Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Prosím o radu,
jsem po porodu. V pátek se mi začalo tvořit mléko a nalévat prsa. Do teď byli vždy nadutá a tuhá. Dneska mi po kojení jedno po druhém změklo a přijde mi že se již zpět nenalévají jako doposud. Zůstala měká. Mají se opět zpět nalévat a tuhnout, nebo je normální, že takhle po pár dnech změknou. Hrozně se bojím, že ztrácím mléko. Byla jsem teď ve stresu, jestli jsem tomu tím neublížila. Jsem prvorodička, nevím jak to chodí. Kdyžtak poraďte co s tím mám dělat.
Díky za rady
@Chelsa píše:
Prosím o radu,
jsem po porodu. V pátek se mi začalo tvořit mléko a nalévat prsa. Do teď byli vždy nadutá a tuhá. Dneska mi po kojení jedno po druhém změklo a přijde mi že se již zpět nenalévají jako doposud. Zůstala měká. Mají se opět zpět nalévat a tuhnout, nebo je normální, že takhle po pár dnech změknou. Hrozně se bojím, že ztrácím mléko. Byla jsem teď ve stresu, jestli jsem tomu tím neublížila. Jsem prvorodička, nevím jak to chodí. Kdyžtak poraďte co s tím mám dělat.Díky za rady
@Chelsa nalévání a pocit plnosti nemá naprosto žádnou vypovídající hodnotu o množství mléka. Nedej se ošálit, pocit „prázdnosti“ prsou ignoruj, přikládej miminko kdykoliv si řekne, klidně si ho vem do postele a nech ho přicuclé, jak dlouho bude chtít, laktace se teprve startuje, tak aby se mléko tvořilo podle mimča.
Taky jsem neměla prsa pořád nalitá, je to normální, neboj. Pro jistotu můžeš pro zvýšení tvorby mléka víc jíst silné domácí vývary a samozřejmě hodně pít, mně chutnají kojící čaje a Caro.
@Chelsa, hlavně klíííííd.
Stres kojení nepřispívá. Ta tvrdá prsa, to bylo naopak, to co nebylo ideálně..zatvrdliny mohou dělat problémy. Prsa se nalévají, ale vysloveně tuhá jsou až po x hodinách..třeba po 8-10. Je-li prso vypité, je pěkně všude měkoučké. Tak je to v pořádku. Mlíka se utvoří tolik, kolik malý vypije. Moudrá příroda tvoří nabídku dle poptávky, je to v rovnováze dokud se do toho nezačnou montovat stresující matky či doktoři s příkrmama (dost často zbytečně). Takže neboj. Spinká miminko po nakojení? Pokud ano, má určitě mlíčka dost. Teď ze začátku budete každý týden v poradně a na zvážení, takže by se rychle poznalo, že nepřibírá. Můžeš pít čaj, Leros pro kojící matky má i kmín atp. na prdíky, Leros Bio pro kojící matky ho nemá, ale zase je dle mně moc chutný, zvyšuje tvorbu mléka, dodá tekutiny, pitný režim je taky moc důležitý. Ale nejlepší stimulátor tvorby mléka je miminko samo. Kojení je úžasná věc, tak si věř, bude to dobré.
PS: Po 3 měsících se většinou už prsa tolik nenalévají, tak se pak taky neděs, že nemáš mlíko, máš, neboj ![]()
A ještě rovnou doporučím hledat pojem „růstový spurt“, ať tě to pak nezaskočí. V takovýchto situacích maminky často sáhnou po umělém mléku a je to zbytečné, příroda to vymyslela dobře ![]()
Jinak teď s třetím jsem kojila snad po hodině, pokud dítě nebylo nacuclý na prsu nebo nespalo, tak řvalo, až se hory zelenali a trvalo to celé první tři týdny. Jenže taky holomek přibíral 300g týdně, takže hlady neječel, zkrátka si na světě těžko zvykal.
@Gladys píše:
A ještě rovnou doporučím hledat pojem „růstový spurt“, ať tě to pak nezaskočí. V takovýchto situacích maminky často sáhnou po umělém mléku a je to zbytečné, příroda to vymyslela dobře
Ahoj, chtela bych se zeptat kdy se vam zacaly nalevat prsa? ja jsem 4. den po porodu a furt nic, mala cuca hezky ale bohuzel nema co ![]()
Příspěvek upraven 21.01.14 v 02:14
@Natali14 nech ji cucat co nejčastěji, ono to přijde.. Mlezivo určitě máš a to je ohromně bohaté jak na protilátky tak na energii. Vydrž a hodně pij a zkus prsa ve sprše nahřívat a jemně masírovat..
@Natali14 píše:
Ahoj, chtela bych se zeptat kdy se vam zacaly nalyvat prsa? ja jsem 4. den po porodu a furt nic, mala cuca hezky ale bohuzel nema co
Prsa nejsou zasobarna mlika, vyrabi se primo. Takze zadny strach, ze nejsou nalita.
@Natali14 píše:
Ahoj, chtela bych se zeptat kdy se vam zacaly nalyvat prsa? ja jsem 4. den po porodu a furt nic, mala cuca hezky ale bohuzel nema co
Mě se nalily až druhý den po propuštění doma, v porodnici jsem byla nešťastná (a sestřičky z novorozeneckého mi fakt nepřidaly) a i si pobrečela, že nebudu kojit.
Nyní kojím ještě dnes ![]()
Nemysli na to, nestresuj se a malou často přikládej. To radí snad všude.
A kdyby náhoudou přece, tak svět se nezboří, nyní je hodně možností jak děťátko nakrmit, když není MM.
Určitě ji nic neteče? A procurane plinky má? Já bych se řídila vahou plenky, kadenim a že přibírá - respektive, ze nehubne… mi taky prisdlo, že mala musí sat na prazdno, že v prsou nic nemám a samozřejmě tam mléko bylo
@Natali14 ten 4.den už jsem je měla nalité ale nezoufej, někdy to trvá déle, záleží taky na tom, jak jsi rodila (spontánně/císař) atd. Přikládej malou co nejčastěji, nejdéle po 2 hodinách, budila bych přes den i v noci. Hodně pij, zkus čaje pro kojící matky, gravimilk a za sebe mohu doporučit homeopatika Ricinus Communis 5CH, 2× denně 5 kuliček, nechat rozpustit pod jazykem, půl hodiny před a po nic nejíst a nepít. Seženeš je v lékárně do stovky. A zkusila bych si zavolat nějaké laktační poradkyni, na netu se dají najít seznamy, ať vás přijede zkontrolovat, omrkne techniku kojení atd. ![]()