že by tam zůstal. Max jednou za čas dovést potřebný materiál, nebo odvést traktůrek na opravu. Máme celou zahradu do kopce. My máme dost tvrdou půdu takže je lepší poorat. Kdybych to chtěla např. rýt tak nemám šanci :/. Jen když je to dost podmáčený což je taky na houby.
No těžkou techniku bych též nepustila ale kvůli plotu by Tě knim dle obč. zákoníku 2014 měli pustit pokuď se teda nic nezměnilo…
@klarushka Nojo, ale ten plot je sousedů, takže ji těžko budou pouštět na svůj pozemek, aby opravovala jejich plot.
@Luccy01 píše:
Víte o kolik pozemku bych nakonec přišla kdybych si na svém pozemku měla dát cca 0,5 až 1 metr nový plot?
@j.a.n.i1 píše:
@klarushka Nojo, ale ten plot je sousedů, takže ji těžko budou pouštět na svůj pozemek, aby opravovala jejich plot.
mám pocit že od roku 2014 jsou ploty spol. vlastnictvím sousedů. Mamka řešila plot kterej zničily sousedovi ovce a psy a souseduv pes pod plotem protáhl mámina psa a ošklivě ho pokousal a tak jsme to zjišťovali…
@Luccy01 píše:
@Gina108 Teď to řešíme tak, že jako pitomci všechno nosíme na konec zahrady v kýblíkách, kárce, a vším možným aby jsme si to aspoň trošku ulehčili, ale je to fakt děs.
Tak jste přišli s nápadem jezdit přes pozemek sousedům a jako záminku jste si vymysleli opravu plotu, akorát plán ztroskotal na tom, že na tom plotu máte zájem pouze vy
.
Měli byste se vzpamatovat. Pokud potřebujete plot, tak si ho opravte nebo udělejte, a to, že máte zahradu na pytel, je taky čistě vaše věc a starost
.
Stodolu jsem nepochopila, je to celé napsáno dost nesrozumitelně.
@jdukolem píše:tak je lepší skuhrat že sousedi nechtějí věcné břemeno a nechtějí nic dělat se svým plotem…tak jo no každej jak umí
@Len-til-kah píše:
Tak jste přišli s nápadem jezdit přes pozemek sousedům a jako záminku jste si vymysleli opravu plotu, akorát plán ztroskotal na tom, že na tom plotu máte zájem pouze vy.
Měli byste se vzpamatovat. Pokud potřebujete plot, tak si ho opravte nebo udělejte, a to, že máte zahradu na pytel, je taky čistě vaše věc a starost.
Stodolu jsem nepochopila, je to celé napsáno dost nesrozumitelně.
@Luccy01
Abych si udělal stručnou rekapitulaci:
Abych pravdu řekl, tak za těchto podmínek dcery sousedky chápu. Kdybyste přišli s těmito požadavky, které by byly takhle formulovány, tak vás vynesu v zubech a garantuju ti, že už byste se s žádnou technikou na Váš pozemek nikdy a za žádných okolností přes můj pozemek nedostali.
Pokud chcete alespoň nějakou naději, tak bych zašel za sousedkou jako člověk s tím, že plot opravíte (nebo postavíte svůj hned u něj), když se Vám tento nelíbí. Keře, které zasahují na Váš pozemek ořežte, na to máte ze zákona právo, ale bývá slušnost se na tom se sousedama domluvit. A také si domluvte, jestli by byla možnost takto přes Váš pozemek přejet po předchozí domluvě - na což ona nemusí říct ano, jsou to dvě oddělené věci.
Ad stodola - to že je na hlíně opravdu neznamená nic. Jestli se neklání a je to nebezpečné, žádejte nápravu nebo stržení, v krajním případě přes stavební úřad (to je tak jediné, kde vám úřad pomůže, ale tu nebezpečnost tam budete muset prokázat).
Sorry, ale dělá to na mě dojem, že vy chcete dotlačit paní k zápisu VB, protože jste si koupili pozemek navemeno a plot, keře a stodola jsou prostě výmluvy, jak se na ní snažíte tlačit.
Pokud jste jim to takhle už přednesli, tak s váma asi vyběhnou a já se jim nebudu ani v nejmenším divit.
@Chauvinist Pokud by ste správně četl tak už jsme psala že jsme se snažili navrhnou že plot opravíme na své náklady i bez vecného břemene! Snažili jsme se slušně domluvit že se postaráme o vyčištění kolem plotu co se týče keřů a stromu který zasahuje 1/3 k nám na pozemek ( myslím kmen), kdyby se jednalo jen o přesahující haluze tak to řešit nebudem. To že je plot v totálně dezolátním stavu to si nevymýšlíme. Nebo je normální místo pletiva které tam chybí narvat plech? Nebo jen kusem drátu dát palicu kde zůstává 1,5 na průlez jakoukoliv cizí osobou? Máme řadový dům ploty máme společné. Proto jsme chtěli opravit její plot. Navíc k nám chodí sousedův pes ( bojové plemeno) a náš sem tam taky uteče (zlaták). A ne jednou ten sousedův pes už potrhal jiné psy.
@Luccy01 píše:
@Chauvinist Pokud by ste správně četl tak už jsme psala že jsme se snažili navrhnou že plot opravíme na své náklady i bez vecného břemene! Snažili jsme se slušně domluvit že se postaráme o vyčištění kolem plotu co se týče keřů a stromu který zasahuje 1/3 k nám na pozemek ( myslím kmen), kdyby se jednalo jen o přesahující haluze tak to řešit nebudem. To že je plot v totálně dezolátním stavu to si nevymýšlíme. Nebo je normální místo pletiva které tam chybí narvat plech? Nebo jen kusem drátu dát palicu kde zůstává 1,5 na průlez jakoukoliv cizí osobou? Máme řadový dům ploty máme společné. Proto jsme chtěli opravit její plot. Navíc k nám chodí sousedův pes ( bojové plemeno) a náš sem tam taky uteče (zlaták). A ne jednou ten sousedův pes už potrhal jiné psy.
Tak se vykašli na to, že přijdeš o část pozemku a oploťte si to svým (jak to půjde) a máte klid, ne? Nebo ti to stojí za tyhle starosti, když ani dítě nebo psa nemůžeš vypustit na zahradu??