Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Děláme úkoly tak 10-25 minut, včetně čtení.
Pokud syn nestihne něco dopočítat, domalovat, dopsat v hodině, většinou to dodela v družině a udělá i úkoly, pokud hned nejdou po obědě ven. Doma pak jen kontrola, příprava aktovky na druhý den a čtení a free ![]()
Jinak je určitě lepší vše udělat hned po příchodu domů, a pak mít volno, než úkoly večer, když je už dítě unavené a nesoustředí se.
Chodi pravidelne domu mezi 2-3. Takze je pak fakr unavenej jen z toho kdyz pred nej vytahuju vse co musi delat. No nic v pondeli se jdu ptat. Me to prpste prijde moc. Kdyby skutecne omarodil tak by jsme pptrebovali zapojit i okoli aby jsme vse stihli dodelat
Prvňák má úkoly od pondělí do čtvrtka. Na střídačku matika, písanka, nebo čtení. Každý den mu to dá tak 5-10 minut, výjimečně déle. Někdy děláme sami ještě něco navíc, třeba čtení…
takže z mého pohledu toho máte nějak dost
I s tímto minimálním množstvím úkolů už umí číst, počítá, trochu škrábe, ale to je horší motorikou ![]()
Třeba jsou u vás ve třídě děti o dost napřed, ale nakonec všichni vylezou s devítky s tím, že umí skoro prd ![]()
@zanetV Je jasný že toho má plný zuby. Taky by mě to nebavilo. Zkus mu dávat pauzy a nedělat to všechno najednou.
Přijde mi to že jsou asi ve skluzu s učivem a učitelka se to snaží dohnat tím že jim naloží mraky úkolů- Ale to není úplně ideální řešení situace s nestihnutím učiva. A taky bych se učitelky zeptala jak syn pracuje v hodinách. Že se ti zdá že těch dodělávek nosí fakt nějak hodně. ![]()
Proto jsem uz volala a domluvila schuzku. Protoze na otazku peoc ma dodelavky byla odpoved ze kdyz chybi musi to dodelat. A pritom on nechybi. Nejvic me dojaloze informaci o dodelani pisanky ma psano v zakovsky mezi pochvalou. ![]()
Každý den (nebo 4× týdně) dopsat stránku v písance, každý den stránku v čítance, někdy navíc příklady, v pátek většinou vybarvovací úklol z AJ.
Teďd je nemocná ( 2 dny), tak jsme se s učitelkou domluvily na 2 stránkách v písance a 2 ve slabikáři. Matiku si dodělá ve škole, co nestihne, udělá doma… Úkoly děláme cca 1/2 hodiny, pokud se do nich opravdu pustí a nevymejšlí si blbosti kolem
…
V první třídě úloha každý den. Většinou 3 řádky v písance max. 4. Asi 2× do týdne opakovat jednu stránku ve slabikáři. Neznám, co je to se s prvňáčkem doma účit (krom nemoci) nebo mu vysvětlovat látku, co probírali. Všechno dělají ve škole, žádné dodělávky doma.
Dětí ve třídě 30 a podle toho, co tady čtu, by jejich učitelku měli prohlásit za svatou
.
Mě to přehnaný přijde. Za prvý si myslím že jsou děti unavený, nebaví je to, pak je z toho zle a demotivuje je to. Za druhý si to má učitelka rozvrhnou tak, aby stihli to, co mají stihnout a doma dělali jen čistě domácí úkoly. Rodič není pedagog aby to dítě doučoval doma. A za třetí jsou rodiny, kde mají i další dítě a nemůžou se denno-denně učit celý odpoledne jenom s tím jedním nebo rodiče dělají na směny. Úkoly beru, ale ne že bude druhý dítě sedět celý odpoledne doma, páč bráška dělá úkoly a tatínek je v práci ![]()
@terien presne tak to vnimam. Malej pak otravuje tim zdrzuje starsiho od ukolu prptpze si s nim chce hrat. Myslim ze co nestihniu ve skole majtam dodelat. Kazdy kolem me s prcnakem kdyz visi nase ukoly pta se proc maukoly rovnou na tolik dni, ppcemz uppzornim ze to je do dalsiho dne.
@terien co tu čtu, tak musím říct, že s Tebou souhlasím. Mám teda doma zatím ještě předškolačku, ale nedovedu si představit už teď, že budem trávit hodinu denně nad učením ![]()
Jestli ta dlouhá doba není způsobená tím, že přijde domů unavený ze školy a ty před něj hned vytahuješ úkoly. Nenapsala jsi, v kolik hodin úkoly děláte. Určitě by měl mít čas na pořádný odpočinek, hry a až potom udělat úkoly. Třeba to pak bude trvat méně než polovinu času, který tím strávíte teď.
My máme kliku - úkoly jen po, út, čt. Aby si ve středu odfrkli a o víkendu měli volno. Max tak 4 řádky v písance a 5 příkladů v matice.
Teď je ve druhé a více jak 20min. úkoly nedělá. A to už musí být, aby nad tím seděl tak „dlouho“.
VAše dvě hodiny mi na prvňáka přijdou úplně šílené. TAk dlouho jsem se neučila ani na gymplu.
U nás každý den něco ze slabikáře plus na střídačku jeden den písanka do 5 řádků, nebo opisování příkladů do sešitu v matematice. Občas folie příklady.
Vlastně jsem se chtěla už i ptát - počítají vaši prvňáci taky na folii? Kolik sloupků a jak často? Já mám pocit že by na ní měli počítat častěji než tak jednou za týden ![]()
Ja bych rada jen vedela zda se vsude vyucuje metodou narvat toho domu co nejvic aby uca mohla pri uceni sedet. V tydnu krom skoly nemuze clovek nic jinyho nez resit kde maj co zakroutkovany nebo co jim jen rekla na dodelani. Driv to psali na web td jsme tam meli jen info co vse dodelat prs velikonoce.
@jitkabokule taky mu mezi to dam pauzy prptoze dohromary dve hodky u toho sedet nebavi ani me ani manzrla ani mladsiho syna ldyz ho musim ignorovat