Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
maky píše:
Potřebovala bych poradit: Můj skoro 16 měsíční syn má již třetí den průjem doprovázený občasným silným zvacením (dnes - třetí den již bez zvracení). Odmítá téměr všechno jídlo, kromě jogurtu a mléka (Beba2). Dopoledne snědl pár lžic mixovaného banánu s jablkem a piškotami. Vařenou mixovanou rýži s mrkví odmítá úplně. Z léků užíváme od dnešního dne Smectu.
Nevíte, jestli mléčné výrobky při průjmu neškodí a kolik by toho měl sníst za den, aby to bylo dostatečné,příp.jaké potraviny kromě výše popsaných podávat?
Pije převařenou vodu, nebublinkatou minerálku, ale žádné závratné množství, více vypije v podstatě jen toho mléka…Kolik tekutin stačí, aby nedošlo k dehydrataci? Existuje dětský černý čaj - nebo není potřeba?
Díky moc všem co napíšou
Ahoj holky, přispívám do této už trochu starší diskuze a to s novým dotazem…
Naše skoro 18 měsíční holčička má teď taky něco jako průjem, nevím jestli se za to dá pokládat i stlice co je 4-5× za den, ale není vodnatá, jen výrazně řidší než normálně a jinak zapáchá
… začlo to ve čtvrtek, to kajdila myslím celkem asi 6×, z toho 2× do plen, 4× jsme to chytli do nočníčku a tam toho bylo fáááákt hodně… Včera už to bylo o něco lepší, bylo toho míň, ale taky se mi pokadila 1× do pleny a pak asi 3× do nočníku. Dneska ráno byla zesa pěkná nálož do plenky, takže pokud se to nezlepší bude to dneska už 3.den
Jiné problémy ale nemá, nezvrací, nemá horečky a energie má na rozdávání
na infekční se mi to moc nezdá, spíš jsem myslela jestli to třeba nemůže být od zoubků ![]()
Potřebovala bych poradit co jí mám dát k jídlu? Ona by jedla všechno, teda všechno co není suchý nebo vůbec ochucený… už od toho čtvrtka neměla jogurt na kterém je závislá, ani mléko, akorát teda k večeři mléčnou kaši, bez té nedá ani ránu a pak MM páč ještě kojím, ale to se už do mléka nepočítá ne? Tu kaši k večeři sem jí asi neměla dávat co
sem si řekla že ta trocha by nemusela vadit, ale teď si nejsem moc jistá, asi dneska skočím pro nějakou nemléčnou
K snídani měla včera suchý rohlík, dneska chleba, k dopo svačině ve čt a pá banán, oběd je horší, zkoušela jsem suchou rýži, tu mi akorát rozhodila po kuchyni
těstoviny už byli o něco lepší. Zkoušela jsem i neslazenou ovesnou kaši, ale to snědla tak 4 lžičky… Vím že by jedla, v tom problém není, ale prostě chce to „své“ jídlo a ne ty „hnusy“… co jí tedy můžu udělat aby to vypadalo a chutnalo normálně a zároveň to nedráždilo a zastavilo ten rádoby průjem? Pije mi taky relativně dobře, nejraději má obyč vodu nebo neslazené čaje, ovocné i bylinkové ![]()
Pokud by to bylo nějaké dietní chyby nebo nové věci kterou měla poprvé, tak jak dlouho to bude trvat? To už by se asi srovnalo, ne?
Díky moc za rady ![]()
Tohle zrovinka řeším taky, tak jsem zvědavá na reakce! Ale připisuji to zoubkům, jelikož malý nemá jiné obtíže, než 1-2 obr hovňouse za den. Jí a pije standartně, je bez teploty, veselý a hravý ![]()
KPKristy píše:
Tohle zrovinka řeším taky, tak jsem zvědavá na reakce! Ale připisuji to zoubkům, jelikož malý nemá jiné obtíže, než 1-2 obr hovňouse za den. Jí a pije standartně, je bez teploty, veselý a hravý
Kiki normálně kajdí po odpoledním spánku a má to takový bobkovitý, teď mi spíš srajdí jak jsem psala tak 4-5× nebo spíš 6× za den a jsou to mega nálože, už jsme přes den bez plen, má je jen na spaní a když jdem ven na dýl, tak se snažím to fakt podchytat, jí přes ten den v pleně neudržím
ale když pak nakajdí půlku nočníku, tak si říkám kde se to v ní ještě bere?
už 3.den takhle a to hnedle několikrát za den? ![]()
Jinak hravá je, až moc, ale s veselostí jak se to vezme, byla by, kdybysme jí dovolili lézt po stole, házet mobilama, tahat všechno ze skříní
ale to nejde
tak je pak protivná a ufňukaná a pořád něčím hází
tohle má právě u zoubků, většinou nám pomáhá Chamomilla 15, ale teď nějak už ani tohle ne, tak nevím jestli to není třeba i tím průjmem ![]()
U nás to trvá týden a říkám si, jestli bych neměla s malým zajít k mudře. Ale zase když mu nic jinýho není, tak nevím. Infekční se mi to taky nezdá, to by měl i jiné potíže, fakt nevím.
