Prošlé ořechy

6557
12.9.09 23:13

prošlé ořechy

ahoj, povedla se mi docela dobrá věc. Udělala jsem nepečený koláč s ořechama a poté jsem zjistila, že datum trvanlivosti bylo do konce května t.r., tak přemýšlím, co s tím. Myslíte, že to můžu nabídnout návštěvě, bez toho, abych někoho přiotrávila , docela se mi to nechce vyhodit, byla to patlačka.. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
50725
12.9.09 23:16

Klidně jim to předhoď… Jestli byly ještě chuťově dobré… My máme ve sklepě ořechy už skoro rok a ještě chvíli tam budou - nestíháme konzumovat :lol: A jsou úplně v pohodě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
12.9.09 23:32

Já bych je nejdřív dala návštěvě a pokud se do druhého dne nepos.. tak bych si ho dala taky :oops:
Myslim si že pokud nejsou hořké,neleze v nich hmyz,tak se nemusíš vubec bát,když jsou staré tak zhořknou,podle toho je třídím já :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
12.9.09 23:37

Kamčo, takže poučení, kdo k tobě přijde na návštěvu, radši si nic nebrat :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
12.9.09 23:41
Angua píše:
Kamčo, takže poučení, kdo k tobě přijde na návštěvu, radši si nic nebrat :lol: :lol: :lol:
:oops: :oops:
Jo nejdřív ta otrávená konev(pytlík aromaterapii vyvařenej viz starší diskuze:-)) )už jedna kamarádka co jsem chodí odmítá ode mě kafe :oops: :oops: a tet se ještě přiznám k otrávenému jídlu :oops: :lol: .
Stejně návštěvy moc nemusim :lol: a tet už jsem to zavařila asi uplně :lol: 8)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
12.9.09 23:47

Tak sleduju, že by sis mohla otevřít občerstvení U Maryši :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
12.9.09 23:50
Angua píše:
Tak sleduju, že by sis mohla otevřít občerstvení U Maryši :lol:
:oops: :oops:
Zatím jsem nikoho nazabila :lol: ,naopak všichni říkaj že jsem skvělá kuchařka,asi to bude tím kuchařským tajemstvím :lol: :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
12.9.09 23:55

ZATÍM :lol: To je jak když vaříš ježíka… :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1837
13.9.09 07:38

NÁVŠTĚVĚ DÁT :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
921
13.9.09 11:58

Prošlé ořechy v žádném případě nejezte, vím o čem mluvím! Právě v ořeších se po určité době vytváří určitá plíseň, která vás může mírně přiotrávit. Způsobí vám bolesti břicha a bohužel, nedá se to léčit, takže to musíte přetrpět. A ty potíže, ač v mírnější podobě budete mít už napořád.

U nás se stalo následující:
Můj manžel miluje mandličky. A jednoho večera ho děsně honila mlsná, a někde v úplně nejzazším rohu naší skříňky na dobrůtky objevil balíček prošlých mandlí (podotýkám, že byl nenačatý). Všechny je snědl a od té doby má výše uvedené potíže. Je ho bratránek je internista, a když za ním byl s bolestí břicha, tak mu tohle všechno řekl.
Je pravda, že manželovo mandličky byly více jak rok prošlé, a je jasné, že ne každý prošlý oříšek obsahuje plíseň, ale od té doby velice pečlivě oba studujeme data spotřeby. :wink:
Jezinka aká Maryša :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
13.9.09 13:00

Zdenkak - vidíš, to jsem nevěděla… Akorát jak mám teda určit dobu spotřeby u těch domácích? Samo, že plesnivé ořechy vyhazuju… A neničí se to třeba i tepelnou úpravou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
13.9.09 14:03
zdenkak píše:
Prošlé ořechy v žádném případě nejezte, vím o čem mluvím! Právě v ořeších se po určité době vytváří určitá plíseň, která vás může mírně přiotrávit. Způsobí vám bolesti břicha a bohužel, nedá se to léčit, takže to musíte přetrpět. A ty potíže, ač v mírnější podobě budete mít už napořád.prošlých mandlí (podotýkám, že byl nenačatý). Všechny je snědl a od té doby má výše uvedené potíže. Je ho bratránek je internista, a když za ním byl s bolestí břicha, tak mu tohle všechno řekl.

No co já vím, tak už jen sníst celé balení mandlí je trochu risk - prý by se najednou nemělo víc jak osm denně. Je v nich nějaká látka, která ve velkém množství škodí. Vím to od svého dědečka a dodnes si to pamatuju a speciálně mandle jím opatrně. (jinak by mi teda taky nečinilo problém sníst celé balení).

Jinak já jsem co se týká datumu spotřeby docela extrém, radši to vyhodím než riskuju (i když na první pohled to vypadá, že je to OK), ale on je taky rozdíl, jestli jíte něco, co normálně vydrží dva roky a je to prošlé měsíc nebo to, co má trvanlivost týden a týden je to prošlé. Naposledy jsem snědla prošlý jogurt, ale jedla jsem ho ráno a byl prošlý pár hodin.. Myslím, že o těch ořechách jsem četla, že právě ty hořké už obsahují plíseň..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
13.9.09 14:34

To mi připomnělo, jak se náš taťka kdysi přecpal arašídů - měli jsme návštěvu a on furt „jezte oříšky, jezte oříšky“ :lol: a ládoval se po hrstech. Pak mu bylo tak šíleně zle, že jsme volali sanitku, ti ho odvezli, vyšetřili a poslali po svých domů, že se přežral ořechů, má žlučníkový záchvat, tak ať to prej rozchodí :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1493
13.9.09 15:35

Ahoj,
já bych to s těma ořechama riskla … jen pro tento případ. A příště už bych si dávala pozor. Myslím, že nic tak strašného se stát nemůže. Max. se z toho někdo po…
Manžel nedávno dělal pořádek na naší staré půdě a našel tam asi 30-40 let staré vlašské ořechy (ještě ve skořápkách). Tak jeden rozlouskl a prý byl ještě dobrý, jako čerstvý :evil: :evil: Tak se mě zeptal, jestli je může sníst, což jsem mu samozřejmě zakázala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6557
13.9.09 22:21

ahoj, tak to vyhodila a udělala novou dávku s neprošlýma. Předtím jsem ale trochu ochutnala a nahořklé to bylo a nechtěla jsem to riskovat..popř. bude blbě jen mně a ne mojí těhotné kámošce, která to má za pár..tak dík za rady, příště si dám pozor

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí