Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Umí dobře anglicky? Pusť mu třeba toto video Třeba až zjistí, že je na tom v podstatě jako závislá krysa, která radši hladověla, než by jedla normální jídlo (poté, co se stala závislá na umělém fast foodu), tak to s ním něco udělá…
Taky nechápu, je společná večeře, všichni sednou ke stolu, ji se a povídá o tom, jaký kdo měl den. Normální věc. To chceš říct, že ty a manžel, popř. sourozenci sednete ke stolu večer a dvanáctiletý kluk se sbalí a jde někam k benzínce nebo okénku fastfoodu.
V noci, kdy má spát, tak vyleze z postele a ohřívá si nějaké jídlo, které měl sníst přes den.
Zajímavě to vedete ![]()
V tomhle věku by měl poslouchat rodiče. Takže tohle bych u nás netolerovala. A s večerním chozením do fast foodu by měl útrum. A zrušila bych dočasně kapesné.
Já mám 12 letého doma.. Takto.. Pokud jde ven s klukama a něco si koupí, koupí si, ale je to nárazové.. Peníze má, má i kapesné, ale já vím, že rádi si chodí na brambůrky a nějaké coly..Takže někdy to člověk neuhlídá, ale je to záležitost občasného nákupu.. Větsinou si vezme 20 kč a jdou si tříšt..
Nedávno mi známá prodavačka,,vykecala právě, že tam chodí často, na ty nezdravé věci, tak jsem mu doma dala čočku, že takto jako ne, takové hnusy, a prostě pomohlo to ![]()
Já občasně se stát může, tale takto chodit na jídlo, to bych fakt zakázala.. A nějaké večerní ohřívání..
Náš to taky zkoušel, že přišel o půl 10, a něco v lednici, tak jsem ho odkázala pryč, a nebo ovoce, že prostě je večer má smůlu.. Trochu nabral, nepotřebuju, a by měl nadváhu.
Prostě musíš říct,,, ne.. ![]()
Já to to nedokážu představit, že ser ti 12 leté děcko sebere a jde si něco koupit, tak řeknu, že večer ven už nejde a hotovo nebo nevím no..
To mám asi fakt hodného kluka, mě to přijde jako sci-fi, a to nemusím nějaké řevy a scény. A manžel co, ten si v klidu rád teplé domácí jídlo a kluk v tahu, přece i on to musí vidět ![]()
Já bych mu omezila kapesný, buď bude jíst normálně s tim, že tyhle kravinky si dá jednou za čas, nebo nebude dostávat kapesný tak aby si to nemohl každý den kupovat… je to sice puberťák a tyhle jídla jsou dobrý a moderní než teplá večeře u mámy, ale na zdraví se mu to do budoucna může pěkně podepsat
Hustý, dvanáctiletý děcko si chodí na menicka do restaurace
![]()
Jako fakt super vychovany je.
@NinaU. Ano, proste neni jidelna je prespolni a neni jina moznost si kde dat pred odpolednim vyucovanim normalni jidlo. Chodi tam takto na stravenku pulka druheho stupne. Lepsi nez ten fast food co si dava vecer.
Penize jsem mu stopla uz jak zacala skola, ze takto proste ne, ze jidlo bude mit doma ode mne a do restaurace/ k okenku si zajdeme pres vikend, ale jak rikam, ma nasetreno za ty tri roky a schovavat kasicku mu nebudu. Jinak ano zkousela jsem mu udelat domaci zdravejsi verzi, ale co na tom, ze nez prijede muz z prace a ja se staram o mladsi tak si odskoci na namesti
sedi s nami u stolu, ale ji si to svoje. Manzel nad tim mavne rukou a ja si stejne myslim ze az za ty dva a pul roku pujde na intr ze si bude jist co chce. ![]()
@Anonymní píše:
Penize jsem mu stopla uz jak zacala skola, ze takto proste ne, ze jidlo bude mit doma ode mne a do restaurace/ k okenku si zajdeme pres vikend, ale jak rikam, ma nasetreno za ty tri roky a schovavat kasicku mu nebudu. Jinak ano zkousela jsem mu udelat domaci zdravejsi verzi, ale co na tom, ze nez prijede muz z prace a ja se staram o mladsi tak si odskoci na namestisedi s nami u stolu, ale ji si to svoje. Manzel nad tim mavne rukou a ja si stejne myslim ze az za ty dva a pul roku pujde na intr ze si bude jist co chce.
