Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, jak probíhal váš “odstav” od UM v noci? Dceři je 20M, a byla jí zjištěna alergie na mléčnou bílkovinu. Namísto kupovalní mlíka pro alergiky jsem se rozhodla zbavit se ho už úplně (všude se píše že už v tomto věku v noci nemůže mít hlad) první dvě noci byli fajn, prostě se jen přitulila a spala dál. Ovšem další dvě horor
v dobu co se budila na mlíko jekot- potom co hodinu kňourání.. Kdy to u vás přešlo? Je brzy? Měla jsem jí ještě UM nechat? Kdyz jste se ho zbavili vy? Moc děkuji ![]()
Vnuk bude mit tri a teprve ho nedavno prestal v noci pit, uz pije jen po večeři. Pije treba ovesne, rýžové atd.
Není brzy, dvouleté dítě um nepotřebuje. Ale doporučuji dát větší večeře, aby v noci neměla hlad.
Já mléko pro alergiky dávám. Mě dítě teda nejí pestře, takže nemá určitě i díky dietě plnohodnotnou stravu. Dávala jsem do tří let. V noci jsem od mléka odstavila kolem roku a půl. Já bych teď počkala jak nebude takové vedro. Chci to také u syna už zkusit a v tom vedru to nemá smysl. Má žízeň. Ale už mu mléko v noci dávám slabší. Rostlinné alternativy dávám jen do vaření. Prostřední ho ještě občas pije. Ale ona je to taková obarvená voda. Stejně tak ty náhražky jogurtů. Nutričně nic moc. Tak mrkni na to jídlo komplexně a pak se rozhodni. Ale vyloženě v noci mléko už mít určitě nemusí.
Já takto dceři taky rušila kolem 20-22m, jedla přes den vše, takže jídelníček plnohodnotný měla. A budila se vždy cca 4-5 na UM, takže jsme to dělali stejně jako vy.. kňourala, plakala, vztekala se… noo asi 4 noci to u nás trvalo a bylo to pak lepší a lepší a asi tak 6-7. noc už se neprobudila.
Ne, rozhodne ho uz nepotrebuje, UM nepotrebujou daleko mladsi deti, navic to neni dobrý na zuby, protoze pochybuju, ze ji je pak cistis.
My ho rušili asi 2m zpátky to mu bylo 18-19m a doporučuji mít vedle postele nebo v postýlce lahvicku s čajem, Matěj se v noci budí na čaj někdy 2× někdy vůbec a když ho má u sebe nasosa se a spí dal, treba nemá hlad ale žízeň ![]()
Ze začátku udělal parkrat ble a nechtěl ho protože chtěl mléko ale to bylo fakt treba 2-3dny a pak dobrý ![]()
@Mika387 píše: Více
A já bych jí zkusila dát to mléko pro alergiky. Jestli na něj není zvyklá tak jí stejně nebude chutnat a třeba se odstaví dobrovolně ![]()
@anavi13 syn měl Neocate a taky jsem dávala až do 3 roku. Byla jsem za to vlastně docela ráda, neměl moc pestrý jídelníček ![]()
@kavenka píše: Více
My taky tak. My k tomu měli i vejce a drůbež, sóju. Teď u nejmenšího to stejné. Takže jsem za Neocate ráda. Teda trojka jí pěkně, ale určitě to není ideální z toho nutričního hlediska.
@Mika387 mléko v noci nepotřebuje. Je to i špatné na zuby. Takže bych to zkusila odbourat. Ale klidně jí můžeš dávat UM přes den jestli ho má ráda (otázka je zda jí bude to pro alergiky chutnat) Mladší dcera UM neměla nikdy, 14m jsem kojila, UM odmítla, tak měla rovnou jogurty. Starší jsem kojila 11m, pak měla asi do roka a půl UM, ale jen večer a ráno, v noci ne. Nebyla navyklá na láhev s dudlíkem, neusínala u toho, takže to měla k večeru.
Ve dne mela rano jedno do 20 mesicu cca. V noci do 7 mesicu, kdyz se nahodou probudila. Ale u nas to slo bez problemu, mame spici dite. Mudr mi okolo toho 7. mesice i rikala, ze mam v noci zacit davat vodu. Na rocni kontrole uz mi to rikal i zubar.
@DandátkoP píše: Více
Druhý má teď 10 měsíců a ještě se právě 1× za noc budí na UM. A už bych to taky chtěla odbourat. Do toho roka určitě.
První syn spal od 5. měsíce už celou noc, takže tam jsem to nemusela řešit.
Joo, me prave doktorka rikala, ze kdyz se probudi, tak mam zkouset davat vodu nebo caj neslazenej aspon, na co je zvykla. Ze se ji to mozna nebude libit, ale ze se uz budej jen ze zvyku a ne hladem. Ona se moc nebudila prave, jen vyjimecne, tak to byla vyhoda, tak jsem jednou dala tu vodu, napila se, ani nebrecela a spala dal a od ty doby se uz nevzbudila nikdy, budou ji 3 ![]()
Pak jsme sli k zubari a upozornil me na to taky kvuli zubum, ze pak ty deti mivaj problemy dyl. Takze za me je urcite dobry to odbourat. Pres den nechat jak je naucenej, je jeste malej. ![]()