Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Taky chodíme na logopedii. Dcera písmenka umí, ale nechce. Zatím neumí R a Ř, ale s tím už ji případně do školy pustí
Dcera jde do skoly v září, je uz třetí, takže samotný vstup tolik neprozivam. Bude změna v tom, ze je levacka ![]()
Aktovka bude Emipo, máme ty nejlepší zkusenosti.
V září budu posílat do školy čtvrtého prvňáčka ![]()
Školu máme vybranou, ale bojím se, že se nedostane ![]()
@Run Dcera,která teď půjde do školy, je koncem června, ale mám listopadovou a ten posledni rok ve skolce byl už ocistec. A to chodila do anglické třídy. Školu uz potrebovala. V té době jsem nadavala na cesky rigidni system, ze dítě nemůže nastoupit do skoly treba v lednu
Syn, taky červnový, sel do skoly v cerstvych šesti a teď je na viceletem gymplu. Dále mám ještě holcicku lednovou a rijnovou. Rijnova je mimino, ale uz teď vím, ze pokud na tom bude jako její sourozenci, budeme uvazovat o drivejsim nastupu.
Jinak predskolacka má velky vseobecny přehled, zná pismena, cisla, cisla na hrací kostce, sama se snaží číst a počítat, ráda malujr a vyplnuje pracovní sesity. Po socialni strance je trochu ostychavejsi, ale to je její povaha.
@Kakachna nevím přesně jaký mají problém, jen vím, ze začal pozdě mluvit a chodí na logopedii
@Kakachna ale čtení by vyžadovat neměli. To je učivo první třídy. Škola vlastně nemůže požadovat nic a stejně dítě vzít musí.
Odkladů taky u mě v okolí moc není a většina je z dobrých důvodů.
@Kakachna píše:
@Katuskka Jaký problém s řečí? Mně zaráží, že dnes při sebemenší logopedické vadě doporučují odklad. To mi přijde hloupost.
Pokud dítě špatně mluví, tak to s sebou nabaluje další a další problémy. Znám děti, co v první třídě mají opravdu šílenou výslovnost a stejně nemají odklad.
My máme staršího listopadového. Připravený na školu by byl už loni, akorát hůř mluví (velký slovní zásoba a vyjadřovací schopnosti, ale neumí r a ř) a po sociální stránce to bylo takové slabší.
Mladšího máme červencového a už teď vím, že bude mít odklad kvůli řeči.
@Katuskka pokud má velké problémy s řečí, tak je pak jasné, že má odklad. Znám pár takových dětí, co jsou podzimní a měly odklad a u všech to moc pomohlo.
@Jana206 vím, že už jsme se v nějaké diskuzi s tímhle potkaly. Uznávám, že nyní už se hodně nudí. Přesně, kdyby mohla teď od ledna, neváhala bych ani vteřinu
Navíc je velká a už má i vyrostle druhé horní zuby
Holky, nechci vám brát naděje, ale mít dvě sady učebnic v první třídě je dost utopie. My máme všechny sešity pracovní, pracují přímo v těch sešitech, pokud by měl dva, bude v tom mít neskutečný zmatek. Jak s úkoly? Udělá je doma a do školy je neponese ukázat? A rodiče nebude zajímat, co dělali ve škole? Jak ji to tam šlo? Anonym - profese… Aktuálně prvňáčky učím ![]()
Diky za tipy- Topgal ma kamaradka na stejne drobnou dceru a je ji obri… mrknu na ty dalsi…
Školu máme vybranou - je to ta nejbližší. Mám za sebou setkání rodičů budoucích prvňáčků ve škole a byla jsem i na ukázkové hodině. Zatím nemáme nic. Asi budeme muset pořídit stůl a židli do pokojíčku (zatím má jen menší stolek). Pokojíček je zatím pro dvě děti a úkoly budeme stejně dělat v kuchyni. Možná pro začátek použijeme stůl z pracovny, který momentálně už skoro nevyužíváme. Máme domluvenou ped.ps. poradnu. A makáme na logopedii - a to máme co dělat. Odklad nechci.
@Katuskka Přesně tenhle batoh se mi líbí nejvíc. Vybírala si ho dcera sama?
@Billi píše:
@Kakachna ale čtení by vyžadovat neměli. To je učivo první třídy. Škola vlastně nemůže požadovat nic a stejně dítě vzít musí.
Odkladů taky u mě v okolí moc není a většina je z dobrých důvodů.Pokud dítě špatně mluví, tak to s sebou nabaluje další a další problémy. Znám děti, co v první třídě mají opravdu šílenou výslovnost a stejně nemají odklad.
@Katuskka pokud má velké problémy s řečí, tak je pak jasné, že má odklad. Znám pár takových dětí, co jsou podzimní a měly odklad a u všech to moc pomohlo.
My máme staršího listopadového. Připravený na školu by byl už loni, akorát hůř mluví (velký slovní zásoba a vyjadřovací schopnosti, ale neumí r a ř) a po sociální stránce to bylo takové slabší.
Mladšího máme červencového a už teď vím, že bude mít odklad kvůli řeči.
Moje dítě má taky šílenou výslovnost. Neumí hodně písmenek. A přesto mi logopedka na poslední návštěvě řekla, že odklad by nedávala. To samé mi řekla i učitelka ze školky i učitelka ze školy, která dceru zná. ![]()
@Anonymní píše:
Holky, nechci vám brát naděje, ale mít dvě sady učebnic v první třídě je dost utopie. My máme všechny sešity pracovní, pracují přímo v těch sešitech, pokud by měl dva, bude v tom mít neskutečný zmatek. Jak s úkoly? Udělá je doma a do školy je neponese ukázat? A rodiče nebude zajímat, co dělali ve škole? Jak ji to tam šlo? Anonym - profese… Aktuálně prvňáčky učím
U nás toho moc domů nedávají. ![]()
@Katuskka píše:
Mně spíš prekvapilo, když jsem se bavila s maminkama ve skupince co máme stejně staré děti, kolik jich plánuje dát odklad. Ze 13 ho chce dát 10
To je opravdu hodně. A jaký je důvod? Mně přijde, že by se mi dítě ve školce další rok nudilo. A pak by se nejspíš nudilo ve škole. Ale možná se pletu.