Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@avm3 píše:
Holky, prosím o nějaké osvědčené recepty na šunku… děkuji. V týdnu se chystám koupit šunkovar.
Já dělala přímo z receptů u sunkovaru a byla výborná, jen maso voda, cukr, sůl.
@avm3 Nevím, proč přesně 80 st., takhle se ty šunky vaří ![]()
Já si rozvařím vodu, pak šoupnu šunkovar, stáhnu a nechám vařit ty 2 hodinky, už jsem to vychytala, pro kontrolu občas změřím digitálním teploměrem, jestli se teplota drží ![]()
@avm3 píše:
@fragola Proč tam má být 80°C a jak toho docílíš?
kvůli likvidaci bakterii. Když to budeš vařit na 100°C tak to nebude ani šunka ale budeš mít z toho vařené maso. Šunka se dusí ve své štávě.
já si koupila teploměr, a hlídala si to. Někdo jen pozoruje bublinky…jakmile se začnou odskskovat od dna ale nesmí to vřít…já jsem se bála, že to zkazím a pořídila si teplomer.
@Lussye Jakože to přivedu k 80°C a dám na nejmenší planem, tak to nebude dál stoupat?
@Lussye píše:
kvůli likvidaci bakterii. Když to budeš vařit na 100°C tak to nebude ani šunka ale budeš mít z toho vařené maso. Šunka se dusí ve své štávě.
já si koupila teploměr, a hlídala si to. Někdo jen pozoruje bublinky…jakmile se začnou odskskovat od dna ale nesmí to vřít…já jsem se bála, že to zkazím a pořídila si teplomer.
Rychlejší a podrobnější ![]()
Na tom šunkovaru by měl být teplměr a mělo by se to ty 2 hodiny udržovat na těch 80 stupnu (jsem teda četlka - taky si chci koupit šunkovar, tak zatim je sháním info)
@ninabu píše:
Na tom šunkovaru by měl být teplměr a mělo by se to ty 2 hodiny udržovat na těch 80 stupnu (jsem teda četlka - taky si chci koupit šunkovar, tak zatim je sháním info)
Já mám šunkovar bez teploměru, mám ten obyčejný http://www.zbozi.cz/…ar-orion-al/
šunku dělám vyjímečně, svátečně, ale je výborná.
@Lussye píše:
Já mám šunkovar bez teploměru, mám ten obyčejný http://www.zbozi.cz/…ar-orion-al/šunku dělám vyjímečně, svátečně, ale je výborná.
Aha, to jsem nevěděla… Já myslela, že ho mají všechny! Tak to se musím jěště porozhlídnout ![]()
@avm3 píše:
@Lussye Jakože to přivedu k 80°C a dám na nejmenší planem, tak to nebude dál stoupat?
to nevím, na návodu píšou, že 80°C voda jen perlí od dna. Já to nezkoušela, pač jsem nechtěla zkazit výrobu a mít jen 1,5 kg vařeného masa. Já hlídala teploměr a když to klesalo, tak jsem odebrala vodu sběračkou a odlila, a přilila stidenou vodu. ![]()
@ninabu Rozhodně ho nemají všechny. Já kupovala nerezový a je bez teploměru ![]()
@avm3
většina kvalitních šunkovarů má v balení i teploměr
Na 1kg masa 20g soli a lžíci medu (prý funguje jako přírodní konzervat, v chuti cítit není) a na kg 2 hodiny (ne)vařit při teplotě okolo 80°C (ty teploměry mají na sobě obrázky zvířat, každý druh masa chce jinou teplotu, ale vše je od 70-85°C)
Takže záleží na množství, máme úmyslně menší šunkovar, takže cca 600g masa a 12g soli a necelou lžíci medu, (ne)vařit hodinu.
Na ochucení jsme dávali různé bylinky (ale to mi moc nechutnalo) a nebo sušený česnek (bacha je slaný, takže ubrat soli). Většinou děláme jen čistou, ať vynikne chuť masa.
Maso nakrájet na kostičky přibližně 1×1cm, část rozmixovat, vše smíchat dát odležet do ledničky, po 24 hodinách promíchat a zase nechat odležet, za 48 hodin dát do pytlíku, pořádně umačkat (fakt pořádně, jinak se rozpadá, na chuť to nemá vliv, ale nedrží hezké kolečka v kuse) a (ne)vařit.
@ninabu píše:
Aha, to jsem nevěděla… Já myslela, že ho mají všechny! Tak to se musím jěště porozhlídnout
třeba tento ho má http://www.zbozi.cz/…-teplomerem/
ALe já koupila šunkovar za 300 + teploměr asi za 60Kč.
@fragola píše:
@ninabu Rozhodně ho nemají všechny. Já kupovala nerezový a je bez teploměru
A hlídáš teda podle bublin, nebo máš zvlášť teploměr?