Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
No tak to se nestehuj. To je jednoduche. Nebo lépe placenou praci k tomu. Nebo bude muset přítel proste počítat s tím, ze té bude zivit. Vybavení - koukni na marketplaze nebo swap nebo daruji.
No obvykle se vybavení do prvního bydlení pořizuje tak, že si odstehujes něco od rodičů, poptas se příbuzných s kamarádů, zda se nechtějí něčeho zbavit, sjedes bazary a pokud ani to neklapne, koupíš v ikee to úplně nezbytné.
To samé peřiny, hrnce a podobne. Pokud nemáš něco jako „výbavu“ z domova, sehnat zdarma nebo skoro zdarma po známých.
Na začátek Ti stačí jednna panev, jeden kastrol a jeden hrnec.
Lednička, pracka- zkusit bazar nebo holt projet Datart apod.
Zbytek postupně dokupovat, jak budou peníze. Každý měsíc něco. Nechat si dát příspěvek nebo konkrétní věc k svátku, narozeninám, Vánocům…
Na placení se musíte dohodnout. Optimální mi přijde přispívat poměrnou části výdělku. Nebo si poměrně by oko rozdělit platby a nákupy.
Tak bude muset vybavení koupit více přítel (to velké). Gauč zpočátku nepotřebujete, lednice stačí malá, ale také není úplně nejnutnější. Hlavně abyste měli postel a periny, nějaké to povleceni. Jako druhy level se hodi pořídit stul a židle.
Proste budete muset popřemýšlet, co je nejdůležitější, a spokojit se s tím, ze něco třeba nebudete několik měsíců mít. Nemůžete ve vaši situaci koupit úplně vše najednou a ani to základní. Za swapu nabytek bych si do bytu nebrala kvůli stenicim. Radši bych spala na karimatce než bych si nasetrila na postel.
My všechno dostali. Stačilo říct, že se stěhujeme a všichni začali vyklízet byty, půdy, sklepy…
![]()
Rodiče nám dali každému peřiny, polštář, povlečení, ručníky… Nemuseli jsme kupovat nic. ![]()
Co se týče placení, tak buď se jede na půl anebo procentuálně
No musíte si udělat společný rozpočet a domluvit se na nákladech.
Spoustu věcí sežente po bazarech a nebo za odvoz. Prostě dokud nemáte prachy, tak bydlete na co máte a případně se naučte starší nábytek renovovat. Postupně to dovybavíte.
Moc nechápu, co teda stěhujete, když píšeš, že nemáte ani základní vybavení (povlečení, nádobí). Proč byste si z původních domovů nemohli vzít aspoň dočasně nějaké základní vybavení? Dva hrnce a pár talířů snad vaši rodiče postrádat nebudou. Samotné stěhovací služby mě vyšly na 15 tisíc, plus nákup komplet nábytku a vybavení do koupelny a ložnice/pracovny, dále nějaké drobné úpravy kuchyňské linky a spotřebiče (mikrovlnka, kávovar), lednici i myčku jsem měla relativně nové z minulého bytu. Obývak jsem měla taky komplet. Doplňky jako lustry, dekorace nebo poličky fakt nemám zdokumentované. Takže, když to vezmu celé dohromady, bude to zhruba nějakých 50 až 60 tisíc. ![]()
At vse nakoupi pritel. Sice to bude jeho, ale ty nic neutratis ![]()
Narovinu rekni, ze ted na to nemas. Kdyz mu to nedojde, co budes delat pri vypadku prijmu? Zmena prace, neschopenka atd?
Když jsme se sestěhovavali..Ježíš to bylo krásné období
jinak pračka za odvoz, výbavu do kuchyně jsme poskládali od rodičů a babiček. Stejně tak každý se vzdal jedné sady ložního i pár ručníků. Peřiny jsme si vzali každý z domu. Kupovali jsme si postel, malou ledničku a rychlovarku. Malou rozkladaci sedačku jsem měla v pokojíku já a na té jsme i spali, než jsme koupili tu postel, byla to šířka 118 a fakt to bylo super
Konferenční stůl po babičce ve sklepě, komody za odvoz. My šli teda ale do 1+1, jídelní stůl tam byl, takže nic dalšího už jsme nepotřebovali. Nájem jsme jeli napůl, ale tak my tehdy platili 6000,– (r.2011) jídlo nakupoval ten, kdo měl zrovna peníze
Dneska už bych takto nežila, ale byli jsme mladí, bylo to i celkem čerstvé, chodili jsme spolu sotva 4 měsíce, takže nám stačilo, že je tam čisto a je na čem spát ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj. Stěhoval jste se za poslední třeba rok někdo? Na kolik vás to všechno vyslo? My s přítelem se poprvé stehujeme od rodičů, tudíž v bytě není ani gauč, ani lednička.. proste musíme všechno koupit sami + hrnce, povleceni, ručníky atd..
jak jste to dělali když jste šli nakoupit? Šli jste napůl? Nebo jak.
Hrozne se bojim toho, ze když poplatím všechno co každý měsíc musím + jídlo, my zbydou cca 2tis. Což není moc. Přítel vydělala o 10 tis. Vic než já. S jídlem to chce tak, ze každý měsíčně pošleme na společný účet 4 tisice.. hrozne se bojim, ze proste nevyjdu s penězi. S najmem jdeme napůl, Takze každý dáme 8k., plus já platím benzin, pojistku, telefon, splácim auto. Což když jsem počítala tak dam měsíčně pryč 20 a zbydou my dva
No já bych ve vaší situaci všechno co jde nakoupila bazarový. Kolikrát jsou to kvalitnější věci, než nejlevnější funglovka. Tohle si musíte dobře spočítat a domluvit se předem. My měli spoustu nábytku po manželově mámě. Jasně nebyly to nejmodernější kousky, ale účel splnily. Postupně jsem šetřili a nakupovali. Třeba obývák jsem konečně vyměnili, až loni, po 17. letech vztahu. To už sice nebrzdily finance, ale neschopnost se rozhodnout a zavřené obchody při covidu.
Jinak ručníky vám do začátku stačí 2 a osušky 4 na střídačku. Povlečení 2×2, taky na střídačku. Utěrky atd. taky pár kousků a hlavně v dnešní době Pepca a Kiku
My jsme talíře, panvičky, hrnce a nějaké staré spotřebiče dostali z půdy od našich. Matrace jsme odkoupili za malé peníze od kamaráda, kterému se taky válely na půdě a spali jsme snad 3 měsíce na zemi na matracích😄Tv, pračku a lednici jsme měli na splátky- ani jsme moc nepřeplatili, takže to bylo fajn. Ze začátku jsme měli holobyt, ale postupně jsme si to zařizovali a bylo to moc fajn.
My se teď stěhovali a kupovali vše nové kromě nádobí.
Vyšlo nás to okolo 250 000
( nábytek i pro děti)
Ale záleží jak nároční jste, jestli něco dostanete apod.
Já sem spala na nafukovací matraci a oblečení jsem měla v prepravkach. Nádobí jsem dostala přebytky z kuchyně od rodicu a něco sem si časem dokoupila..hlavně rychlovarku a mikrovlnku a už se dalo celkem i něco uvařit..i když prvních pár měsíců to jistily tousty, parky a čínský polivky
a teda obědy sem měla v práci..čistého jsem mela cca 20k a poplatky a bydlení mi sežrali cca půlku…no teď jsme si s manželem dělali byt…zařízení bylo cca 200k když počítám jen koupený nábytek (kuchyňská linka, sporák, myčka, gauč, obyvakova stena, stůl, zidle, postel, velká satni skříň, nějaké ty skříňky a policky…vana, umyvadlo, pračku a mikrovlnku jsem měla..mojí původní ledničku si zabavili nasi že se jim hodí a koupili nám novou…větší, dětský pokoj nepočítám ten asi ještě nepotřebujete
tam jsme ale stejně využili nábytek co jsem měla ve svém prvním bydlení. nakupovali jsme postupně..něco ještě před nastěhováním, něco až po..jedna z posledních věci co sme koupili byla třeba postel a skříň do ložnice…do té doby opět oblečení v prepravkach a spali jsme na starší matraci…dělali jsme teda komplet rekonstrukci..počítám že vy tam vanu umyvadlo a kuch. linku mít budete..takže to je mínus cca 50-60k
Matrace, pračka, lednice, textilie, nějaké nádobí. Zeptej se známých, jestli nemají něco k vyřazení. Nebo si třeba dočasně půjčit něco z chaty, chalupy, pokud v rodině máte.
Nekupovat blbosti, dekorace. Nemusíš mít vysavač, ale stačí smeták.
Další měsíce koupit stůl a židle, pak třeba postel.
Na tohle první vybavení je dobrá Ikea.
Ahoj. Stěhoval jste se za poslední třeba rok někdo? Na kolik vás to všechno vyslo? My s přítelem se poprvé stehujeme od rodičů, tudíž v bytě není ani gauč, ani lednička.. proste musíme všechno koupit sami + hrnce, povleceni, ručníky atd..
jak jste to dělali když jste šli nakoupit? Šli jste napůl? Nebo jak.
Hrozne se bojim toho, ze když poplatím všechno co každý měsíc musím + jídlo, my zbydou cca 2tis. Což není moc. Přítel vydělala o 10 tis. Vic než já. S jídlem to chce tak, ze každý měsíčně pošleme na společný účet 4 tisice.. hrozne se bojim, ze proste nevyjdu s penězi. S najmem jdeme napůl, Takze každý dáme 8k., plus já platím benzin, pojistku, telefon, splácim auto. Což když jsem počítala tak dam měsíčně pryč 20 a zbydou my dva