Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Když už tady je to téma
synek už tak 2 týdny, vždycky udělá doma jen pár krůčků. Jenže doma to máme malinké a tak ho nic nenutí chodit. Tak jsem si říkala, že bych ho vždycky na procházce na chvilku vyndala z kočárku a trénovali bysme chození, teď začíná být venku teplo a sluníčko. Co myslíte, je to dobrý nápad, nebo mám ještě počkat?
@Modesta Pokud udělá sám v prostoru jen pár krůčků a jinak doma leze nebo obchází, je blbost pořizovat pevnou botu. Na ven mu kup softshelové nebo pogumované oblečení a nějaké zateplené capáčky To mu pro začátek plně postačí.
A rozhodně ho „netrénuj“ vozením za ruce!
Já kupovala ciciban celokožené s podrážkou. Malá si stoupala na špičky takže jsem musela zaivestovat do dražších bot aby se naučila chodit správně. Teď má ze stejné značky papuče a jsou raky fajn
jj jasně, nechci ho učit, že má chodit za ruku - ale třeba byli jsme teď u mé mamky na návštěvě a ta má dlouhatánskou chodbu a mladej trávil čas tím, že tu chodbu přecházel tam a zpět. Sám, bez pomoci a přidržování. Chodba má odhadem tak 20 metrů. Proto jsem si říkala, že na procházce bych mladého pána vyndala byť i na 5 minut z kočáru, ať to zkouší venku v prostoru.
Moje mamka říkala, že my, když jsme byli malé, jsme se právě učily chodit za ruku a dlouho nám potom trvalo, než jsme se osmělily a vydaly se samy do prostoru. Já synkovi nijak nepomáhala, nechala jsem to přírodě, a hodlám v tom pokračovat i nadále. Jen mi připadá, že mu doma chybí prostor, kde by se mohl realizovat ![]()
@Modesta Nevím, proč bys ho nemohla vyndat? Pořádně obléknout, nejlépe nějaké nepromokavé kalhoty přes tepláčky, staré rukavičky a teplé capáčky. Mě začala dcera chodit sama loni touto dobou a pouštěla jsem jí i v zimě lézt po sněhu a trávě ![]()
@Modesta Tak v takovém případě už mu botky pořiď. Nějaké s hodně lehké s ohebnou podrážkou.
Já totiž dost často vídám narvané do bot děti, které se sotva postavili u nábytku (plus je rodiče tahají jak orangutanky, aby chodili
). Takové dítě nemá v botách co dělat.
Na podzim jsme měli Tikki, na zimu DD step a teď zase půjdeme do Tikki, uzasne BF botky pro první krůčky
@Svistice píše:
@Modesta Tak v takovém případě už mu botky pořiď. Nějaké s hodně lehké s ohebnou podrážkou.
Já totiž dost často vídám narvané do bot děti, které se sotva postavili u nábytku (plus je rodiče tahají jak orangutanky, aby chodili). Takové dítě nemá v botách co dělat.
No to me taky vždycky hrozne stvalo, proc jako rodiče ubližuji dětem takovým taháním. A ejhle, můj syn sotva se v 9ti mesicich postavil, uz me capl za ruku a chtěl chodit. Capal všude, kolem nábytku, kdekoli se mohl pridrzet, a fakt nejraději za ruku. Vždycky prilezl po čtyřech, u me si stoupl, vzal me ta ruku a tahal pryč, dokud jsem s nim nechodila po bytě. Ale je pravda ze nikdy nebyl,,zavěšeny", vždycky stal pevně sám a jen se pridrzoval. To stejný venku. To takto usel sotva 10 metru, ale byl spokojený a,,uchozeny". Takže my jsme taky vypadali jako ze na to dite spěcháme, ale ve finále spěchalo dite na nas ![]()
@Marie432875 Tak ono jen stačí tomu dítěti tu ruku nedopřát, že. Je to volba rodiče.
@Svistice a proc bych mu ji nedala? Myslim, ze je uplne jedno, jestli chodi kolem nábytku a opírá se o skříňky, nebo se přidrzuje me. Vycházím z toho, ze co to dite zvládne samo, je v pořádku a neškodí mu to. Rozdíl je dite,,tahat" kdyz sotva stojí, a dat mu pomocnou ruku kdyz uz stojí pevně a jistě a jen se proste pridrzuje.
@Svistice píše:
@Marie432875 Tak ono jen stačí tomu dítěti tu ruku nedopřát, že. Je to volba rodiče.
Když je to ale jen otázkou jistoty (dítě stojí samo stabilně, na ruku se nevěší), pak je to podle mě ok. Blbé je to tahání za obě ruce, to je opravdu zdraví nebezpečné. Ale třeba můj kluk byl strašně opatrný, stabilita dokonalá, ale jakmile měl jít sám, tak konec. Jednou jsem ho dokonce přečůrala tak, že místo toho prstu jsem mu dala vařečku a on šel úplně suverénně. Jakmile zjistil, že se nedrží mě, šup na všechny čtyři a bylo ![]()
V podstate co pise @Svistice Se vsim souhlasim. Maly ma 8m, obchazi nabytek a na leto urcite koupim jen capacky, mekke, lehke, ohebne, tenka podrazka. Boticky urcite az pro zdatneho chodce.
Syn měl první protetiky - za mne spokojenost a kupujeme je i dal. Ja jsem pro upevněny kotník botou ![]()
@Marie432875 píše:
@Svistice a proc bych mu ji nedala? Myslim, ze je uplne jedno, jestli chodi kolem nábytku a opírá se o skříňky, nebo se přidrzuje me. Vycházím z toho, ze co to dite zvládne samo, je v pořádku a neškodí mu to. Rozdíl je dite,,tahat" kdyz sotva stojí, a dat mu pomocnou ruku kdyz uz stojí pevně a jistě a jen se proste pridrzuje.
myslím, že je to rozdíl. ty jsi - at chceš nebo ne - aktivní opora. Nábytek je pasivní opora a on musí spoléhat je na sebe. Vodění za ručku(y) se prostě nedoporučuje. Mimo jiné i proto, že dítě vykrucuje ruku a rameno do špatné pozice.