Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Psychiatr ti může ulevit léky. Psycholog je spíš na takovou teorii, aspoň co já měla tu čest. Psychoterapeut pomáhá utřídit myšlenky, vyznat se v sobě a pomáhá najít odpovědi. Většinou to ale není za jedno sezení. Ideální by bylo, kdyby jste šli do párové terapie. Nedůvěra jak ze vztahu vyprchá, je to hodně zlé a může to skončit špatně. Jenže to musí chtít i on. Tenkrát to řešit, tak možná nejste tam, kde teď.
@Kazimíra Olejovka
děkuji 🙏🏻 Léky žádné určitě nechci, jde mi spis asi opravdu jen o nějaké pochopení.. Je mi jasné, že to nebude na jedno sezení, ale asi nejdřív zkusím sama, a uvidim co mi na to v ordinaci reknou 😌
Děkuji moc za vysvětlení.
Zakl.
Zakladatelko, podle Tvého popisu si také myslím, že pokud vám něco pomůže, tak párová terapie. Podmínka: na vztahu chtějí pracovat oba.
O této terapii nic nevím, ale souhlasím s Tebou, že nejprve by terapeut měl mluvit s každým individuálně (co ve vztahu chcete a chcete na něm pracovat/napravit jej, co považujete za dobré/špatné), až pak s oběma.
A pozor na jednu věc: pokud partner bude mluvit/slibovat na terapii jedno a doma dělat opak, vzdej to. To dělají manipulátoři.
Manželská a rodinná poradna. Můžete tam jít zpočátku i sama a případně později po domluvě přibrat manžela. Myslím, že některé jsou i zdarma.
Jinak psychiatr je vystudovaný lékař, který primárně řeší psychické problémy léky. Někdy má i terapeutický výcvik, ale v praxi málokdy natrefíte na takového, co by měl prostor s vámi terapii dělat-mají moc pacientů a nestíhají.
Psycholog má vystudovanou psychologii, může poskytovat psychologické poradenství a pokud absolvuje terapeutický výcvik (zpravidla cca 5 let dalšího vzdělávání), stává se psychoterapeutem. Existuje mnoho terapeutických výcviků, některé nemají jako podmínku vystudovanou psychologii, proto může terapii poskytovat i nepsycholog. Je ale dobré si ověřit, že dotyčný má opravdu dlouhodobý terapeutický výcvik, protože pod pojem “psychologické poradenství” nebo “terapeut” se schová leccos.
Dobrý večer ve spolek..
třeba mi tu někdo poradí, na koho se obrátit, jak již vyplývá z názvu diskuze.
Jedná se o to, že ve svých 27 letech, kdy mám zdravé 2,5 leté dítě, žárliveho ale workoholického manžela, za poslední rok jsem měla opravdu velké psychické napětí, zemřela mi babicka, která byla jako máma. S mou matkou nemam absolutně vztah matka/dcera.
Manžel mi prostě nevěří, jsme spolu 6 let, z toho 5 let manžele ( na začátku vztahu, jsem to sama pohnojila, přiznávám, ale nevěrná jsem nebyla, jen jsem neřekla úplnou pravdu, že jsem byla někde, kde byl i jeden dotyčný, ale bylo to na začátku, kdy jsme spolu s byli necelé 2 měsíce, a nevěra to proste nebyla) i přesto, že kamkoliv jdu, mám s sebou dceru, starám se ještě o dědu, který má CHOPN, a celkově už se prostě hroutím.
Když pominu manzelovu nedůvěru, je všechno fajn, když má volno, snaží se byt s nami, dceru miluje, ona jeho.
Teď ve čtvrtek padlo slovo rozvod, a já nějak nevím, co mám dělat, na jednu stranu mě zabijí jeho nedůvěra, na druhou stranu si říkám, jestli nám oboum nebude lépe, ale to mě zase popadne depka, co malá, tátu tak miluje, a já vlastně taky.
Chci si o všem promluvit s někým nestranným, jen úplně nevím jestli psycholog, psychiatr, psychoterapeut..
Prosím o anonym.