Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den…můj manžel má problém s alkoholem.Co jsme byli spolu vždycky pil, proto mi to už možná připadalo normální, nebo jsem to jen nechtěla vidět.
Už si ani nepamatuju, kdy byl večer střízlivý a minimálně dvakrát týdně ho ukládám do postele totálně na mol…poslední dobou se, ale několikrát stalo, že byl nalitej v devět ráno.
Vadí mi to jelikož máme oba celkem dobře rozjetou kariéru a do budoucna by jsme nejspíš i chtěli rodinu-prostě žít normální život, což takhle nejde.
A bohužel poslední dobou se to neustále stupňovalo, takže před pár dny mi už došla trpělivost…po dlouhém a bolavém rozhovoru jsme se shodli, že léčebna bude nejlepší řešení pro nás pro oba.
Tak jsem se chtěla zeptat jestli náhodou někdo nevíte, jak je to s přijetím do protialkoholní léčebný-přijmou vás tam hned? Případně jak dlouho se musí čekat?
Bojím se totiž, že dlouhé čekání by ho odradilo a přestal by sám chtít.
(A popřípadě i jestli nevíte jak je to později s návštěvami?)
Budu ráda opravdu za každou vaši radu
Příspěvek upraven 10.10.19 v 23:29
@Bara4392 píše:
Dobrý den…můj manžel má problém s alkoholem.Co jsme byli spolu vždycky pil, proto mi to už možná připadalo normální, nebo jsem to jen nechtěla vidět.Už si ani nepamatuju, kdy byl večer střízlivý a minimálně dvakrát týdně ho ukládám do postele totálně na mol…za poslední měsíc se,ale několikrát stalo, že byl nalitej v devět ráno.
Vadí mi to jelikož máme oba celkem dobře rozjetou kariéru a do budoucna by jsme nejspíš i chtěli rodinu-prostě žít normální život, což takhle nejde.
A bohužel poslední dobou se to neustále stupňovalo, takže před pár dny mi už došla trpělivost…po dlouhém a bolavém rozhovoru jsme se shodli, že léčebna bude nejlepší řešení pro nás pro oba.Tak jsem se chtěla zeptat jestli náhodou někdo nevíte, jak je to s přijetím do protialkoholní léčebný-přijmou vás tam hned? Případně jak dlouho se musí čekat?
Bojím se totiž, že dlouhé čekání by ho odradilo a přestal by on sám chtít.(A popřípadě i jestli nevíte jak je to později s návštěvami?)
Budu ráda opravdu za každou vaši radu
Záleží jak kde… Kazda lecebna to bude mít urcite nastavene jinak. Musite se zeptat tam, jak mají plno, jake podmínky. Po případě se da vybirat z vice… Pro priklad: pribuzna se rozhodla na konci srpna, ze nastoupi do lecebny a prijimaji ji na konci rijna. Takze ceka 2 mesice. Kam by popripade sel? Jinak spavne rozhodnutí. Hlavne ale at nepodepisuje revers, musi vydrzet!
Než ho vezmou do léčebny -jak mají nebo nemají volno se může různit, tak samozřejmě může chodit do ambulantní léčby a na setkání AA. Fakt to dost pomáhá.
Tady hledej AT poradny - tam budou mít ten ambulantní program
https://www.drogy-info.cz/mapa-pomoci/
A tady jsou pak setkání AA
https://www.anonymnialkoholici.cz/…eny/skupiny/
Ať už se tvůj muž rozhodne jakkoliv, více než vřele doporučuju zajít alesoň párkrát na setkání lidí jejichž blízcí jsou alkoholici. Pokud jste spolu dlouhodobě, tak on je to párový proces s docela složitou dynamikou. A hlavně v případě, že to co ti slíbil je zase planý slib a ve skutečnosti zase dá přednost chlastu (pořád to nemůžeš vyloučit), tak na takovém setkání se výrazně snázel nachází cesta někam kde to nebude tak patologické.