Podle me nejsi spatna matka a neni to tvoje chyba, jak pisi ostatni..ze nejsi prisna apod…ja ti napisu svuj pribeh, jako dite, jeste mladsi, tak treba 10-11, jsem nejedla nic ve skolni jidelne, chodila jsem do mekace, nebo na chlebicky ci do kramu kupovat prasarny..(v me dobe kebab, pizza u okynka a tak moc nebylo), az mi na to doslo kapesny, tak jsem rodicum penize kradla..na me to videt bylo, byla jsem z toho tluste dite..prestala jsem vlastne az v dobe, kdy jsem se nejak dostala do puberty a uz jsem nejak pochopila, ze delam fakt zlou hnusnou vec a taky, ze jsem chtela zhubnout..moji rodice jsou uzasni, vzdy se ze me snazili vychovat slusneho cloveka, vim, ze je tehdy to obdobi trapilo, nevedeli si rady a tak nak s tim nemohli nic delat, vzdy jsem se k tomu jidlu dostala… synovi to tezko zakazes, nasetrene penize jsou jeho, muzes si s nim max zkusit promluvit, ze na co si setril, to nebude, pac to prozere..kdyz mu to zakazes nosit domu, bude to jist jinde..kdyz mu nedovolis, ohrat si vecer tvoje jidlo, tim spis si koupi nekde neco navic…kdyby dite bralo drogy, tak tam jde o vsechno…ale co delat, kdyz chce dite radsi kebab nez rajskou? Posli ho na tabor, aspon 3 tydeni a dej mu stovku kapesnyho, at nema na chipsy
jinak musis pockat, az mu penize dojdou
Ty jo… mě teda říct můj syn, že mnou navařený jídlo jíst nebude a že si dá tydlety kebaby, tak by jel… a to je mu 20. Na druhou stranu ale ví, že něco uvařit stojí čas i peníze. Taky vaří. Zkoušela jsi mu to podat i tak, že ti to dá práci a pak tě to mrzí, že to nejí?
@Anonymní píše:
Penize jsem mu stopla uz jak zacala skola, ze takto proste ne, ze jidlo bude mit doma ode mne a do restaurace/ k okenku si zajdeme pres vikend, ale jak rikam, ma nasetreno za ty tri roky a schovavat kasicku mu nebudu. Jinak ano zkousela jsem mu udelat domaci zdravejsi verzi, ale co na tom, ze nez prijede muz z prace a ja se staram o mladsi tak si odskoci na namestisedi s nami u stolu, ale ji si to svoje. Manzel nad tim mavne rukou a ja si stejne myslim ze az za ty dva a pul roku pujde na intr ze si bude jist co chce.
A proč si to nesní venku? To si to musí tahat domů? Bych mu to doma prostě hodila do koše a hotovo.
Mně se dcera taky láduje brambůrky a pije kolu. Ale ví, že kdyby to donesla domů, tak ji to vezmu. A buď to dostane na příděl až po jídle. Nebo se musí rozdělit se všemi.
@Netopirek tak ja jsem rada, ze s tim prijde domu a neladuje se s tim venku a nebo ty penize neda do cigaret ci piva. Takto mam alespon prehled.
@Anonymní píše:
@Netopirek tak ja jsem rada, ze s tim prijde domu a neladuje se s tim venku a nebo ty penize neda do cigaret ci piva. Takto mam alespon prehled.
To máš hodně nízké nároky na výchovu 12ti leteho kluka. Za rok si tě namaže na chleba a budeš si za to moci sama.
Co pan otec, ten je taky rád?
Mám kluky 15 a 13 let a tohle bych teda netolerovala. Pořád jsou to tvoje děti a jsi za ně i za jejich výživu odpovědná. Navíc je to (pro mě) neakceptovatelné vyhazování peněz a trochu té finanční gramotnosti by mu taky neuškodila. Fakt bych v tomhle byla nekompromisní.