Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahojky,
prosím nemáte některá recept na domácí chléb,housky nebo rohlíky???
Bohužel nemám mléko a mám jen polohrubou mouku.
Co jsem četla,tak jen recepty z hladké mouky nebo je potřeba mléko ![]()
Do krámu se nedostanu,mám nemocné děti a chtěla bych něco upéct.
Předem děkuji ![]()
Jestli máš pivo
, záměnu mouky neumím posoudit. Ale je moc dobrý. Spíš menší.
Chléb z piva
500 g hladké mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 2 lžičky drceného kmínu, 1 lžička celého kmínu, 2 lžičky sušeného droždí, 100 ml vlažné vody, 250 ml piva (pokojové teploty)
V míse promícháme všechny sypké suroviny. Přilijeme vodu, pivo a vařečkou vypracujeme hladké husté těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Papír na pečení potřeme sádlem a vyklopíme na něj vykynuté těsto. Pomoučenýma rukama srovnáme do žádaného tvaru. Vložíme do trouby vyhřáté na 250°C. Po deseti minutách ztlumíme na 190°C a dopečeme asi 40 minut.
Po vyndání z trouby necháme na mřížce vychladnout.
Tady je zase polohrubá mouka, ale to mléko. Možná bych zkusila dát vodu. Třeba poradí zkušená pekařka.
Babiččiny houstičky
300 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 1 vejce, 1 žloutek, 1 lžička soli, 1 lžíce cukru, 3 lžíce rozpuštěného sádla, 250 ml mléka, 30 g čerstvého droždí
olej na potření a semínka na posypání
Z mírně teplého mléka, cukru a kvasnic připravíme kvásek. Všechno ostatní dáme do mísy, přilijeme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Je-li třeba, můžeme přidat hrst mouky. Kdo má domácí pekárnu, může těsto nechat udělat v ní.
Vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejných kousků, každý pak na tři menší a upleteme pletýnky. Na plechu vyloženém papírem na pečení je necháme ještě chvíli kynout, potřeme je olejem a posypeme (sezamem, mákem, kmínem,…). Upečeme dozlatova (190°C, 20 minut).
Příspěvek upraven 22.10.14 v 18:51
jestli máš bílý jogurt, tak můžeš zkusit jogurtový chleba, ten máme moc rádi.. dělám ho tedy v pekárně, i když normálně v troubě by šel určitě taky
mleko nepotrebujes, uplne staci voda, jde jen o spravny pomer tekutiny a sypkych prisad. na chleba potrebujes chlebovou mouku, alespon polovinu z celkoveho mnozstvi mouky. pujde to i bez ni, ale bude to takove buchtove…no proste nebude to ono. ja chleba delam od oka. dam tekutinu (voda, pivo, mleko), trochu oleje, sul, kmin, mouku (pul obyc, pul chlebove) drozdi, obcas pridam varenou bramboru. testo musi byt tak akorat, nesmi se lepit na steny.
i na rohliky je lepsipouzit vodu a ne mleko
No mléko můžeš nahradit bez problémů vodou, a místo hladké mouky klidně použij polohrubou… my to tak doma běžně děláme, hladkou mouku totiž nepoužívám vůbec, jen o vánocích do klasického pečení… Ať se podaří…
http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?…
výborné rohlíčky… jen voda a polohrubá mouka (olej sůl droždí).
Pipet píše:
Tak tyhle můžu taky doporučit, jsou výborné!!! ale musej se péct fakt rychle na hodně velkou teplotu aby nebyly vysušené! Já včera v tomhle receptu nahradila 1/4 polohrubé mouky jemnou žitnou a udělala takové vdolky, jen posypala kmínem a hrubou solí a byly super k polívce i dneska ke snídani
![]()
danyk píše:
Jestli máš pivo, záměnu mouky neumím posoudit. Ale je moc dobrý. Spíš menší.
