Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mamči,chtěla jsem se zeptat,kdy ste poprvé nechaly mrňouse baštit samotné?Myslím pěkně s lžičkou v ruce,ne s kusem jablka nebo rohlíku
Ten můj 10-ti měsíční Prďolka by rád dlabal už sám,ale moc mu to samozřejmě nejde a po každym jídle je jak když se v té kaši nebo čemkoli vyválel
Podělte se o rady a zkušenosti.
Mila
AHoj Milo,
už jsem o tom taky uvažovala, malá má za týden 10 měsíců, ale je dost divoká a tak počám na nějaký pěkný teplý den, ve stoličce ji vystrčím na dvůr , svleču do plínky a dám ji prostor.
Tkanička
To je jednoduchý, máš dvě možnosti:
a)když mu teď vyhovíš
b)když ho budeš krmit sama dokud si nevytrénuje potřebnou zručnost na jiných méně bordeltvorných činnostech
Určitě existuje i něco mezi
. My jsme absolvovaly s dcerkou a), skoro jsem z toho zcvokla (nutno podotknout že chtěla sama už od 7 měsíců, vím to podle videa, kde je ještě vánoční stromeček), ale stálo to zato s příštím prckem do toho jdu zas. Do toho roka to bylo fakt šílený a používala hlavně ruce takže vůbec neexistovalo vařit polívky apod.
Bludička + Kamča 22měs. + mimís 8+0 tt
Ahoj holky,
no já mám dvojčata 16 měsíců a sami jí tak týden.Jednou jsem jim dovolila aby se sami najedli a od té doby se nechtějí nechat krmit.Jídlo je všude, na stole, na židličkách, na rukách, ve vlasech, na podlaze, na zdi.....Kde jsou ty krásné časy kdy se nechali v klidu krmit. ![]()
Nejen, že musím u nich sedět, ale navíc to pak půl hodiny uklízím.
Tak teď jen doufám, že se naučí hezky dlabat co nejdřív, jinak se zblázním
.
Já jsem to řešila tak, že když malá chtěla, dostala svoji lžičku a papala (jako) sama, ja měla druhou a když se netrafila tak jsem ji tam šoupla. Pravda je, že ze začátku do pusy trefila tak 1-2, spíš si s ní hrála, ale jak jinak se to má naučit. Začátek je vždy o nervy ať už začneš teď nebo za 1/3 roku. Pevné nervy. Iva
Ahoj,
naše treperenda chtěla jíst sama snad od 8 měsíců tak jsem ji občas nechávala. Měla v každé ruce jednu lžičku, já držela třetí, ta jediná se vždy trefila na správné místo
Máme v kuchyni lino, omyvatelný ubrus (dobře připevněný ke stolu
), jen ty zdi nejsou omyvatelné… Jídlo muselo mít konzistenci ala lepidlo, aby ze lžic nepadalo nebo neteklo. Já byla často na nervy, ale jí se to moc líbilo. Teď už jsou jí 3 roky, nají se v pohodě sama, ale že by kolem ní bylo čisto, to se říct nedá… Druhému prckovi bude příští týden 7 měsíců tak se „těším“ až taky projeví zájem krmit se sám. Ale je to chlap, takže možná ho to tak nebude brát, vždyť na to má mámu ![]()
Katka