První menstruace a výška - bude dcera ještě růst?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15412
20.4.26 19:50
@Sondra53 píše: Více

To by jste, ale musely řešit ještě před tím než přišla menstruace. Jakmile je menstruace, tak už prý s růstem nejde dělat nic. Pokud dcera začala v 9 letech menstruovat, musel tomu předcházet nějaký vývoj, většinou od prvních znaků dospívání trvá kolem dvou let než se dostaví menstruace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
20.4.26 19:58
@tartaletka píše: Více

Tu ale nikdo nepise, ze uz nevyroste, ale ze ten skok uz nebude takovy a ze spis muze vyrust uz jen pár cm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
20.4.26 20:00
@Anonymní píše: Více

U nas ano a prsa se ted vic zakulatila v poslednich par tydnech a obcas byl i nejaky vytok. Jakoze ja jsem cekala ze to prijde, ale i tak me to překvapilo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
20.4.26 20:09
@Alušáček píše: Více

Jeste se delat da, ale je to omezené a ne zaručené, jak uz se tu psalo, prvně by se muselo resit zda uz jsou uzavrene rustove sterbiny, pokud ne jeste se neco delat da, rustovy hormon, blokatory puberty atd ale pokud uz by byly uzavrene, tam uz se neda nic, ale toto se neresi u divky co jiz meri 158 cm..tam by se spis mohla resit casna puberta (pokud by vykazovala znaky)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.4.26 20:25

Menstruaci jsem dostala, když mi bylo 11 a 3 měsíce a rostla jsem dál. Mezi 12 a 13 rokem jsem pak ještě vyrostla dokonce o 11 cm. Nakonec mám 163 cm.

• Citovat
  • Upravit
tartaletka
20.4.26 20:27
@astoret píše: Více

Reagovala jsem na úvodní příspěvek, ne na to, co se tu pak rozjelo. Tam je napsáno zastavení růstu. Toť vše. Určitě jsem nechtěla popírat to, co tu pak padlo. Edit - omlouvám se, asi ten můj první příspěvek vyzněl, že reaguji na celou diskuzi, když jsem nedala citaci.

• Citovat
  • Upravit
tartaletka
20.4.26 20:34

Dcera se třeba začala potit a mít ochlupení už někdy v 8-9letech. Cca rok na to jí začalo akné a prsa jí začala růst někdy mezi 11-12 rokem, spurt měla okolo 13 let. Čekala jsem, že bude mít menstruaci brzy, ještě když jsem ji měla brzy i já. No a přišlo to až ve 14.

• Citovat
  • Upravit
69117
20.4.26 20:49

U nás tak 5 cm, u mě jenom dva. Ve dvanácti jsem byla mezi nejvyššíma ve třídě, pak MS a bum, růst se prakticky zastavil a všichni mě přerostli.
Jestli vyroste 2 nebo 8, těžko říct, ale víc to bývá opravdu dost výjimečně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69117
20.4.26 20:51
@M_Vladim píše: Více

RAŠ ještě někde dělají? V endokrinologickém ústavu s tím přestali někdy asi před deseti rokama, že už mají modernější metody… Už dlouhé roky mě žádný z endokrionologů do paty neklepal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37678
20.4.26 21:46
@ugluk píše: Více

Když je člověk v péči, tak už to nedělají. A je pravda, že mětaky takhle vyšetřovali před mnoha lety. Tak možna už ne. :think: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69117
20.4.26 21:48
@M_Vladim píše: Více

Mně právě nějakých patnáct let bouchali, byla na to samostatná ordinace, kam se šlo před vyšetřením u endokrinologa. A jednou jsem tam přišla a bylo to celé zrušené, že už to nedělají. Časem jsem přešla na jiné pracoviště, a tam už to nedělají vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31197
20.4.26 22:05

Moje dcera prsa vubec a ani ochlupeni skoro ne. Mela jen 38 kg, rika se, ze prvni MS cca pri vaze 45 kg, myslela jsem, ze ma jeste cas. Rustovy spurt ano, cca 2 roky pred MS rostla vyrazne vice nez tech 9 let predtim..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22078
20.4.26 22:30

Ano, odpovídá to.

Nejvyšší tzv. “pubertální růstová rychlost” je u dívky v posledním roce před menstruací…. a zhruba ve stejné době se objevuje přirozený výtok.

Sekundární pohlavní znaky – růst prsou, pubické ochlupení - se objevují ještě cca o rok dříve. Právě podle nich se dá poměrně dobře odhadnout, kdy asi první menstruace přijde… a žádná máma by neměla podcenit, když se u její dcery začnou projevovat nezvykle brzy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22078
20.4.26 23:34
@ugluk píše: Více

RAŠ se stále dělá, byť už opravdu nemá tu vypovídací hodnotu, kterou mělo dřív. Existují dnes mnohem přesnější metody (zobrazovací), toto je už spíš jen doplňkové vyšetření.

V Endokrinologickém ústavu na Národní třídě (mluvíš-li o něm) ho zrušili především proto, že tam ta vypovídací hodnota byla téměř nulová – ovšem kvůli způsobu, kterým ho prováděli. Tím, že se to dělalo masovým způsobem – půl hodiny před termínem vyšetření u ošetřujícího endokrinologa, v jedné ordinaci, před kterou jsi dle pokynů měla zůstat 20 min. v klidu uvolněně sedět – nebyla naprosto žádná kontrola nad tím, zda pacienti skutečně dodrželi potřebné podmínky pro vyšetření. Spousta lidí prostě přiběhla na poslední chvíli před termínem vyšetření, poseděla pár minutek a šup šup, hlavně aby se to stihlo… Výsledky šly následně rovnou ošetřujícímu lékaři, aniž ten by tušil, jestli zrovna toto vyšetření proběhlo, jak mělo.

Slovy klasika  – “tento způsob zdá se mi poněkud nešťastným”.., :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69117
21.4.26 00:13
@BohunkaP píše: Více

Pravdu máš… Já teda vždycky poctivě seděla :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Intimní balzám INTIMISS

• (4.7) + 30 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí