Pubertak neji doma

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9880
3.6.21 08:21

Jinak jako beru, že o nic nejde pro někoho, jenom teda, ještě takový poznatek..
My když jedem na dovolenou třeba na 10 dní třeba i to moře a nebo tady v Čechách, tak celá rodina po těch dnech jsme rádi, že stravováni skončilo. Ze začátku všichni nadčení pizza, gyroz atd,, ke konci všichni těžké žaludku..
Takže už ta představa, že to konzumuju, i když ráda, to neříkám, dám si, ale skoro každý den, neli dvakrát, tak fakt mě je zle
A rozhodně nejsme sama, kdo ke konci dovolené se těší na vaření doma, většinou, když s někým jedem, tak má těchto věcí už dost-přepálených, chutně nezdravých.
A taky jsem teda zažila u kamarádky, která byla v tomto ohledu povolná, že kluk měl nějaké zdravotní problémy, začala s ním jezdit po doktorech, a vracela se s pláčem, protože pokaždé ji někdo vynadal.. Jednalo se o 10 letého kluka, sladkosti, nabral, taky, že to vyběhá, a že prázdniny atd, a něco prostě tam bylo, musel do nemocnice..
Nechci nic přivolávat, ale taková představa, že ho chytne žlučník nebo blbý slepak a ted, se budou ptát co jí, tak na koho se asi tak lékaři oboří? Je něco jiného, když za rohem děti, člověk neví, ale když ví a přihlíží tak vždycky pak je viník rodič.. Tak jenom přeju, tak jsou zdraví..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4731
3.6.21 08:54
@Janasas píše:
@Melodie91 tak dojdou u nás kluk má našetřeno 13 tis, kdybych jako máma čekala až mu dojdou, tak skončímě někde na vyšetření na cukrovku a jiné
Jako tento názor, :nevim: jiné děti si kupují, nevím denně si kupovat hračky, a nebo chodit si denně třeba na nějaké věc..Znáš takové?
Zase s takovou toleranci, by ani rodiče být nemuseli a děti by si to tak nějak táhly sami cho chtějí :mrgreen:
Navíc snad ani nejde o to jídlo, ale o to, že ve 12 letech si rodiče neví rady s dítětem íct mu to nejez :nevim: hlavně teda ten večer, když je ve škole, oni v práci to je pak těžko

Ja znam spis spoustu deti, ktere to maji normalne doma…sladkosti, bramburky, k veceri normalne mrazena pizza, parky…co udelas, teoreticky, kdyz tvuj syn zacne utracet 13tis za sladkosti? Seberes mu je? A i me zajima, co zakladatelka vari..protoze jestli neni kazdy vecer platek z lososa ci kurecich prsou se salatem, tak to o moc zdravejsi nebude :nevim:..ja chapu, co zakladatelku stve, me by to taky stvalo..ale jaka je realna rada, kdyz kluk nepristoupi na nejaky kompromis? Zabavit mu penize? Kapsne, ktere dostal s nejakou duverou, ze jsou jeho? Joo, kdyby si kupoval cigara, byl obezni, mel zdravotni problemy… Proste mi nejak prijde, ze tady zakladatelka nedostala zadnou radu, krome, sebrat penize, ja bych to nedovolila, nevychovavas dite apod :nevim:, urcite si musi promluvit, ale kdyz to nezabare, tak co? Nevi si s nim rady, proto se pta tady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
3.6.21 10:04
@Melodie91 píše:
Ja znam spis spoustu deti, ktere to maji normalne doma…sladkosti, bramburky, k veceri normalne mrazena pizza, parky…co udelas, teoreticky, kdyz tvuj syn zacne utracet 13tis za sladkosti? Seberes mu je? A i me zajima, co zakladatelka vari..protoze jestli neni kazdy vecer platek z lososa ci kurecich prsou se salatem, tak to o moc zdravejsi nebude :nevim:..ja chapu, co zakladatelku stve, me by to taky stvalo..ale jaka je realna rada, kdyz kluk nepristoupi na nejaky kompromis? Zabavit mu penize? Kapsne, ktere dostal s nejakou duverou, ze jsou jeho? Joo, kdyby si kupoval cigara, byl obezni, mel zdravotni problemy… Proste mi nejak prijde, ze tady zakladatelka nedostala zadnou radu, krome, sebrat penize, ja bych to nedovolila, nevychovavas dite apod :nevim:, urcite si musi promluvit, ale kdyz to nezabare, tak co? Nevi si s nim rady, proto se pta tady

