Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Leenvecka Jo, doma si s nim pisu slova, on chce. Sel do prvni tridy s tim, ze jedine, co noveho ho tam mohou naucit, je psani… Tak to se moc neuci, no
. Zatim mu skola nove vzdelani nedava, zda aspon ty interakce, kdyz sedi cely den v lavici v rouskach - to taky nevim. Blba doba, no…
@kruel na vysvědčení bude jednička, ale z psaní má za celé pololetí tři dvojky… ale moc to neřeším, jdou mu líp jiné věci a doma mu jde psaní líp, když se nespěchá. Kamarádka s dcerou minulý rok v jiné první třídě už taky řešila trojky…to musí ty děti hrozně demotivovat
Slabikar a pisanku napis, ktere to jsou. Takhle je tezko odpoved. Mame v rodine dva prvnaky. Jeden okres a kazda skola bere jine nakladatelstvi.
Takze pracuji jinak. Maji jine tempo.
V utery mel nas maly DU na z. Takze psal slova na z v pisance. Jezisek donesl u nas pera (nekterym). Nekdo ho dostane pozdeji. Uz pocitaji do 10.
Druhy prvnak v rodine jsou u 8. Ale maji kazdy jine PS.
@Kelsey Nasi jsou ve cteni u z a v pocitani u 8, to je myslim celkem OK, jen to psani…
@Hobitka Bych to nehrotila. Nevíš jaká je třída. Třeba převažují Ti, co jim ta jemná motorika ještě dozrává a musí se na ně pomaleji.
U nás šla loni učitelka na můj vkus pomalu zase ve slabikáři. Potřebovala upevnit základy, pak mohla zrychlit. Jinde jeli 3 písmenka týdně už od listopadu a děti z toho měly akorát hokej.
Jako chápu, že se děcko asi nudí a hůř se motivuje. V tom případě (pokud to nezajistí učitelak sama od sebe), tak ji na to upozornit a ať si s tím poradí.
U nás třeba děti mohou psát svým tempem napřed jak chtějí- takže rozdíl mězi nimi je klidně 5 stránek. Má to teda i své nevýhody, protože občas se dítě naučí to písmenko psát po svém, když nemají společný nácvik.
@Svistice Ja nejsem prudici matka a celkem deti naucim, co potrebuji, skolu beru hlavne jako socializacni zarizeni
. To jsem spis psala zakladatelce, aby nezoufala, ze jsme pozadu jeste vic
. Ono v druhe tride se nedela nic moc noveho a upevnuje se, takze se nebojim, ze by to nedohnali (mam i tretacku doma). Nehlede na to, ze muj prvnak cte stale plynneji. Spis u nas je trochu problem s ucitelkou. Ze se neda zkontaktovat. Mame ji kontaktovat pres bakalare a zadny z mych 3 emailu si jeste ani neprecetla, natoz, aby odpovedela… Napriklad ukoly zadava jen pres bakalare, takze deti nevedi, co je za ukol. Takze syn musi cekat, az mu to nekdo laskave najde na PC - kam to nekdy zada treba az v 16 hod. Tak to jsem jako zkousela, zda by si nemohli znacit DU v ucebnicich, sesitech a bez odpovedi. No, didaktiku psani zmaknutou uplne nemam, to mam zmaknute tak nehrb se a drz tu tuzku spravne, tak taky nechci jet moc napred, ale vidim, ze ho opakovani tech par pismen nudi. Chce uz psat dopisy babicce a musi tiskace…
Záleží, ze kterého nakladatelství mají písanky a učebnice. U některých začínají psát později a písanky jsou 3, jiné nakladatelství má 4. Někde začínají jenom tiskací písmena, jinde jedou hned tiskací i psací.
Mě třeba udivuje, že se vůbec ale vubec neučí psát tiskacím. Mám syna v 1tř a ve 2tř a ani jeden se neučili psát tiskacím. Občas neco vepíší do pracovního sešitu tiskace, ale nikdo je to neučil a vesměs jen používají psací písmo.
Prvák teda píše údesně tiskacím velkým a hlavně uplně jinak než by se mělo.
Co jsem se bavila s kamarádkou tak ve třetí třídě přijjou písanky na tiskací písmo
divné, ale co naděláme
@Hobitka píše:
@Svistice Ja nejsem prudici matka a celkem deti naucim, co potrebuji, skolu beru hlavne jako socializacni zarizeni. To jsem spis psala zakladatelce, aby nezoufala, ze jsme pozadu jeste vic
. Ono v druhe tride se nedela nic moc noveho a upevnuje se, takze se nebojim, ze by to nedohnali (mam i tretacku doma). Nehlede na to, ze muj prvnak cte stale plynneji. Spis u nas je trochu problem s ucitelkou. Ze se neda zkontaktovat. Mame ji kontaktovat pres bakalare a zadny z mych 3 emailu si jeste ani neprecetla, natoz, aby odpovedela… Napriklad ukoly zadava jen pres bakalare, takze deti nevedi, co je za ukol. Takze syn musi cekat, az mu to nekdo laskave najde na PC - kam to nekdy zada treba az v 16 hod. Tak to jsem jako zkousela, zda by si nemohli znacit DU v ucebnicich, sesitech a bez odpovedi. No, didaktiku psani zmaknutou uplne nemam, to mam zmaknute tak nehrb se a drz tu tuzku spravne, tak taky nechci jet moc napred, ale vidim, ze ho opakovani tech par pismen nudi. Chce uz psat dopisy babicce a musi tiskace…
A to je to takový problém, že je píše tiskace?
Babička snad tiskací písmo ovládá.
@lucenka píše:
A to je to takový problém, že je píše tiskace?Babička snad tiskací písmo ovládá.
Pro me ne
, pro babicku taky ne, no, tak hadej, komu vadi, ze to psace neumi. Kdyz kvuli tomu se tesil do skoly, ze se to nauci.
@Hobitka píše:
Pro me ne, pro babicku taky ne, no, tak hadej, komu vadi, ze to psace neumi. Kdyz kvuli tomu se tesil do skoly, ze se to nauci.
Tak mu kup písanku a může se to učit sám.
@aknah31 Tohle má každá škola jinak, můj prvňák doteď frčeli jen na velkém tiskacím, tento týden začali psát psací písmenka, e l ![]()
Jinak tím tiskacím píšou všechno, krátké diktáty, měli i úkol - napiš psaníčko paní učitelce.
@lucenka Vzdyt to jsem psala, ze ho to nechci naucit blbe. Slova mu predepisuji sama a opisuje je, snazim se mu vysvetlit, jak se vazou k sobe pismena, snad to nedelam blbe, no. Nejsem ucitelka 1.stupne.
@Hobitka Já bych ho to sama neučila…Nejen že může pochytit špatný návyk nějaký, ale co pak bude dělat v té škole? Bude se zbytečně nudit…