Prostřeno - co uvařit

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31387
6.2.12 12:53
JanaK88 píše:
elanaa píše:
s Pannacottou bych byla opatrná, není to tak dlouho, co ji tam někdo vařil a právě proto, že je to známý a oblíbený dezert, tak tam bývá oblíbené strhávání bodů za to, že „znám to sladší“ „znám to hustší“ „dělám to jinak“ „znám to malinama“ :zed:
Nejlepší for byl, když jeden všeználek komentoval creme brulée, které dle přípravy (co jsem četla a viděla) muselo být úchvatné, že by do toho dal vaječnej koňak nebo trochu rumu do toho na chuť :pocitac: Jsem málem okousala televizi.

jo, já vím :roll: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4306
6.2.12 12:58
elanaa píše:
JanaK88 píše:
elanaa píše:
s Pannacottou bych byla opatrná, není to tak dlouho, co ji tam někdo vařil a právě proto, že je to známý a oblíbený dezert, tak tam bývá oblíbené strhávání bodů za to, že „znám to sladší“ „znám to hustší“ „dělám to jinak“ „znám to malinama“ :zed:
Nejlepší for byl, když jeden všeználek komentoval creme brulée, které dle přípravy (co jsem četla a viděla) muselo být úchvatné, že by do toho dal vaječnej koňak nebo trochu rumu do toho na chuť :pocitac: Jsem málem okousala televizi.
jo, já vím :roll: :mrgreen:

Ten byl fakt krutej, měl takových kiksů víc, až jsem se divila, že mu to nepřijde samotnýmu blbý :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
6.2.12 13:02

1. zeleninový salát s 5ti druhy zálivek podávaných ve zvláštních miskách
Francouzská bramboračka
Kuřecí prso s rokfórovou fáší na pečených brambůrkách a rukolovém salátu
Exotické ovoce v želé z růžového vína

2. předkrm a polévka stejné
Pečená kachní prsíčka s bramborem plněným paštikou
Sorbet z červeného rybízu a malin

Takže za mě menu jedna - průser. Salát jako předkrm podle mě absolutně nevhodné. Kuřecí prso - nuda, rokfór - znám více lidí, kteří ho nejí než těch, kteří ho jí. Želé je kapitola sama o sobě, k tomu má spousta lidí vyložený „odpor“. :mrgreen:

Menu číslo dvě je o poznání lepší. Předkrm bych volila určitě jiný. Polévka ok, lepší by možná byla krémová bramborová s hříbkama (málo lidí dělá) ale zase spousta lidí nejí hříbky :) ale v podstatě se mi nápad polévky líbí. Kachna - s tím já osobně trochu bojuji, jelikož mi moc „nevoní“ ale když je dobře upravená, tak super :palec: (Třeba takové kachní stehno - konfit mňáám :palec:). Brambor plněný paštikou - dvakrát brambor - bramboračka + hlavní chod brambor. Ale v zásedě nic proti nemám - pokud se podaří (ještě jsem nejedla, nemohu posoudit). Z dezertu rozhodně sorbet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Holma
6.2.12 13:12

Teda kallpako :-( to už ztrácím odvahu :-))) Existuje vůbec nějaká kniha o tom, jak správně sestavit slavnostní menu?

Osobně bych nejradši upekla vepřový koleno s nějakou super šťávičkou a domácí chleba (z pekárny), ale už vidím ty ksichty, kdyby byl samej chlap, tak je to vyhraný :-)))

Mě ani nejde o to vyhrát, ale ochutnat :jazyk: :jazyk: , pokaždý když koukám, tak si říkám, jak to asi chutná a zda bych to snědla, apod. Dneska ráno dělala králíka se zelím a smetanovou omáčkou. Potom bych se asi po… Králíka miluju! Ovšem dát mi na talíř smetanovou omáčku a do toho kydnout zelí se špekem a sádlem, bléééé…to bych spíš udělala omáčku i sosík a ať si každý vybere…

• Citovat
  • Upravit
8566
6.2.12 13:26
Holma píše:
Teda kallpako :-( to už ztrácím odvahu :-))) Existuje vůbec nějaká kniha o tom, jak správně sestavit slavnostní menu?

