Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj moje babička se takhle vyléčila už ze dvou rakovin, první byla když jsem byla malá ta bylo operovatelná vaječníky, a druhá je teď nějaké uzliny tak chodila na ozařování.. brala.. snášela to docela dobře, nezvracela nic, jen ten den kdy tam byla, tak skoro celý prospala, protože den předtim neusnula nervozitou a pak jí zmohla ta chemoterapie.. po několika sériích chemoterapií jí to zmizelo, a teď chodí jen na kontroly na ozážení jestli nemoc stále stojí.. samozdřejmě jí vypadali vlasy, pár kilo zhubla ale ty kila už má zase nahoře a vlasů má více než měla a v jejích 67 letech nemá ani jeden šedivý.. držím palce, dnešní medicína umí zázraky, když se nemoc zachytí brzy
![]()
Zo skusenosti troch ludi v blizkom okoli, u nas dochadzanie domov bolo horsie ako ked tam ten clovek lezal, davali infuzie ked nemohli jest, ale v skratke vypadnutie vlasov, slabost, silne prujmy a zracanie po akomkolvek jedle, ale napr babicka ma chut na vsetko cervene, cervena paprika, cervena kapusta, cervena repa.. hodne jej chutia pomarance, dobre je robit hodne vyvarov, dodaju energiu a nie su moc agresine…
Ahoj,
prošla jsem si obojím. Po ozařování mě nejvíc trápil průjem a to fakt šílenej (ozařovali mi břicho),pak jsem byla hodně unavená. Měla jsem 28 ozářek a jezdila jsem na ně každý všední den do nemocnice (cca 80km autem).Do toho jsem měla 1× týdně chemo a to jsem tam vždy několik hodin ležela. Kapalo to cca 4 hodiny a vždy jsem dostala injekci proti nevolnostem. Bývalo mi nejvíc špatně tak 2-3. den po chemě, ale zvracela jsem jen 1×. Měla jsem mít chemoterapii 6×, ale protože jsem měla špatné výsledky krve, dostala jsem ji jen 4×.
Záleží co tatínkovi je, protože každý má chemu namíchanou přesně pro sebe, takže i reakce jsou u každého jiné. Já tohle absolvovala až po operaci.
Klidně napiš SZ ![]()
Vetsinou to byva tak, ze cim dyl to je tim horsi jsou vedlejsi ucinky:(.
Moc preju at je to vsechno v poradku ![]()
Jo a kvůli tomu průjmu jsem nesměla jíst nic s vlákninou (ovoce, zelenina, pečivo celozrné…),takže kila šla taky dost dolu.Ale třeba vlasy mi nevypadaly, jen prořídly. Léčbu jsem ukončila v lednu a vlasů už mám zase dost ![]()
Zakladatelko, mrzí mě tvá situace. Maminka od kamarádky měla dvakrát rakovinu prsu. První chemu snesla tak nějak „normálně“ (bylo to asi před 20 lety). Přišla o vlasy, musela být ve špitálu, zvracela. Druhý prs ji postihla asi před 3 roky a byl to velký rozdíl. O vlasy přišla znova (s tím počítala), ale dostala silná antiemetika (léky proti žaludeční nevolnosti a zvracení) a kamarádka říkala, že nezvracela ani jednou za celou léčbu, jen občas měla pocit „žaludku na vodě“ (podotýkám, že její mamince je teď k 70). Spíše jí trápila obrovská únava, ztráta energie, vyčerpání. A opatrně na imunitu, v tomhle stavu může hned chytit nějaký virus. Maminčina kamarádka v podstatě nevycházela ven (jen na aplikaci chemy a občas, když měla dobrý den, tak na zahradu). Taky měla několik cyklů, nevím nakolik to bylo intenzivní a jestli je rozdíl u chemy v typech rakoviny
. Přeju hodně síly.
Přidám se s dotazem, taťka začíná příští úterý s chemo, měl by mít 4 cykly pak se uvidí, podle toho co pochopil by měl v úterý jít na nějakou „dlouhou“ kapačku prý asi na 8 hodin pak 3× (vždy po týdnu) na nějakou kratší a pak zase tuto dlouhou, ale není si úplně jistý jestli si to dobře pamatuje. Můžete mi někdo přiblížit jak chemo probíhá?
@anickadomnik Ahoj, to je hlavně individuální, takže se musí zeptat svého lékaře. Ty dlouhé jsou opravdu na cca 8 hodin, pak bývá „dopich“ (ty kratší)- ale po jak dlouhé době a jak se střídají je různé.
@hanka.br. tak to asi pochopil dobře
mě bylo divné proč jednou dlouhá a pak krátké. Mám mít 4 cykly a podle onkoložky tak do konce srpna začátku září, tedy tak to vidí prozatím, ještě mu budou doplňovat nějaká vyšetření a také prý záleží na tom jak bude reagovat
Chemoška laicky řečeno ničí hlavně 3 druhy buněk, jsou to buňky nádorové- požadovaný efekt, buňky vlasové a buňky trávícího traktu.
Při chemošce doporučuji pít šťávu z červené řepy, z doplňků vobenzym(nevím zda píšu správně), slezin. Doporučují se probiotika a kysané mléčné výrobky co upravují flóru.
Rozhodně se nedoporučují 100% džusy- mají projímavý účinek. Dále se nedoporučují doplňky a vitamíny podporující růst buňek (vit. B).
@Big boss tak buňky vlasové asi nejsou to co je pro mého již 40 let plešatého taťku podstatné
co se týče trávení, tak to asi budeme muset vyzkoušet, obecně moc není na ovoce apod. takže džusy nehrozí, obávám se že ani šťáva z červené řepy nebude nic moc pro něj, vitamín B přijímá v podstatě jen ve formě tekuté (pivo). Jogurty může, a probiotika event. wobenzym nebude problém koupit. Jen jsem tdy nenašla co je slezin ![]()
@anickadomnik píše:
@Big boss tak buňky vlasové asi nejsou to co je pro mého již 40 let plešatého taťku podstatné![]()
![]()
co se týče trávení, tak to asi budeme muset vyzkoušet, obecně moc není na ovoce apod. takže džusy nehrozí, obávám se že ani šťáva z červené řepy nebude nic moc pro něj, vitamín B přijímá v podstatě jen ve formě tekuté (pivo). Jogurty může, a probiotika event. wobenzym nebude problém koupit. Jen jsem tdy nenašla co je slezin
S těmi vlasy to byla jen doplňková informace, Slezink- pardon špatně jsem to napsala stojí asi 100kč, to vobenzym je jiná čistička peněženky, ale v podstatě jakýkoli antioxidant je dobrý. Co se týče piva tak pacientům s rakovinou se ani to nedoporučuje právě kvůli tomu béčku.
Dobrý den,
pořebovala bych poradit, povzbudit, říci v kostce co bude bez obalu - jestli chápete? Mého otce čeká chemo spojené s ozařováním. Má to naplánováno na 5 týdnu po pěti dnech. Potom proběhne oprerace. Máte někdo s tak intenzivní léčbou zkušenosti? jak to ten člověk zvládá-nezvládá? Budeme ho tam vozit, aby byl doma.
Vyčetla jsem si, že je dobrý rajčatový džus a ostropestřecová kaše. Předem děkuji za jakékoliv informace.