Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj u nás včera proběhly třídní schůzky. Anetka byla pochválená že hezky čte a píše, ale občas se prý trochu nesoustředí a nedělá to co má.
Ve škole mají ted Barevný týden, takže každý den chodí v oblečení jiné barvy. Měli bílou, modrou, zelenou, červenou a zítra šedou.
Slabikář ještě mají jsou u písmenka F. takže nikam nespěchají. V matice počítají do dvaceti zatím bez přechodu desítky. To je čeká ještě koncem školního roku.
Tak jak hodnotíte první rok školy? Školní rok se pomalu blíží ke svému konci a děti za pár týdnů dostanou své první vysvědčení za celý rok.
U nás stále vládne nadšení a pohoda. Ve škole už jim zbývá naučit se psát pár posledních písmenek. Osobně jsem se školou velmi spokojená a už se těším až tam budou chodit i další kluci. Zrovna včera měli děti ve škole čtenářskou dílnu, kdy si každý přinesl svojí knížku, aby si četl a potom měli popisovat postavu příběhu. Každý měsíc chodí se školou do knihovny, kde si půjčí knížku a potom si ji nechávají ve škole, aby si mohli číst. Zítra jdou děti na dopravní hřiště.
Holky čau ![]()
Tak zbývá poslední týden školy. Uteklo to jako voda..Nemám vůbec čas přispívat. Začala jsem v dubnu chodit do práce, Bětka do školky, takže je to náročné ![]()
Jinak už víte, jaké budou mít Děcka vízo? U nás ještě známky nepřišly, tak jsem zvědavá. Paní učitelka je šíleně přísná, jako by ani neučila prvňáky. Při nejhorším bude mít malý dvě 2.. Čeká nás taky PPP, paní učitelce se nezdá, že když je Kuba nejlepší čtenář ve třídě, tak škaredě píše, že by to mohla být nějaká dys.Tak uvidíme..
Z vysvědčení se nehrnoutím, malý se snaží nefláká se, i třeba průměr by měl na jedničku, ale kvůli psaní mu ji asi nedá…
@Silwinka87, to je teda smutné, že dítko které se snaží, dobře čte a má dobrý průměr, nedostane V PRVNÍ třídě jedničku ![]()
Samé jedničky by snad měly dostat všechny děti v první třídě…
@MarieP tak asi úplně všichni prvňáčci nemůžou dostat na vysvědčení jedničku, ale s tím začátkem souhlasím.
@Silwinka87 máš pravdu, že to uteklo strašně rychle. My máme letos konec školního roku na 2×. Prvňáček má před sebou poslední týden školy a v pátek je slavnostní předání vysvědčení i za účasti rodičů.
Starším holkám skončila škola už tento pátek, protože je v plánu rozsáhlá rekonstrukce - nové šatny, jídelna, kuchyň a měli by se přistavovat 2 třídy. A obě teda potěšily. Mladší, která končila 3. třídu, má 2 dvojky - češtiny a prvouky, protože se moc neučila. Starší, která končila 6. třídu, měla slíbenou koloběžku a má samé jedničky ![]()
Prvňáček by nejspíš měl samé jedničky ![]()
@MarieP píše:U nás bude mít více dětí dvojky..
@Silwinka87, to je teda smutné, že dítko které se snaží, dobře čte a má dobrý průměr, nedostane V PRVNÍ třídě jedničku
Samé jedničky by snad měly dostat všechny děti v první třídě…
@tezi píše:
@MarieP tak asi úplně všichni prvňáčci nemůžou dostat na vysvědčení jedničku, ale s tím začátkem souhlasím.
@Silwinka87 máš pravdu, že to uteklo strašně rychle. My máme letos konec školního roku na 2×. Prvňáček má před sebou poslední týden školy a v pátek je slavnostní předání vysvědčení i za účasti rodičů.
Starším holkám skončila škola už tento pátek, protože je v plánu rozsáhlá rekonstrukce - nové šatny, jídelna, kuchyň a měli by se přistavovat 2 třídy. A obě teda potěšily. Mladší, která končila 3. třídu, má 2 dvojky - češtiny a prvouky, protože se moc neučila. Starší, která končila 6. třídu, měla slíbenou koloběžku a má samé jedničky
Prvňáček by nejspíš měl saméŠikulky…
Vís co? Mě jde spíš o to, že by v první třídě mohla trochu přimhouřit oko, kor když si myslí, že tam nějaká dys bude..
Jinak souhlas, všichni mít samé nemůžou..
@Silwinka87 s těmi jedničkami to nebylo myšleno na tebe
Tam si myslím, že malý by měl dostat jedničku, protože se opravdu hodně snaží
Ono hodně záleží na učiteli i na škole.
