Domácí šunka, šunkovary

Napsat příspěvek
Velikost písma:
KackaDoup
28.2.14 14:15

Vsak zmrazit ne? ;) :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
5269
28.2.14 14:34

@robínek já nemám šunkovar ale používám tlačenkové střevo, kam mohu dát i mnohem menší množství
dělám ze všech mas - z vepřového hlavně z libových odřezků, pokud to nebude tučné maso tak je to dle mne jedno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
28.2.14 14:48
@KackaDoup píše:
Vsak zmrazit ne? ;) :mrgreen:

No to bych normálně udělala, ale mám právě mrazák plný domácího vepře - takže znova mrazit šunku z něj už nebudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
28.2.14 14:49
@stiskoch píše:
@robínek já nemám šunkovar ale používám tlačenkové střevo, kam mohu dát i mnohem menší množství
dělám ze všech mas - z vepřového hlavně z libových odřezků, pokud to nebude tučné maso tak je to dle mne jedno

Dík, to střevo zkusím. Viděla jsem šunkovar od Tescomy, tam se dá dát i poloviční množství masa, ale zas je drahý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
28.2.14 15:19

Krůtí :jazyk:

• Citovat
  • Upravit
25182
28.2.14 18:06

@rosnatka Byla dobrá, moc nevydržela :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ale ten šunkovar je šit… asi ho půjdu vyreklamovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
28.2.14 23:01

Jak to?
Já dneska koupila v Orionu, nerez s teploměrem. Tak doufám, že nebudu zklamaná. Jaký jsi nakonec vybrala a co tě na něm zklamalo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25182
1.3.14 10:33

@rosnatka Já koupila z nouze ten hliníkovej… a závit, kterým se přitláčí ta pružina jakoby zoxidovat… vidím to tak na 3 vařenía rozpadne se… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
2.3.14 17:37
@rosnatka píše:
Jak to?
Já dneska koupila v Orionu, nerez s teploměrem. Tak doufám, že nebudu zklamaná. Jaký jsi nakonec vybrala a co tě na něm zklamalo?

Ten z Orionu má kámoška a je s ním spokojená, dneska mi vychvalovala domácí šunku, co z něj dělá ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
2.3.14 20:57

V sobotu po obědě jsem šunku naložila (přidala jsem šťávu z poloviny červené řepy kvůli barvě) a zítra dopoledne nebo po obědě ji uvařím. Dám vědět, jak to dopadlo. Trochu mě vyděsily diskuse na netu ohledně botulinotoxinu (pokud dám obyč. sůl místo pragandy), tak doufám, že nikomu nepřivodím otravu. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
3.3.14 20:45

@rosnatka
Jsem koukala včera na netu na rychlosůl a botulotoxin a našla jsem vysvětlení, které znělo věrohodně. Že dlouhým varem na těch 80 stupňů by se měla většina breber zlikvidovat, pak je důležitý to hned rychle zchladit, dát do lednice a brzo spotřebovat. Že konzervanty jsou právě kvůli tomu přidávané, aby se to mohlo válet otevřené pár dní v lednici. Já to tak dělám s čerstvým domácím sýrem, když ho nesníme do dvou dnů, tak ho nějak tepelně upravím - zapeču apod. Tak snad je to dobrý postup :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
3.3.14 22:29

@robínek
Já našla (ale v diskusi, takže kdo ví), že právě na botulin tě 80 st. nestačí. Další věc je, že jsme doma víceméně jen já a prcek. No, ne že bych si s tím kilem libovýho masíčka nedokázala poradit :P, ale to by asi taky nebylo nejzdravější. Ale už jsem domluvená s rodiči, že pojedem napůl. :)
Takže pokus č. 1
Poprvé mě zachvátila panika, když jsem zjistila, že i ten největší hrnec co mám, není dost vysoký. Naštěstí mě osvítilo (chvíli to teda trvalo) a jeden hrnec jsem přiklopila druhým, který byl sice užší, ale prostor kolem jsem utěsnila ručníkem. :roll:
Podruhé když jsem zjistila, že ačkoliv voda si vesele kolotá, tak uvnitř šunkovaru je zima. Dobrou půlhodinu to trvalo, než teplota masa začala stoupat. U tohohle šunkovaru se teploměr totiž zapichuje přímo do masa. Takže se fakt nedivím, že když někdo dělá šunku z vepřového a od začátku varu vody to nechá dvě hodiny a měří jen teplotu vody, tak že to maso není dodělané. Mě celé to vaření trvalo 4 hodiny. Možná to nemuselo tak dlouho být, protože jsem vařila z kuřecího.
A výsledek: No, špatné to není, ale šunka taky ne. Takhle nějak si představuju výbornou konzervu kuřecího ve vlastní šťávě. Jinak struktura dobrá, barva jakž-takž.
Prckovi jsem dala vzorek k večeři s bramborou kaší a mlaskal si, já si taky řádně zakrojila, zítra odnesu půlku k našim na posouzení.
S pokusy jsem určitě ještě neskončila, ale možná pro srovnání vyrobím vzorek i s pragandou, abych viděla, v čem je zakopaný pes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
5.3.14 18:10

@rosnatka 4h to je moc dlouho, alespoň, že se to nemuselo vyhodit a zužitkovalo se to jinak. Byla by to škoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
5.3.14 18:30

Já mám tento šunkovar z dob komunismu a nemohu si stěžovat. Koupila jsem ho na Aukru před 5ti lety asi za 110Kč (teď jsou tam dva stejné kusy v aukci, kdyby měl někdo zájem tak si tam můžete zakoupit).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
5.3.14 20:59

@Yvonne Čtyři hodiny to bylo na vařiči, ale maso mělo teplotu 80 stupňů jen 2,5 hodiny. Ale je možné, že to bylo moc, já z návodu pochopila, že teplota masa se má udržet cca ty dvě hoďky na osmdesátce.

Příští šunku dělá taťka, zkusíme zase kuřecí, takže pokud bude jeho výsledek lepší, ráda se poučím a přeberu postup. Jinak teda děckám 2 a 4 roky, fakt šmakovala. Jo a když jsem ji chutnala ten večer po uvaření, tak byla ještě vlažná a nebylo to ono. Potom, co se vychladila přes noc v lednici to bylo mnohem lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí