Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem mám dotaz. Kluk nám nastoupil do 1. třídy a od začátku nosí pravidelně že má číst slabikář a k tomu ještě dělat písanku nebo matematiku. Zajeli jsme se a vše bylo celkem v klidu. Ted už během roku dostali třetí učitelku, třetí rozvrh a učitelka věčně k úkolům dává poznámky že si mají doplnit sešity. Pak tedy po škole trávíme klidně 2 hodiny nad dodělávkama, úkolama a čtením. Tenkrát dostali úkol do dalšího dne: 2 strany slabikáře, 3řádny v písance a 10 příkladů v matice. Napsala jsem učitelce jestli se jí to nezdá už přehnaný a ona že matiku nestihl dodělat ve škole. Má někdo zkušenosti s podobným chováním učitelek v 1. třídě???
Mame kolikrát i 5 řádků v písance a k tomu půlstranky přikladů v sešitě matematické minutovky a každý den 15 minut číst. Tak myslím, že je to nastejno.
Během roku třetí? A co se stalo těm dvěma předchozím? To je fakt drsné pro prvnaky ![]()
Dcera má čtení 4× týdně, matiku 2× týdně, písanku taky 2× týdně, plus když nestihne dopočítat ve škole, dopisuje doma. Úkoly míváme hotové během 15 minut. Akorát ve čtvrtek nám to trvá, protože to má kroužek do půl 6 a vždycky úkol z M a už jí to takhle večer nemyslí, jak je přetažená.
Bohužel, pokud to dítko nestihne ve škole, musí dodělat doma. Jen je třeba se zeptat, jestli to tak má jen syn nebo i ostatní (myslím dodělávky). Jinak 3 řádky písanky a 10 příkladů mi nepřipadá tak moc. Běžně vím, že píší celou stránku písanky. A u Slabikáře taky záleží, co zrovna čtou. Ty stránky nejsou množstvím textu stejné, někdy 2 stránky dají jednu jinou. Blbý je, že mají úkol na víkend, většinou co znám, tak v pátek dostávají jen čtení.
Nejhorší je že syn si stěžuje že učitelka řekne pište stranu blabla a sedí pak zazvoní a jen řekne kdo nestihl dopsat. To ho můžu rovnou učit doma sama. Jedna šla na mateřskou a od tý doby nemohli nikoho najít. Už čtou klasický příběhy takže máme plné stránky slabikáře a včera 2 plné strany a 27 příkladů. Když jsem učitelce volala řekla že asi jak chyběl tak musí doplnit. když jsme upozornila že nechyběl, odmlčela se. Nechápu ty každodenní dodělávky. máme klasickou školu ne speciální pro genie ![]()
Náš mladej má každý den čtení (10.min.) + k tomu buď matiku (cca 15.příkladů), nebo psaní (celá stránka z písanky). Pokud něco nestihne z vyučování- automat.to má dodělat, naštěstí je to minimálně. Úkol mají každý den, jen pokud budou delší prázdniny-např. velikonoce apod., tak nic. ![]()
Psaním úkolů, čtením a přípravou do školy strávíme komplet cca půl hodiny. ![]()
Chápu každý den čtení a pak mat nebo pis. to jsme měli zezačátku ale ted každý den něco dodělává a na velikonoce jsme dostali asi 10 ukolů a dodělávek.
@zanetV Spíš než to kolik toho dělá bych fakt řešila střídání učitelek. Dcera taky nosila docela dost dodělávek domů. Ale dvě hodiny jí to netrvalo.
Holky vy mě děsíte, dcera jde do školy v září… a tolik domýácích úkolů? není to na malý dítě moc? ze školky rovnou vydržet 4 hodiny ve škole a pak ještě dvě hodiny doma?
Musela jsem mrknout odkud jsi, znám místa, kde dělají učitelky konkurzy, aby mohly učit…taková je poptávka pi místech…jo Praha, jiný svět
@Akras2 nezdá se mi že bych měla hloupé dítě ale je unavenej a už ho to nebaví
@truelly já jsem z toho v šoku. dřív jsme vše stihli za 15 minut a teď ho nutíme at vydrží že to za chvilku bude a ve finále vytáhne další sešit že prý má dodělat ještě nějaký další cvičení které jim nezapsala