Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@jitkabokule za mnou chodí rodiče nejčastěji ráno. Mezi 7. a 7.40. Ale né každý den a né zástup rodičů samozřejmě.
@jitkabokule píše:
Holky…vy máte na učitelky svých dětí telefony?
Takže se ptám - máte už někdo kouli v první třídě za nesplněný úkol?Nebo jestli je vaše úča dává?
Ano mám ho, používám ho hlavně na omluvy při nemoci.
Koule za úkol snad u nás ve tříde ještě žádná nepřistála, poznámka do naší žákajdy již jo (zakroužkováno pastelkou, která nebyla vidět).
Jinak k tématu:
domácí úkoly v první třídě jsem zadávala pondělí až čtvrtek, každý den čtení, k tomu na střídačku matematika a psaní. Úkoly neznámkuji, ty dobré a pěkné značím razítkem (dokonce i páťáci se o razítko snaží
) Do deníčku si děti zapisují úkoly samy a to již od první třídy (cca od listopadu), já jsem kontrolovala. Od druhé třídy nekotroluji - je to jen na nich, jestli si to z tabule opíší pořádně. Za zapomenutý úkol dávám černý puntík, za 5 puntíků poznámka.
telefon na mě rodiče nemají, po předchozích negativních zkušenostech jsem došla k tomu, že komunikace mailem a osobně na pracovišti musí stačit.
Já zjišťuju, že sem úplně mimo
mě přijde pro šestiletý dítko už tak náročný najednou z ničeho nic vydržet sedět a dávat pozor ty 4 hodiny, natož prostě ještě dělat doma…
pokud jsou ty děti zvyklé na školku a předškolní práci, tak to zvládnou v pohodě. Dítě, které do nástupu do školy necvičilo cílenou práci a soustředění, mívá problémy.
@neumisa začínám z toho mít lufta
budu z toho víc nervní než ona..a malá navíc tak blbě nese neúspěch, musí být motivovavá svými dobrými výsledky, takže to bude fuška, abychom někde něco nevypustily… ona donést kouůi za úkol, tak se zhroutí a do školy už jí nedostanem ![]()
Opakuji uz po nekolikaty. Ukoly mi nevadi vadi mi jak je mozny ze najednouma samy nedodelavky. To mi prijde jako kravina. Mam pocit ze ucitelka se jen snazi neco splnit a ikdyz decka nestihaji da to domu. Taky kluk prisel nadseny ze meli supl ucitele a ten kolem nich chodil kdyz psali pisanku a ze se mu to libilo protoze aspon vse stihli. Tak nevim. Verim tomu ze odejdu ze skoly s timze je me dite lempl jak tak tady na to koukam.
nikdo z nás v těch hodinách není, takže to neposoudíme. Ale z vlastní zkušenosti vím, že bývají matky velmi překvapené, jak se jejich andílek chpvá v kolektivu mimo dohled matky.
sama jsem byla tento týden v šoku, když jsem své hodňoučké dítě viděla lítat po školkové třídě a nahánět kamaráda - nikdy bych to do něj neřekla.
No uvidim v pondělí co se dozvím. jen je v tom velký rozdíl. dokud měli 1. učitelku vše v pohodě a ted od týhle třetí nic nestíhá. Taky se asi začnu zajímat o to že jsou ve třídě jen můj syna další kluk 6letý ostatní jsou po odkladu.
@zanetV píše:
No uvidim v pondělí co se dozvím. jen je v tom velký rozdíl. dokud měli 1. učitelku vše v pohodě a ted od týhle třetí nic nestíhá. Taky se asi začnu zajímat o to že jsou ve třídě jen můj syna další kluk 6letý ostatní jsou po odkladu.
tomuhle nerozumím - co s tou informací chceš dělat? ![]()
Protože se tam objevilo pár maminek co chtěli na učitelce aby jela rychlejc protože jejich děti co chodili do přípravky a umí číct se nudí.
@zanetV píše:
Protože se tam objevilo pár maminek co chtěli na učitelce aby jela rychlejc protože jejich děti co chodili do přípravky a umí číct se nudí.
já pořád nechápu, čeho chceš dosáhnout… jako aby ti dva jeli pomaleji? Nebo co?
@neumisa píše:
já pořád nechápu, čeho chceš dosáhnout… jako aby ti dva jeli pomaleji? Nebo co?
Jestli třeba tempo třídy neurčuje podle většiny, která je ale o rok starší, než by měly být. A v tomhle věku je +-1 rok hodně ![]()
@neumisa píše:
tomuhle nerozumím - co s tou informací chceš dělat?
Mě by tohle taky vadilo, protože si troufám tvrdit, že ve většině případů je ten odklad zbytečný, tudíž ty děti v 1 třídě jsou vyspělejší než klasický prvňáček a ten pak nemá šanci jim stačit. A pokud je ve třídě takových dětí víc, tak to nedělá dobrotu.
@terien píše:
Jestli třeba tempo třídy neurčuje podle většiny, která je ale o rok starší, než by měly být. A v tomhle věku je +-1 rok hodně
tak to záleží na učitelce… uznávám, že mít 3 učitelky během první třídy je nešťastné, ale je docela možné, že prostě ty první dvě zůstaly s učivem pozadu a ta poslední se to snaží dohnat. Nevím. Ale vím, že jako učitelka bych si do tempa nenechala rodiči mluvit. Jenže sebe znám a vím, že ti rychlejší se mi v hodinách nestíhají nudit a pomalejší si jedou ve svém tempu.