Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Andya26 Hned jak sena to budes citit:) Pokud ti teda nedelali i revizi delohy..me delali jen tu laparoskopii s odstranenim vejcovodu a rekli mi ze muzu otehotnet klidne hned..
@Merykara děkuji za odpověď
revizi dělohy mi asik nedělali nikdo nic mi neříkal ani ve propouštěcí zprávě nic není psáno.
@Andya26 píše:
@Merykara děkuji za odpověďrevizi dělohy mi asik nedělali nikdo nic mi neříkal ani ve propouštěcí zprávě nic není psáno.
takže hned a otěhotnět až po půl roce je taky čirý nesmysl. Pokud nebyl zásah do dělohy ( u mě u mimoděložního taky nebyl), je to jak kterákoliv jiná operace, třeba blbej slepák. Taky bys neřešila, kdy souložit nebo otěhotnět po slepáku. Mimoděložní těhotenství nemá s dělohou a těhotenstvím nic společného. Takže otěhotnět můžeš hned, souložit taky hned. Já otěhotněla hned v dalším cyklu po mimoděložním. Dcerce je dnes sedm let. Ty pauzy po potratech nejsou kvůli následnému těhotenství, ale kvůli rizikům zánětu dělohy. Revize je velký zásah do dělohy, tak aby se souloží nezanesla infekce. To u tebe nehrozí. Takže v žádném případě není potřeba čekat se souloží a už vůbec ne půl roku s těhotenstvím ![]()
@Šáruší co se týče otěhotnět mi řekli v nemocnici že mám radši počkat než se tělo zregeneruje i já sama se tedka necítím na to otěhotnět ale každá jsme jiná i tak moc děkuji za váš nazor ![]()
@Andya26 píše:
@Šáruší co se týče otěhotnět mi řekli v nemocnici že mám radši počkat než se tělo zregeneruje i já sama se tedka necítím na to otěhotnět ale každá jsme jiná i tak moc děkuji za váš nazor
pokud se necítíš, v pořádku, nikdo tě nenutí. Jen to prostě není nutnost, kdybys chtěla začít, můžeš hned nemusíš čekat půl roku. A jako tělo se zregenereju za 2 týdny. To není nijak náročná operace, zákrok, nic. Já šla druhý den domů a třetí den fungovala. To slepé střevo je komplikovanější. Takže z tohoto hlediska se fakt nemusíš bát. Psychická stránka je jiná věc. Pokud chceš čekat jasně, dej si čas, jak chceš. Jen píšu, že z fyziologického hlediska to není potřeba.
@Šáruší samozřejmě, že má mimoděložní těhotenství s dělohou něco společného. Odstraňuje se vejcovod, který je na dělohu napojený a celé se to potřebuje zahojit. Samozřejmě, že pokud se otěhotní hned, nemusí se nic stát, ale rozhodně to velmi zvyšuje riziko dalšího potratu a komplikací v těhotenství. Pořád je to chirurgický zásah v bezprostřední blízkosti dělohy.
@Janli jsem tohoto názorů taky 👍 tělo bylo „narušeno“ odstranění vejcovudu. Ale zase každá z nás to vnímá jinak. Samozřejmě každá má svou pravdu. Jen jsem slyšela že se musí dodržet šestinedělí někdo zase říká že ne a doktorky jsem se zapomněla zeptat. Tak jsem zkusila tuhle cestu ![]()
@Janli to by me fakt zajimalo odkud mas to velmi „vysoke riziko potratu“. Mas k tomu nejaky zdroj? Za me je to blbost..kdyz se na to clovek neciti, tak fajn, ale nekomu vynucene pauzy nedelaji dobre, zvlast kdyz je tech potratu vic, takze pokud tohle nemas necim podlozene (to samotne brzske otehotneni po mimodeloznim) tak bych zbytecne nestresovala..nemluvim o duvodu mimodelozniho tehotenstvi (genetika, nepruchodnost, atd) ani o opakovanem potraceni, ale ciste jen o tom casovem intervalu, ze se neco nestihne zahojit..
@Merykara píše:
@Janli to by me fakt zajimalo odkud mas to velmi „vysoke riziko potratu“. Mas k tomu nejaky zdroj? Za me je to blbost..kdyz se na to clovek neciti, tak fajn, ale nekomu vynucene pauzy nedelaji dobre, zvlast kdyz je tech potratu vic, takze pokud tohle nemas necim podlozene (to samotne brzske otehotneni po mimodeloznim) tak bych zbytecne nestresovala..nemluvim o duvodu mimodelozniho tehotenstvi (genetika, nepruchodnost, atd) ani o opakovanem potraceni, ale ciste jen o tom casovem intervalu, ze se neco nestihne zahojit..
Jako zdroj mi naprosto stačí názor lékařů, kteří s tímhle mají zkušenosti. Mám jich v rodině dost, abych od nich dostala relevantní informace, kterým můžu věřit. Komu naopak vůbec nevěřím, jsou názory laiků na internetu. Oni si za mě totiž případné komplikace v těhozenství nevyžerou. Sama jsem porodila mrtvé dítě v 21tt a přes veškerou bolest a touhu po dalším dítěti jsem vydržela čekat.
@Janli píše:
@Šáruší samozřejmě, že má mimoděložní těhotenství s dělohou něco společného. Odstraňuje se vejcovod, který je na dělohu napojený a celé se to potřebuje zahojit. Samozřejmě, že pokud se otěhotní hned, nemusí se nic stát, ale rozhodně to velmi zvyšuje riziko dalšího potratu a komplikací v těhotenství. Pořád je to chirurgický zásah v bezprostřední blízkosti dělohy.
to není pravda, nezvyšuje to riziko dalšího potratu, je to nesmysl. Pokud se embryo uchytí, tak není žádné větší riziko potratu. Vycucala jsi si to z prstu. Nebo je primář krajské nemocnice magor a neví o čem mluví. Samozřejmě věřím asi raději odborníkovi.
@Janli píše:
Jako zdroj mi naprosto stačí názor lékařů, kteří s tímhle mají zkušenosti. Mám jich v rodině dost, abych od nich dostala relevantní informace, kterým můžu věřit. Komu naopak vůbec nevěřím, jsou názory laiků na internetu. Oni si za mě totiž případné komplikace v těhozenství nevyžerou. Sama jsem porodila mrtvé dítě v 21tt a přes veškerou bolest a touhu po dalším dítěti jsem vydržela čekat.
je sakra rozdíl pro tělo a porodní cesty a dělohu porod dítěte a mimoděložní těhotenství. Žádné vyšší riziko potratu není. Ani po revizi, ten důvod čekat není v tom, že by bylo vyšší riziko potratů. Ale v ohrožení dělohy infekcí.
@Janli No dite s DS urcite nema nic spolecneho s otehotnenim po mimodeloznim tehotenstvi. I kdyz je to moc smutne. Nicmene zadne reference..to jsem si myslela..podivej se na youtube, tam je spousta videi laparek s odstranenim vejcovodu..vejcovod z venku proste upali, fakt tam neni absolutne zadny duvod „vysokych rizik potratu“. ![]()