Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
To tě asi nepotěším. Každá škola má jiný vzdělávací program. Ale snad máte nějaké učebnice, do kterých by ses mohla podívat, nebo požádej ředitele, ať tě nechá nahlédnout do osnov, popřípadě oslov přímo paní učitelku s tím, že se chceš se synem učit, ale vlastně ani nevíš co.
Pardon, že neporadim, ale tohle je snad jeste horsi nez kdyz ty deti maji zaprah. ![]()
Mám dítě v 5. třídě. Ale také toho domů moc nenosí
Jdi do prodejny učebnic (třeba Neoluxor na Václaváku) a podívej se na učebnice 5. třídy. Uvidíš, co berou. Já si je také koupila domů a když něco potřebuji, učíme se to z nich.
Příspěvek upraven 31.03.15 v 12:06
Osnovy už v dnešní době neexistují. Jak píše @Meeshab - každá škola má svůj vlastní ŠVP - školní vzdělávací program, který vychází z RVP - rámcový vzdělávací program. V praxi to znamená, že si každá škola může učit určité učivo v jakoukoliv dobu. Většinou to mají uzpůsobené učebnicím. Ty přece tvůj syn musí mít. některé školy mají ŠVP k nahlédnutí i na internetu. Na požádání ti ho musí ukázat ve škole.
Spíš si najdi školu na kterou ho budeš chtít zapsat a zjisti si podle jakých učebnic jedou tam, ať můžete dohánět. Přestup na jinou základku není dneska úplně snadný. Naše ZŠ má učebnice nakladatelství Fraus a jen zhruba v ČJ probírali -je-, -ě-, měkká a tvrdá přídavný jména, koncovky podstatných jmen, schodu podmětu s přísudkem, tohle všechno bývá v každodenním diktátu, a pak samozřejmě komplet větný rozbor. V matematice zlomky, rovnice o jedné neznámé, desetinná čísla, dělení dvojciferným číslem. V příroďáku zrovna berou člověka, ve vlastivědě jednotlivé kraje ČR. V Aj už i minulý čas a běžně používají při výuce časopis v angličtině.
Ahoj, a co se zeptat na tridnich schuzkach, nebo ty uz se neporadaj?
A neslo by ho prehlasit hned? Jinak bych dosla do skoly, kam bych ho chtela zapsat a zeptala se reditele na jejich osnovy.
A neslo by ho prehlasit hned? Jinak bych dosla do skoly, kam bych ho chtela zapsat a zeptala se reditele na jejich osnovy.
Prekvapuje me, ze to resis az ted, skoro v dubnu. Asi bych zasla za tridni a poptala se - upozornila.
Jinak u nas se starsím jsem pozorovala uz tak od 4.tridy, ze je to trochu lazo plazo na zakladce. My odesli na gympl. Ale ja tedy uceni vždycky hlidala, u nas je škola deti na prvním miste. Denne jsem kontrolovala sesity, aktovku, se skolou spolupracovala. V 5.tride jsme pribrali ještě takovy pripravny kurz na prijimacky na gympl, to se hodne osvědčilo, mimo jiné tim, ze jsme videli, jake ma rezervy.
Doporucuju se skole/uceni vic věnovat, zacnete hned, jdete do skoly, a uvidíte.
@achesa1 píše:
Tak nejdriv bych sla do te stavajici skoly. Jestli to dite třeba kapanek neflaka, ty zápisky a tak. Taky proto, abych při navsteve nove skoly mela nejake srovnani. Když ted nevi, co jako mají brat, tak co bude na nove skole zjišťovat,…
Bože, v březnu popsaných 5 listů v sešitě? Mají pracovní sešity? Dojdi do školy, promluv si s učitelkou, podívej se do sešitů ostatních žáků. Já měla pro děti k učebnici ještě pracovní sešit a v češtině jsme popsali minimálně dva sešity za rok - jenom z mluvnice, děti pak samozřejmě měly ještě sešit na domácí úkoly, na slohy a na čtení. Je ale pravda, že se vždy najde jeden dva, kteří to flákají, sešity nenosí a mají sotva polovinu zápisků, natož aby si nalepili např. osmisměrky a jiné pracovní listy, které jsem dětem kopírovala.