Hned to urcite neni, nekdy se ceka i roky, bohuzel seznamy jsou dlouhe. At si pri cekani najde nejakou skupinu AA a chodi k psychiatrovi a uziva antabus. Ale i kdyby behem cekacky chlastat prestal, tak urcite nastoupit. Jeden den si rekne ze jedno pivko je nic a pak ze deset piv je nic, bohuzel je to beh na cely zivot. Ja bych se s nim teda neukladala… prestala mu delat servis, nevarila bych a kdyz si chce chlastat tak ne doma
Tak hlavne se k tomu nemůže stavet tak, ze pujde do lecebny a vyjde „vyleceny“. Bude z nej dozivotni abstinent. Jinak je velmi vysoka pravdepodobnost recidivy.
@Anonymní píše:
Záleží jak kde… Kazda lecebna to bude mít urcite nastavene jinak. Musite se zeptat tam, jak mají plno, jake podmínky. Po případě se da vybirat z vice… Pro priklad: pribuzna se rozhodla na konci srpna, ze nastoupi do lecebny a prijimaji ji na konci rijna. Takze ceka 2 mesice. Kam by popripade sel? Jinak spavne rozhodnutí. Hlavne ale at nepodepisuje revers, musi vydrzet!
Je mi to jasný🙂 Jinak kam půjde vám momentálně neřeknu…chtěli jsme něco v naší lokalitě-bohužel všude plno.
Ještě chcem kontaktovat jednu léčebnu na doporučení tak uvidíme
@Ou píše:
Než ho vezmou do léčebny -jak mají nebo nemají volno se může různit, tak samozřejmě může chodit do ambulantní léčby a na setkání AA. Fakt to dost pomáhá.Tady hledej AT poradny - tam budou mít ten ambulantní program
https://www.drogy-info.cz/mapa-pomoci/
A tady jsou pak setkání AA
https://www.anonymnialkoholici.cz/…eny/skupiny/
Ať už se tvůj muž rozhodne jakkoliv, více než vřele doporučuju zajít alesoň párkrát na setkání lidí jejichž blízcí jsou alkoholici. Pokud jste spolu dlouhodobě, tak on je to párový proces s docela složitou dynamikou. A hlavně v případě, že to co ti slíbil je zase planý slib a ve skutečnosti zase dá přednost chlastu (pořád to nemůžeš vyloučit), tak na takovém setkání se výrazně snázel nachází cesta někam kde to nebude tak patologické.
http://alanon.cz/…jit-setkani/
Moc děkuju za typy, skupinu určitě nejdeme a na ty sezení se chci kouknout (popravdě jsem o tom nikde neslyšela)
@Peggy54 píše:
Hned to urcite neni, nekdy se ceka i roky, bohuzel seznamy jsou dlouhe. At si pri cekani najde nejakou skupinu AA a chodi k psychiatrovi a uziva antabus. Ale i kdyby behem cekacky chlastat prestal, tak urcite nastoupit. Jeden den si rekne ze jedno pivko je nic a pak ze deset piv je nic, bohuzel je to beh na cely zivot. Ja bych se s nim teda neukladala… prestala mu delat servis, nevarila bych a kdyz si chce chlastat tak ne doma
Taky řešení…jinak skupinu máme v plánu najít, tak uvidíme
@Anonymní píše:
A co ambulantní léčba?
Nejspíš najdeme nějakou skupinu v době čekačky😉
@Cenarius píše:
Tak hlavne se k tomu nemůže stavet tak, ze pujde do lecebny a vyjde „vyleceny“. Bude z nej dozivotni abstinent. Jinak je velmi vysoka pravdepodobnost recidivy.
Nestavím…samozřejmě si uvědomuju, že je to běh na delší dobu a, že je to o nás o obou🙃
A byli jste u nějakého psychiatra?
Jsou psychiatři zaměření i na alkoholiky…
Ono často bývá, že lidi alkoholem zapíjejí úzkosti, deprese, kolikrát jim pomohou AD, aby to lépe zvládali, tu abstinenci…
V Praze je přímo klinika adiktologie. Spadá pod Všeobecnou fakultní nemocnici a Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy.
@free333 AD bych v zacatcich nedavala, kdyby se napil, tak ma jatra v zadeli hned a jeste ty vedlejsi ucinky s alkoholem..ty bych nasadila az v lecebne pod dohledem