Tak to souhlas, my doma taky nejíme podle nejzdravejsiho jidelnicku, sladkosti jsou pro všechny volně přístupné, bramburky a orisky jsou odjakziva v takových tech dekorativnich miskach na stole v obyvaku pořád atd. Obcas máme i nejakou fakt prasarnu, ale stejně se to podle mě nerovná fastfoodu.Ale to je jedno. Jenže mě přijde, že tady jde o neco jiného. Právě o to, že mu vůbec nepřijde trapný si u stolu vytahnout neco jiného, že mu není blbý si prostě odejít a neříct kam jde atd. Já nevim ale treba včera jsme meli studenou veceri, coz máme jenom někdy, je to formou jakoby svedskych stolů, nekdy máme z obeda, nekdy polivku, tortily, parky… a ne vzdy se vsichni sejdeme, rano a na oběd ve všední dny vůbec, večer občas, ale právě proto to má nejakou hodnotu. Je to hezký že se vsichni sejdou a fakt si neumim představit si pri takový prilezitosti vybalit fastfood a je uplně jedno, co k ty veceri je.Ona ta jeho máma to mzsi udělat, stojí ji to práci, čas, peníze, určitě se snaží aby to nejak vypadalo, aby se navodila ta správná rodinná atmoška a on se zachová takto. Coz je burantsvi a v tomhle věku uz by to mel chápat :nevim:. Prece to neni normální a az bude ve vztahu a frajerka na nej bude cekat s večeří, bude se snazit mu z lasky pripravit neco dobryho a on prijde domu s kebabem, tak to je docela problém. A kdyz se to nenaučí teď, tak za pár let mu to přijde porad stejně normální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.6.21 10:11
@fera21 píše:
Hele, ty hrdinný anonyme s normálním manželem, vždyť to zakladatelka už psala (a ne jednou), že školní jídelna vařit přestala, takže děcka jsou bez oběda. Já nevím, ale ve třinácti jsem sežral na co jsem přišel, čili ty meníčka asi nebudou úplně od věci.

Nevěřím tomu, že existuje škola, kde nezajistí děckám obědy. Pokud nevaří sami, musí nechat dovážet, ale jsou povinni zabezpečit stravu. Hlavně jestli je to škola s prvním i druhým stupněm, žádná malotřídka se 30 děckama celkem. A trochu opatrně bych brala informace, že půlka druhého stupně chodí na jídlo do restaurace. Tomu teda opravdu moc nevěřím. A co ta druhá půlka? Jí chleba se salámem, nebo jídlo, které zabezpečí ta škola? :think:

• Citovat
  • Upravit
4731
3.6.21 10:24
@Matt 02 píše:
Tak to souhlas, my doma taky nejíme podle nejzdravejsiho jidelnicku, sladkosti jsou pro všechny volně přístupné, bramburky a orisky jsou odjakziva v takových tech dekorativnich miskach na stole v obyvaku pořád atd. Obcas máme i nejakou fakt prasarnu, ale stejně se to podle mě nerovná fastfoodu.Ale to je jedno. Jenže mě přijde, že tady jde o neco jiného. Právě o to, že mu vůbec nepřijde trapný si u stolu vytahnout neco jiného, že mu není blbý si prostě odejít a neříct kam jde atd. Já nevim ale treba včera jsme meli studenou veceri, coz máme jenom někdy, je to formou jakoby svedskych stolů, nekdy máme z obeda, nekdy polivku, tortily, parky… a ne vzdy se vsichni sejdeme, rano a na oběd ve všední dny vůbec, večer občas, ale právě proto to má nejakou hodnotu. Je to hezký že se vsichni sejdou a fakt si neumim představit si pri takový prilezitosti vybalit fastfood a je uplně jedno, co k ty veceri je.Ona ta jeho máma to mzsi udělat, stojí ji to práci, čas, peníze, určitě se snaží aby to nejak vypadalo, aby se navodila ta správná rodinná atmoška a on se zachová takto. Coz je burantsvi a v tomhle věku uz by to mel chápat :nevim:. Prece to neni normální a az bude ve vztahu a frajerka na nej bude cekat s večeří, bude se snazit mu z lasky pripravit neco dobryho a on prijde domu s kebabem, tak to je docela problém. A kdyz se to nenaučí teď, tak za pár let mu to přijde porad stejně normální.