Zažili jsme přesně totéž. Po výměně paní učitelky ve třetí třídě jsme v listopadu zjistili, že se vůbec nic ve škole neučí. Ve všech sešitech ze všech předmětů měl tak asi 2 strany malůvek, text žádný. Ptali jsme se, co ve škole dělají - navlékali jeřabiny malovali, houby, kreslili ovoce,… učení nikde. Přesně jako Váš syna ten náš taky chytrý, ale lenoch, takže okamžitě pochopil, že se nemusí vůbec učit a je za hvězdu, katastrofa. Kontaktovala jsem ostatní rodiče, abych věděla jestli se nefláká jen ten náš. Bohužel všichni na tom byli stejně. Řešili jsme to i s paní učitelkou i s vedením školy, stěžovali si i další rodiče. Nic nepomohlo. Rychle jsme ho převedli do jiné školy. Byla to ale velmi těžká doba, museli jsme hrozně s klukem makat, aby to dohnal a to ztratil jen 3 měsíce. Navíc tam měl kamarády a strašně nechtěl pryč. Dneska je rád, nová učitelka je velmi náročná, ale vyplatí se to, kluk nelenoší, a zlepšilo se mu i chování, protože nemá čas na voloviny. Vůbec vám to nezávidím, vím přesně co se vám hodní hlavou. Doporučuji přestup, ale tam kde víte, že jim jde hlavně o učení. Kontaktovat rychle novou školu a dohánět podle jejich náplně učiva jak tu již někdo radil. Omlouvám se za román, přeji hodně štěstí.
tak upřímně se divim, že to řešíš až ted´, když je skoro konec školního roku…navíc existujou snad třídní schůzky, tam se máš zeptat. každá škola to má jinak dle ŠVP..ano jsou rámcové, ale lze to přizpůsobit - navíc se mi nezdá, že by to učitelka vzdala
v tom případě zřejmě nedělá svou práci dobře
a jo v 5.třídě se najíždí na princip 2.st tzn. že najdenou nemají jednoho učitele na všechny předměty, ale mají víc učitelů a některým dětem toto dělá problém než si zvyknou, ale ve výsledku je to k jejich prospěchu…jinak mám kluka v 5.třídě a v sešitech toho má dost i když je fakt, že já vzhledem k jeho školním výsledkům max.tak podepisuju domácí úkol… za 14 dní dělá příjmačky na gympl…
Prosím o zachování anonymity s ohledem na syna. Děkuji
Maminky, tatínkové, tetičky a všichni ostatní, kteří jste měli nebo máte děti v 5. třídě, nutně od vás potřebuji radu. Můžete mi prosím říct, co se děti učí? Co se probírá v češtině, vlastivědě, přírodovědě, angličtině? Já jsem naprosto zoufalá. Kluk má v češtině od září v sešitě popsaných JEN 5 LISTŮ!!!, a to zcela nesmyslnými poznámkami, ze kterých člověk prostě nepozná, co v té škole dělají (nebo spíše nedělají
), vlastivěda a přírodověda vypadají podobně, v angličtině pracují jen s pracovním sešitem a neumí prakticky vůbec nic. Učitelka rezignovala, že prý děti na to dlabou a neučí se
. Jsem zoufalá, ta škola je naprosto k ničemu. Příští rok chci kluka zapsat jinam, ale mám tušení, že na normální škole propadne
. Syn je chytrý, když potřebuje, dokáže se naučit. Jenže momentálně prostě nepotřebuje, protože ví, že mu teď bohatě stačí umět to maličko, co umí. A to je fakt zoufale málo. Potřebuji se s ním začít učit já i za cenu, že na mě bude naštvaný, ale jednou se mu to určitě v dobrém vrátí. Prosím, napište mi tedy, co už vaše děti umí, jaké máte školní osnovy. Naše škola totiž nemá absolutně vůbec nic
. Do loňska měl jednu paní učitelku, starší dámu, která kašlala na školní trendy a děti fakt učila a naučila, ale letos mají na každý předmět jiného učitele a stojí to za bačkoru
. Předem moc děkuji za všechny typy a rady. Děkuji, Lenka