Zrovna mladší holčička má na prvouku paní učitelku, která je dost přísná, takže mě 2 z prvouky nechala naprosto v klidu. I když mohla by se víc snažit
U Zuzky ve třídě budou mít všichni samé 1, mají moc fajn paní učitelku (říkala, že diferencovat podle známek na vysvědčení bude až ve druhé třídě) ![]()
@Aliik píše:
U Zuzky ve třídě budou mít všichni samé 1, mají moc fajn paní učitelku (říkala, že diferencovat podle známek na vysvědčení bude až ve druhé třídě)
Tak by to mělo být, vždyť to není jen o učení… Musely zvládnout chodit do školy, dávat pozor, dodržovat řád, sedět v lavicích, mluvit jen na vyvolání…je toho tolik… Všechny děti -v první třídě- by měly mít jedničky…vždyť o nic nejde…na dvojky je ještě 8 tříd… A učitelka prvňáčků by mohla mít trochu nadhled… ![]()
Ahoj, to je hrůza, jak to letí ![]()
Vojta asi bude mít samé jedničky, i když čistě aritmeticky to má v češtině na dvojku - má několik (zbytečných ) trojek z diktátů. Zatím se to jeví víceméně jako nepozornost, uvidíme v druhé třídě, jestli je to opravdu tak, nebo jestli tam nebude nějaké Dys. Učitelka říká, že s tou nepozorností tam je problém slušný, naštěstí mu to pálí, tak je schopen rychle improvizovat, když ho vylapí
Celá třída je kapku „živější“, na paní učitelce i družinářce je vidět únava.
Jak budete slavit vysvědčení? Kupujete něco? Naše dítě skromně požaduje aspoň tisícovku
- chce si ušetřit na noťas. Nejsem zastánce nějakých megaodměn za dobré známky, učí se pro sebe, ale nějakou drobnost mu vymyslím. Včera měl narozky, slavit budeme až za týden, manžel musel být v práci celý víkend (a teď jsem v práci já). Zašli jsme včera na dortík, vybral si v knize nějakou kravinu o Minecraftu a koupili jsme akvárko.
@Gigis tak u nás dostane malý knížku a nejspíš nějaké menší lego
A jinak holky vždycky dostávaly knížku + nějakou drobnost jako kino apod.
@tezi no uvidíme, on je synek takový „nenáročný“
V týdnu dostal diplom „Malého čenáře“, tak jsem ho hned (i sebe po letech) zapsala do knihovny, hned jsme si napůjčovali knížky na prázdniny.
Mimochodem, co ratolesti čtou? My za ten rok dali 2 knížky, jednu o nějakém ježkovi, co se ztratil, potom Chobotem sem, chobotem tam - první čtení, teď dočítáme o Bubáčkovi - taky první čtení. Já mu čtu Velmistra E (taková blbost o etiketě, docela to žere).
Lego - uvažovala jsem, zrovna včera se kluci v obchodě objímali s nějakým novým minecraftovým. Nebo ještě uvažuju rozšířit jim Magformers, s tím si taky vyhrajou. Tuhle místo spaní Martin přišel a měl z toho na hlavě helmu, Vojta mu ji obestavěl ![]()
@Gigis děti čtou tak nějak všechno
Pro Vojtíka mám koupenou knížku Zapomenutá vesnice - je to podle filmu, velké písmenka a obrázky jsou teda jenom uprostřed. Malá dostala Odvážnou Vaianu a byla ráda. Teď mi to čte Vojtík, aby se procvičil ve čtení ![]()
Ahoj také po delší době všechny zdravím. Utekl ten první rok ve škole neskutečně rychle.
Chodím už od ledna občas na brigádu a od září až půjde syn do školky nastupuju už zase na trvalo do práce.
Ve škole to vypadá na samé jedničky. Má od babičky( od přítele) za samé jedničky slíbené peníze. Dostala už něco v pololetí ale má je zatím schované.
Přeje si ten spinner finger tak ten dostane od nás a pak pujdem ještě asi někam na pohár do cukrárny.
Ahoooooj holky, u nás taky fičák… Dneska kluk fasuje knížky do druhé třídy, už se vybíralo na příští rok (sešity, kopír. listy apod)… Počínaje dneškem mají zkrácenou výuku na 11.40, ve středu sportovní den, ve čtvrtek kino a hurá výzo
Kluk si vyprosil v pátek jít na Já padouch 3 a pak samozřejmě do meka na happy meal, jelikož tam bude tohle stejné… Psaní už zlepšil, ikdyž to bylo peklo, ale poslední měsíc už jen jedničky, tak dle učitelky bude mít samé…, ale taky máme ve třídě dvojkaře…