Osobně bych nejradši upekla vepřový koleno s nějakou super šťávičkou a domácí chleba (z pekárny), ale už vidím ty ksichty, kdyby byl samej chlap, tak je to vyhraný :-)))

Mě ani nejde o to vyhrát, ale ochutnat :jazyk: :jazyk: , pokaždý když koukám, tak si říkám, jak to asi chutná a zda bych to snědla, apod. Dneska ráno dělala králíka se zelím a smetanovou omáčkou. Potom bych se asi po… Králíka miluju! Ovšem dát mi na talíř smetanovou omáčku a do toho kydnout zelí se špekem a sádlem, bléééé…to bych spíš udělala omáčku i sosík a ať si každý vybere…

Až budu mít čas, tak Ti tady můžu něco málo ze zásad hodit, ale když se podíváš na net určitě něco najdeš..Jinak knih a odborných časopisů o gastronomii je spousta, stačí navštívit první knihovnu 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6230
6.2.12 14:08

Tak ono můžeš nastudovat milion knížek o tom, jak sestavit menu, ale stejně se nezavděčíš všem, obzvlášť v soutěži, kde každý chce vyhrát a bude hledat sebemenší chyby.
Podle mě má každé menu šanci vyhrát, ale záleží jaký jsou soupeři, co jí a co nejí.
V tomhle je to prostě sázka do loterie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Holma
6.2.12 14:15

No právě! Taky prostředí dělá hodně, my teřeba rekonstruujeme RD, přízemí je hotové a krásné a schody do prvního patra se budou zadělávat, aby se sem neprášilo atd. a věřím, že tohle někomu může taky dost vadit. No zas tu koukám do kuchařek a co se týče dezertu, vždy když na nějaký super narazím, tak je tam to želé :-)))
Pak mě napadají těstoviny: široké nudle s pečenýma žampiónama a parmskou šunkou…ale je to takové obyčejné, na talíři to vypadá chudě, ale bašta je to masakrální.
Co se týče těch zásad, na netu narážím na gastronomické zásady školní jídelny… :-))

• Citovat
  • Upravit
8996
6.2.12 14:24

zásady jsou asi takové že by to mělo být v jednom duchu. Buď francouzské menu nebo italské menu nebo staročeské a žádný myšmaš. Pak taky v jednom chodu by měly maximálně být tři chutě přičemž každá podtrhává tu druhou a vzájemně spolu ladí a netlučou se ani jedna druhou nepřebíjí. Krásným příkladem jsou knedlíky s uzeným se zelím - to je prostě lahůdka, chutě ladí a dokonale to pasuje. Předkrm by měl probudit chuťové pohárky a měl by být lehký aby nezasytil. Hlavní jídlo už může být syté a proto by se ho nemělo dávat moc aby strávníci nebyli přecpaní a s chutí si dali ještě dezert což má být taková sladká tečka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
974
6.2.12 18:06
Holma píše:
No právě! Taky prostředí dělá hodně, my teřeba rekonstruujeme RD, přízemí je hotové a krásné a schody do prvního patra se budou zadělávat, aby se sem neprášilo atd. a věřím, že tohle někomu může taky dost vadit. No zas tu koukám do kuchařek a co se týče dezertu, vždy když na nějaký super narazím, tak je tam to želé :-)))
Pak mě napadají těstoviny: široké nudle s pečenýma žampiónama a parmskou šunkou…ale je to takové obyčejné, na talíři to vypadá chudě, ale bašta je to masakrální.
Co se týče těch zásad, na netu narážím na gastronomické zásady školní jídelny… :-))

tak k těm nudlim udělej panenku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Holma
6.2.12 18:36

Holky, já tady řeším, co vařit v Prostřenu a přitom se dneska na vařečku nehrábla…vařil manžel, když přijel z práce. :-))

• Citovat
  • Upravit
8566
6.2.12 18:38
Holma píše:
Holky, já tady řeším, co vařit v Prostřenu a přitom se dneska na vařečku nehrábla…vařil manžel, když přijel z práce. :-))

Tak přihlaš manžela, stejně chlapi vaří líp :P :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2271
6.2.12 21:54
Holma píše:
Zdravím všechny. Už dlouhou dobu uvažuju, že se přihlásím do pořadu Prostřeno. Tak by mě zajímalo, co byste vařily, holky?

Mám vymyšlené 2 menu:

1. zeleninový salát s 5ti druhy zálivek podávaných ve zvláštních miskách
Francouzská bramboračka
Kuřecí prso s rokfórovou fáší na pečených brambůrkách a rukolovém salátu
Exotické ovoce v želé z růžového vína

2. předkrm a polévka stejné
Pečená kachní prsíčka s bramborem plněným paštikou
Sorbet z červeného rybízu a malin

Tak co na to říkáte? Dáte si?

Taky by mě zajmalo, jak dlouho asi trvá, než soutěžícího vyberou…

Ahoj, tak za mě asi to druhý menu.Bramboračka,kachnička a sorbet :palec: .Předkrm mi moc nenadchl :oops: .V prvním mi vadí rukola…mě teda moc nejede..Já bych neměla se odvahu přihlásit :lol: …Ale taky na pořad koukám a ráda vařím..Já bych asi udělala jako polévku minestrone, hlavní telecí steak Saltimboca (moje nej) se štouchanýma bramborama nebo involtini,desert asi ten sorbet… Nevím, je spousta jídel co jsou úžasný…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí