Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobré sobotní odpoledne,
chtěla bych se zeptat hlavně těch, co mají zkušenosti s angínou, jaké jsou její úplně prvnotní příznaky.
Dnes ráno se mi vůbec nechtělo vylézt z postele, i teď jsem unavená, nejradši bych si lehla a spala (v noci jsem spala normálně, cca 8 hodin), přijde mi, že i obyčejný pohyb, jako je věšení prádla, mi dal práci, jako bych makala v posilovně
pobolívá mě v krku, ale opravdu jen malinko a když si sáhnu do oblasti uzlin, trošku to bolí (zvětšené ale nejsou). Teď jsem byla pár dní trošku nachlazená, ale cca 3 dny už to je dobré. Myslíte si, že to může být angína? ![]()
Angínu mám většinou tak 1 do roka, ale vždycky jí poznám, až když fakt propukne.
Nemyslete si prosím, že jsem hypochondr, co nemá na práci nic lepšího, než sebepozorování, ale v pondělí mám jet s přítelem na menší dovolenou, kterou jsme si nadělili k výročí a tak trošku plaším, aby mi něco nebylo a více se pozoruju… ![]()
@kaktusik spíš bych to viděla na virózu, ale těžko tak od pc soudit ![]()
Zajdi do lékárny, nakup léky a vitamíny, lehni na víkend do postele
Na angínu to nevypadá, ale vylež to ![]()
Někdy se to pozná blbě. J8 to poznávám většinou až podle toho, že po nasazení Panadolu se můj stav nezlepšuje. Pak vyrážím většinou po 3-5 dnech k doktorovi, a je to angína. Jediné, dle čeho vždycky trochu soudím je to, že bolest v krku je jiná jako u chřipky nebo vrózy. Nazvala bych to tak, že ta bolest, v tom krku, mě jakoby táhne, jakoby taková tahavá bolest. A hlavně ani na toto nezabírají běžné stříkadla do krku, a po nějakém dni se objeví čepy - u mě jasná angína potom. Ale fakt to rozeznám spíše až po 3 dnech. Taky mě bolí celé tělo.
Doufám, že se mi to podaří vyležet…teplotu mám 37.4, ale to by snad i od té virézy mohlo být.
Tak já teď „nově“ trpím na angíny na jaře. A poznám to až bolestí v krku. Letos jsem to měla hrozný a nemohla jsem 4 dny jíst a pít. Hrozně to bolelo i při smrkání, kýchnutí. A nejhorší samozřejmě ráno.
Takže, já to poznám jenom díky tomu a bolesti hlavy.
Vezměte si preventivně večer Paralen, zapijte to horkým čajem a vymačkejte si citron a ráno totéž. Mě to vždy pomůže z prvních příznaků nachlazení, možná i chřipky.
@bimbama akorát tím horkým čajem to trochu zhoršujete, v tom se bakteriím daří. Na bolest krku je lepší pít vlažné
@sad 1 Já nemyslím na angínu, ale na to nachlazení nebo na ten pocit „něco na mě leze“ ![]()
Ještě jsem se podívala do krku a mám takové tušení, jestli se tam něco netvoří, takové hodně sětloučce žluté čárky, jak kdyby se dělal povlak na mandlích. Ale jsou skoro průhledné, tak třeba to je normální. Vážně už bych se měla přestat pozorovat a pustit se raději do něčeho užitečnějšího ![]()
Podle té malátnosti to tipuji na chřipku nebo virozu…já si anginu vzdy 100% poznam, boli me v krku tak moc ze nemuzu polykat, teploty nemivam za to cepy na mandlich.
Prijdu k doktorce a uz ve dverich hlasim anginu a ona koukne do krku a pise Penicilin. Driv jsem se snazila to rozhanet ruznyma cucacima lekama a sprayema a akorat jsem se tri dny trapila a stejne skoncila na atb ![]()
@kaktusik píše:
Ještě jsem se podívala do krku a mám takové tušení, jestli se tam něco netvoří, takové hodně sětloučce žluté čárky, jak kdyby se dělal povlak na mandlích. Ale jsou skoro průhledné, tak třeba to je normální. Vážně už bych se měla přestat pozorovat a pustit se raději do něčeho užitečnějšího
ja mivam na mandlich cepy velikosti mensi cocky a jsou to fakt bile tecky a jsou po nich diry…omlouvan se za naturalismus ![]()