Chléb z piva
500 g hladké mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 2 lžičky drceného kmínu, 1 lžička celého kmínu, 2 lžičky sušeného droždí, 100 ml vlažné vody, 250 ml piva (pokojové teploty)V míse promícháme všechny sypké suroviny. Přilijeme vodu, pivo a vařečkou vypracujeme hladké husté těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Papír na pečení potřeme sádlem a vyklopíme na něj vykynuté těsto. Pomoučenýma rukama srovnáme do žádaného tvaru. Vložíme do trouby vyhřáté na 250°C. Po deseti minutách ztlumíme na 190°C a dopečeme asi 40 minut.
Po vyndání z trouby necháme na mřížce vychladnout.Tady je zase polohrubá mouka, ale to mléko. Možná bych zkusila dát vodu. Třeba poradí zkušená pekařka.
Babiččiny houstičky300 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 1 vejce, 1 žloutek, 1 lžička soli, 1 lžíce cukru, 3 lžíce rozpuštěného sádla, 250 ml mléka, 30 g čerstvého droždí
Z mírně teplého mléka, cukru a kvasnic připravíme kvásek. Všechno ostatní dáme do mísy, přilijeme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Je-li třeba, můžeme přidat hrst mouky. Kdo má domácí pekárnu, může těsto nechat udělat v ní.
olej na potření a semínka na posypání
Vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejných kousků, každý pak na tři menší a upleteme pletýnky. Na plechu vyloženém papírem na pečení je necháme ještě chvíli kynout, potřeme je olejem a posypeme (sezamem, mákem, kmínem, …). Upečeme dozlatova (190°C, 20 minut).
Děkuji,
tak mám zadělané těsto na chleba,zkusila jsem tam dát tu pol.mouku,uvidíme co to udělá.
Pak písnu,jak to dopadlo ![]()
Pipet píše:
Děkuju,jdu zkusit zadělat těsto ![]()
Pak písnu jak to dopadlo ![]()
Holky moc děkuji za recepty a rady,jste moc hodné ![]()
Klidně mi můžete napsat i vaše oblíbené recepty na pečivo,vyzkouším později,až bude pořádně nakoupíno
![]()
Já peču chleba, je to spíš jako toustovej než českej, ale je výbornej. A mouku dávám jakou mám ![]()
700g mouky
1 polévková lžíce soli
1 čajová lžička sušeného droždí
1 čajová lžička cukru
425ml teplé vody
Je to na 2ks 450g malých forem nebo jednu velkou 900g. Dobře vymazané máslem
(nebo někdy dělám jen jeden malej z poloviční dávky)
vše smíchám a udělám těsto, to zakryju utěrkou a dám do tepla kynout na 2 hodiny. Potom znovu prohnětu a dám do formy (nebo rozdělím do dvou). Ve formě to nechám kynout další cca hodinu přikryté naolejovanou fólií nad úroveň formy. Potom peču na nízkou teplotu dozlatova (čas nevím, hlídám to). Potom vyklopím a nechám vychladnout na kovové mřížce ![]()
Příspěvek upraven 03.02.12 v 11:29
Chleba dělám nejčastěji tenhle
s podmáslím… Jen dávám asi 150g jiné mouky (celozrnná žitná, hladká žitná, grahamová…) a zbytek do 500g obyč hladkou. Trochu mouky se většinou musí dosypat, aby těsto nelepilo…
Klidně půjde zadělat i v ruce a upéct v troubě, pokud nemáš pekárnu (ale nevím, na kolik stupňů a tak
)
taky jsem se snazila…nasla deset tisic receptu na netu a pak zkusila…jenze jsem kucharsky antitalent a tak bych snad zkazila upplne vse
a to bych si taak dala domaci krupave teple housticky…mnam…jenze my se nejak moc nemame v oblibe s kvaskem ![]()
ppusina píše:Pipet píše:Děkuju,jdu zkusit zadělat těsto
Pak písnu jak to dopadlo
Rohlíky jsou upečené a jsou luxusní
![]()
Recept si ukládám a budu péct častěji
![]()