Teď mu vylezly oba horní špičáky najednou a pořád si něco loví vzadu v puse. To mě přivedlo k podezření na zuby.
No, uvidím v pondělí, kdyžtak k mudře zajdeme…
A ty nálože si umím živě představit. Jeden den se mi třikrát prokajdil až na oblečení, plínka to absolutně nepobrala…
Přidávám se, syn srajdí už taky týden…vždycky to vypadá další den, že už je ok a pak to zas z něj vyjede…no a stejně jako u vás je veselej, hravej s jídlem ani s pitím problém nemá ![]()
RyBANA píše:
Přidávám se, syn srajdí už taky týden…vždycky to vypadá další den, že už je ok a pak to zas z něj vyjede…no a stejně jako u vás je veselej, hravej s jídlem ani s pitím problém nemá
Tak že by to byl nějaký letní výstřelek našich dětí?? ![]()
KPKristy píše:RyBANA píše:Tak že by to byl nějaký letní výstřelek našich dětí??
Přidávám se, syn srajdí už taky týden…vždycky to vypadá další den, že už je ok a pak to zas z něj vyjede…no a stejně jako u vás je veselej, hravej s jídlem ani s pitím problém nemá
No a co jim tedy holky dáváte k jídlu? To co normálně nebo je nějak omezujete? Manžel mi říká ať jí dám živočišný uhlí a pak normálně jídlo co má obvykle, ale nevím no
se mi to zase právě nějak nezdá, já když mám průjem, tak se taky necpu švestkama a jogurtama apod. a to jsou právě cěci co ona může na kila a kila… nej ovoce u ní jsou švestky a hrozno, pak hrušky (samý takový dobrý věci na zastavení průjmu, co
)… banán sní z milosti, jablka vůbec, jen teda v přesnídávce… no a pak miluje ze zeleniny rajský a kukuřici, ale to jí teď taky nechci moc dávat
mrkev mi vezme na milost vařenou v nějaká zeleninové směsi, kde nesmí chybět kukuřice a brokolice
je to velký jedlík, ale děsně vybíravá ![]()
Sem si říkala že dneska k obědu zkusím rýži s vařeným kuřetem a trochou zeleniny… snad to sní páč maso jí moc nejede, tak možná pečená krkovička nebo svíčková (dělám z krůtího) nebo rajská, ale i tu má raději s vajíčkem a jen vývar… není ona po mamince ![]()
Já dávám co normálně, páč jsem ráda, že sní vůbec něco ![]()
Nejhorší je, že je závislej na mlíku (ráno a večer) a odpoledne nevezme nic jinýho než mlíko s kaší ![]()
Tak to bych i já srala do aleluja asi
Dneska bude mít vývar kuřecí a místo toho mlíka s kaší zkusím borůvkovou přesnídávku, ale pochybuju, že ji sní ![]()
Nebo bude rohlíkovat no ![]()
Já dávám normální jídlo, protože taky bojujeme. chce jen něco a jen někdy, takže jsem ráda, že vůbec jí. A mlíko 2× denně mít musí, přes to vlak nejede…
Tak to Kiki jí vpodstatě nonstop, ale jak jsem psala, jenom to co jí šmakuje a vybíravá je docela dost
sýr by mohla pořád, jogurty taky na kila, švestičky, hruštičky, cokoliv sladkého, rajčátka, kašičky, špagetky s kečupem (dávám nějaký spešl co je bez Éček a jsou to dle složení „jen“ rajčata+trochu dochucený), rajskou… no a takový čerstvý plnotučný mlíčko, kort když jí to mamka trochu šmrncne kakaíčkem
… ale to má smůlu, to teď nedostane ![]()
To, co popisuješ právě teď zažíváme také. Řidší kakání, ne totální průjem, žádný další viditelný problém. Koupila jsem Hylak, ale užíváme ho třetí den, ale zatím nevidím vůbec žádný efekt. Dnes mi doporučovali Cocacolu, ale já nevím u takhle malého dítěte (necelých 18 měsíců). Jinak ten problém trvá asi 6 dní.
Holky taky se nám včera objevil průjem a bolí ho břicho, ale ne pořád, chvilkama ukazuje, že ho bolí..Nevrací, jinak bych řekla, že je malinko unavený, ale neni nějak zničený…
co byste poradily na bolavý žaludek?? Ukazuje si na žaludek. Máme doma Hylak, Smectu, Kuliška, Probiotika, Babycalm na boalvé bříško.. a přidje mi všechno dávat blbé.. Malému je 2,5
Nevím to zjistotou ale u nás je to asi špatné jídlo, protože jsem včera vyhazovala 6 jogurtů s plísní
v záruce dva dny předtím kupované, bohužel malý jeden a půl snědl - jedl sám, všimal jsem si toho, až druhý den, kdy prdel, a že ho bolí břicho…
DOBRY DEN NA OPRUZENINY NAM POMOHL JEDINE IMAZOL PLUS NIC JINEHO NEZABRALO RYBILKA NAM TO JESTE VIC ROZJELA