Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj
zajímal by mě váš pohled na věc. Čeká nás první školní den, který je u nás slavnostní, je vítání paní ředitelkou a tak. Zároveň ale mladší nastupuje do školky. Vy, co jste byli ve stejné situaci, jak jste to řešili - dali jste mladší do školky ten samý den nebo třeba o týden dřív (adaptace) nebo o den později nebo jak? Já se přikláním k tomu mladší na vítání nebrat, jsou tam všichni prvňáci, všichni deváťáci, rodiče a dost často i širší rodina a trvá to 2 hodiny. Ale zase si říkám, jestli to není moc na sílu dát mladší do školky a nechat tam rovnou do oběda. Normálně se ty první dny zůstává se školkáčky ve třídě, aby si dobře zvykli. Jak jste to dělali vy?
Pokud je u vás zvykem být první dny ve školce s dítětem, tak bych tam dítě ten první den samozřejmě nedávala vůbec. Připadalo by mi vůči němu nefér, aby ostatní malí nováčci tam měli rodiče a moje dítě ne (a ještě tam bylo až do oběda).
Buď bychom šli do školy všichni nebo bych si sehnala někoho na pohlídání.
V takovém případě bych školkové dítě nechala doma a šla s ním až druhý den.
@Liška32 i když ne, my bychom se rozdělili a jeden rodič by šel se školkovým dítětem a druhý se školním. Obě děti by byly v klidu a my rodiče nepotřebujeme být úplně u všech kroků našich dětí, ačkoli 1. školní den bezesporu důležitý je.
Teď si představ, když je k tomu matka učitelka. Po úvodní ceremonii, jak odejdou děti, tak je obvykle pedagogická porada. To jsou pak situace.
První bych zavedla mladší dítě do školky. Pak se starším do školy.
Pokud je třeba, aby rodič zůstal ve školce chvilku. Tak se rozdělit jeden rodič do školky a druhý půjde do školy. Nebo může nastoupit školčátko druhý den. Musíte najít řešení, které bude vyhovovat. Případně do školky vyslat prarodiče.
Ja dala mladsi normalne do skolky, ale byla to specificka situace, a) Covid, takze do skoly s prvnacky jsme nesmeli, sly jenom deti samotne. b) mladsi uz mela za sebou 1.5 roku celodenne v jeslich, takze ta byla spis zklamana, ze prvni tyden je skolka jen do obeda.
Ahoj, my jsme tohle zažili teď v září.
Naštěstí u nás prvnáčci na zš mají posunutý začátek. Takže nejdřív školka v 8:00 a pak 9:00 začátek zš.
U nás šel školkáč o den později. Učitelka mě předem ujistila, že to není vůbec žádný problém, že stejně všem všechno ukazují a vysvětlují stále dokola víc dní. Dřív nastoupit nešlo.
A obě mé děti tedy byly ve školce od prvního dne i na spaní a takových dětí tam bylo více, takže „do oběda“ mi přijde ok.
U dcery to takto bylo v tomto školní roce. Vyřešili jsem to tak, že rodiče šli se starším synem do školy a já coby babička s malou jsme se tam šli podívat do tělocvičky na pasování prvnáků a pak jsem šla s malou ven a čekali jsme až skončí ve třídě. Ona sama pak šla s maminkou do školky na zvykačku druhý den. Měli možnost postupného zvykání s maminkou ve třídě.
Máme to stejně a mladší nastoupí do školky dříve, budou tam ještě se ségrou, ta starší už si to takhle i domluvila s paní ředitelkou, ona už ji teda domluvila i třídu a značku po ní ![]()
@Liška32 Školkove bych dala o den později, nebo pokud školku zvládne odvedla ráno dřív a vyzvedla až skonči staršímu skola.
No ja byla chvilku se skolkacem, pak jsem odbehla na slavnostni zahajeni do skoly za manzelem a synem, do toho volali ze skolky, ze skolkac breci, takze se skolkacem domu, pak vyzvednout obed, pak jeste s papiry do skolky. A to vsechno v pracovni dobe, protoze mi od 1.9. zacinal plny uvazek. Tak jen takovy tip, jak to NEdelat. ![]()
My máme školu a školku hned ve dle sebe.. nejdříve bych dala dítě do školky pak byla tu 1,5 hodinu ve škole s druhým a pak mohla vyzvednout první ze školky a jít domů.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.