Domácí šunka, šunkovary

1433
4.2.12 21:54

domácí šunka

Ahoj, mám v plánu koupit šunkovar, kráječ doma máme a pustit se do šunky. Nevíte ale někdo jak dlouho má ta šunka trvanlivost?1,2kg šunky pro jednoho člověka je dost.Nevíte jestli se dá normálně vyudit/zamrazit/zakonzervovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
50725
4.2.12 22:02

Já jsem mrazila, teď jsem ji vytáhla do zapečených brambor a dobré.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
172
4.2.12 22:02

zamrazit :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
4.2.12 22:09

jj zamrazit ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1433
4.2.12 22:12

dík, můj se toho mražení pořád nějak bojí.A nemáte zkušenosti i s tím zauzením?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jjelena
4.2.12 23:15

Taky jí zamražujeme a šunkovar je super věc :palec:

• Citovat
  • Upravit
3278
4.2.12 23:18

tak mi ji stihneme do večera sežrat :mrgreen: Šunkovar mám ještě ten starý z dob KSČ, ale supér věc, souhlasím :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3278
4.2.12 23:20
Barush píše:
dík, můj se toho mražení pořád nějak bojí.A nemáte zkušenosti i s tím zauzením?
Udíme v udírně jako klobásy…akorát se to dříve vytáhne- ted honem nevím, jak dlouho, udí to manžel , bych se musela ráno zeptat :nevim:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
28.12.12 11:59

Ahoj holky:-)kdyz delate tu domaci sunku, jak delate, aby byla krasne ruzovoucka? Prozradili by jste mi nejaky zaruceny recepty? chci delat pro synka, je mu rok a pul, takze minimum soli:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
29.12.12 17:31

Růžovost Ti zaručí rychlosůl. To Ti řekne každý, kdo dělá v oboru uzenářství. Bohužel je to chemická udržovací látka, ale ta je v každé potravině, kterou si zakoupíte, takže bych udělala podíl soli obyč, podíl soli uzenářské. Já dávám na kg masa 20g soli, a to rozdělím půl na půl a šunka je růžová.
Možná, že patříš do party maminek, co by uzenářskou sůl nedaly ani omylem, jenž když si koupíš přesnídávky Hipp a podobné srajdy, tak tam jsou daleko horší věci, nežli pár gramů soli. Věř, že když dáš malý podíl, tak to Tvému chlapečkovi neublíží. A např. já když vidím v obchodě „Dětská šunka“, tak se tomu jen tlemím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
30.12.12 19:00

Ja teda malimu varim domaci jidla, zadny sklenicky!!to jsou fakt sracky:-)ale zase nejsem ta posedla matka zdravim :lol: takze to asi udelam pul na pul, jak rikas.Kde se schani ta rychlosul?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
30.12.12 19:11
@dashke píše:
Ja teda malimu varim domaci jidla, zadny sklenicky!!to jsou fakt sracky:-)ale zase nejsem ta posedla matka zdravim :lol: takze to asi udelam pul na pul, jak rikas.Kde se schani ta rychlosul?

Já to sehnala v drogérii, ale v té klasické krámkové. Stačí se zeptat prodavaček, že sháníš sůl na výrobu uzenářských výrobků. Ono to nestojí tolik, jen pár kaček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1767
28.1.13 11:52

Dala bych tam šťávu z řepy ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25182
3.2.14 14:36

Holky, prosím o nějaké osvědčené recepty na šunku… děkuji. V týdnu se chystám koupit šunkovar.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24837
3.2.14 14:39

@avm3
Kuřecí/krůtí šunka

1–1,5kg masa (kuřecí, krůtí)
sůl 15 až 20 g/kg
pepř podle chuti
cca 1dl vody
dávám i trochu sušeného česneku

Maso nakrájíme na kostičky, pár kostiček rozsekejte na drobné kousíčky jako mleté maso, směs se vám pak bez problémů spojí, přidáme sůl a špetku cukru, hněteme a postupně přiléváme vodu a hněteme, voda se do masa vpije, poté přidejte další.
Rozhnětené maso kousky masa se musí k sobě lepit, když hmota drží pohromadě, naplníme směs do šunkovaru, směs stlačíme a šunkovar uzavřeme, dáme cca na 24 hodin do ledničky. Druhý den vaříme ponořením šunkovaru do vodní lázně o teplotě ca. 80C po dobu cca 2hodin.
Po uvaření vložíme šunkovar do studené vody a šunku šokem zchladíme. Šunku z formy vyjmeme a dochladíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí