Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Natali14 Já jsem rodila ve středu a až v neděli ráno jsem objevila mlíčko.(kojím přes klobouček.)Já v nemocnici brečela ať ji něčím nakrmí, že musí mít hlad, že já nemám nic, ale byla spokojená. Chce to často přikládat, nahřívat prsa a hodně pít, klidně i 5 litrů vody. a vydrž mlíčko bude.
@Chelsa co nejčastěji miminko přikládat, určitě se to upravi miminko si mlíčko vytáhne samo. třeba se to teprve rozjede. hlavně budte v klidu hodně jíst a doporučuji čaj pro kojící matky leros,.ja se tím čajem nalejvala 3× deně v porodnici a doma 2× deně. u druhe dcery jsem to měla složitějši nejhorši byl stres atd, byla v předčasně narozena a v inkubátoru neměla jsem ji u sebe tak jsem musela elektr. odsávačkou a to jsem doslova ždímala prázdná prsa, a přesto jsem mlíčko odsála a ze dne na den ho bylo víc a víc. někdy se to rozjede až později nebo až doma v klidu…
Hlavně jak jsem začala jíst.
jinak jsem měla asi když byly male 3 měsíce krizi že mam prázná prsa prostě prázná splasknutá že male musim dát lahvičku a prsa prázná nebyla miminko si vytáhlo mlíčko i z hloubky, dokonce víc jak odsávačka jsem ráda že jsem nedala sunar.
tak doporučuji hlavně klid, pohodu, jíst, pít, a vodu a ty čaje pro kojící.
starší dceru jsem kojila ještě v 1,5 roce večer a mlíčko se stále tvořilo.
Holky vazim ji pred a po kojeni a opravdu mi z nich nic netece, pouzivam stimulacni elektrickou odsavacku a tam je vzdy par kapek
copak ja bych ji prikladala furt jenze kdyz z nich nic netece rak ji to tshat nebavi a po chvilce zacne vriskat.. Tak ji nechci trapit ![]()
@Natali14 píše:
Holky vazim ji pred a po kojeni a opravdu mi z nich nic netece, pouzivam stimulacni elektrickou odsavacku a tam je vzdy par kapekcopak ja bych ji prikladala furt jenze kdyz z nich nic netece rak ji to tshat nebavi a po chvilce zacne vriskat.. Tak ji nechci trapit
podle odsávačky bych se neřídila, já měla mlíka dost ale odsávačkou jsem neodsála nic. Pokud nebudeš přikládat, mlíko nebude…laktace závisí na poptávce, pokud není, nebude ani nabídka. Zkus laktační poradkyni ![]()
@Verca1989
Laktacni poradkyni mam, prave me vdichni ujistuji ze to teprv zacne, vcetne ji, pze mala je sikovna a saje hezky.. Tak me jen zajimalo jak se mliko udelalo nebo spis kdy ostatnim.. Ta odsavacka mi prijde tsky divna pze ja parkrat stlacim bradavku a tece to a kdyz to mam v odsavacce 15 min tak spadnou tri kapky
ja jeste vydrzim a budu doufat
Diky za podporu holky ![]()
@Natali14 já měla opožděný nástup laktace, první kapky šestý den, po dalších dvou porodech dříve - už třetí a čtvrtý den. Určitě si na doma kup odsávačku (stačí mechanická aventka nebo medela) a vydržet, nezklouznout k dudlíku a flašce. A taky nech zkontrolovat podjazykovou uzdičku, často bývá problém tam. Jinak prsa jsem nalitá neměla nikdy.
Moje dcerka se v porodnici odmitala prisat uz od prvniho okamziku, kdy vykoukla na svet.Mela jsem s ni opravdu velke problemy, takze jsem odsavala ( vzdy jen par ml) a zbytek jsem dokrmovala UM. Toto jsem praktikovala doma jeste tydny, odsavacka mi odsala vzdy max 70 ml, coz bylo malo… Po trech tydnech, kdy jsem se i uklidnila mala zacala pekne pit z prsu a tim i nejake zdlouhave odsavani a prikrmovani skoncilo… Sice jsem nemela prehled, kolik toho vypije, ale pribira hezky a je spokojena. Samozrejme, jak psaly holky, opravdu funguji rady - nestresovat se a hooooodne pit ( treba takovou meltu s mlekem vypiju denne pres litr + kojici caje) a pocit, ze prsa mam vycucla a prazdna, mam neustale. Opravdu je to pouze pocit.
Nestresij se hlavne. Nejlepsi odsavacka je dite. Hodne hlavne pij. A primo k tvemu dotazu- ja mela mliko 4 den odpol ( rodila jsem rano).
Tak jsem dnes poprve nakojila malou 5 ml, vim ze je to nic ale mam hroznou radost ze se to aspon pohnulo.. Akorat jak rikate, nepoznam doma kolik vypije, dnes nas pousti domu, jak mam vedet kolik ji dat dokrmu kdyz nevim kolik si vypila ode me? Mam ji dat proste celou padesatku a dokud bude pit nebo nejdriv treba 25ml pockat jesi usne a pak podle toho? Jak jste ti delaly vy ze zacatku kdyz jste dokrmovaly prosim? Dekuju! ![]()
Proc dokrm? Pokud bude v pohode nedavala bych. A nebo si pujcit vahu. Hele ja nakojila poprve 10 ml, za 3 hod 30 a pak uz 70 ![]()
![]()
@Alyss1
Takze jen nakojit uvidim jak se na to bude tvarit a pokud bude brecet a nebude spat tak az pak dokrm? Me laktacni poradkyne prave rekla ze ji mam nakojit a dat 50ml dokrm, ze si vezme kolik bude chtit..
Ja bych nedokrmovala,.do tydne jdes stejne na ko tak tam zvazis a uvidis.ja rodila predcasne mala mela nizkou vahu..doma jsem ji prvnich par dni vazila na kuchynske vaze v pekaci;-) jak jsem zjistila ze pribira vazit jsem doma prestala abych sama sebe nestresovala.
@mater
No to prave verim ze ta vaha akorat stresuje, no uvidime jak to zvladnu vsechno. Dekuju
Tak bych to delala ja. Kojit a kojit a pokud by mimco plakalo tak pak teprva dokrm. A pres strikacku. Vaha je na tohle docela dobra ale pak se clovek stresuje ze treba vypije malo prestoze pred tim treba vypilo daleko vice…
Vyprdni se na nejake vazeni a ver miminku… Samo si rekne, zda ma dost ci nikoliv. Kdyz jsem Terku dokrmovala po kojeni, kdy ji moje mleko nestacilo jsem vzdy poznala tim, ze zacala „hledat“…Pokud usla, spala jen chvili a stejne se pak probudila hladem. Takze jsem pridelala 60 ml Nutrilonu. Jak psaly holky, casto jsem prikladala a nejaky " Nutros" na dokrmeni uz nepotrebuji.Kdyz si zpetne vzpomenu, byl to teda boj a nervy, ale jsem rada, ze jsem to nevzdala. Opravdu misto vazeni hlidej spise pocet pocuranych plen a spokojenost miminka.