Ano mas pravdu, uz to chapu, takto by to samozrejme byt nemelo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1014
3.6.21 12:45

Mě by znepokojavalo hlavně to, že za to dobrovolně utratí svoje úspory. To už mi přijde jako nějaká forma závislosti. Mám třináctileté puboše doma a těm by bylo líto utratit našetřené penize za jídlo, když mají doma. Když mají odpoledku nebo kroužek hned po škole dostanou peníze na oběd, raději si nikam nezajdou, odbydou se něčím do ruky a peníze si schovají. Bydlíme na vesnici, takže najíst se domu z města nestíhají a rovnou zůstávají ve městě, jí teplé jídlo až večer doma. To je zas druhý extrém, takze ty obědy třikrát za týden budeme řešit stravenkama. To už si do prasátka neschovají :mrgreen: a normálně se nají. Mě by na tvém místě nevadilo, že si za kapesný zajde s kamarády dvakrát týdně na meníčko po škole, třeba při odpoledce, že když je venku s kamarády, že si koupí hranolky, pizzu, kebab, kolu, přijde mi to v tomto věku úplně normální, ale to co popisuješ ty, už mi přijde přehnaný, hlavně ty večeře. Ty by prostě jedl doma. Jsem toho názoru, že peníze které děti dostanou jsou jejich, ale na rodičích je, aby děti od mala trošku vedli k hodnotě peněz, proto to kapesné podle mě je, aby se naučili hospodařit a jak říkám, neřešil bych hranolky a kolu venku i na to svym způsobem ty peníze jsou, ale pokud by si denně kupoval dvě jídla, tak to bych asi řešil už fakt radikálně, protože to mi nepřijde normální. A pokud by nepomohly domluvy, tak klidně i dočasným zabavením peněz s tím, že až mu dojde, že je lepší je použít na něco jiného, tak by je dostal zpět. Jsem hodně benevolentní, myslím, že nelpíme na kravinách, ale tohle je jedna z mála věcí, kde by přišel jasný signál, že takto ne. A podle mě máte nejvyšší čas to řešit, za rok už může být pozdě. Tenhke věk je ten, kde se to láme a pokud ten rozum sám ještě nemá, tak by měl smůlu. Ono to za rok, dva jako když najdete a výhodné to bude pro všechny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
3.6.21 13:11
@Melodie91 píše:
Jaky je rozdil, jestli to sni doma nebo venku? Asi jen ten, ze ty ji u toho nevidis? Tady by mi skoro prislo lepsi, aby to prinesla domu a rozdelila se vsemi, nez to stlaskala venku sama :nevim:… zakladatelko, kluk ma nastrene penize, utraci je za fast food, jine deti je utraci za zmrzlinu, bonbony, lego :nevim:…ony mu ty penize dojdou, pak mozna bude litovat, ale z toho se aspon pouci :nevim:..ja jsem asi jina, ale pokud neni tlusty, ja bych to neresila, prece ty vecere nevaris kvuli nemu, ale kvuli starymu :nevim: co se tyce z pohledu zdrave stravy..tak ja nevim, co na ty vecere varis, ale proste treba bamboraky, knedliky, omacky, rizek, to taky neni zrovna vrchol zdravi…maximalne bych s nim promluvila o tech usporach, jestli si uvedomuje, ze mu nic nezbyde, ale to asi vi

Rozdíl je v tom, že to není před nosem mladším sourozencům. Kteří pak chtějí samozřejmě taky. Takže pokud se nechce rozdělit a chce to mít jen pro sebe, musí si to sníst venku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14007
3.6.21 14:45
@Anonymní píše:
@Netopirek tak ja jsem rada, ze s tim prijde domu a neladuje se s tim venku a nebo ty penize neda do cigaret ci piva. Takto mam alespon prehled.

Vsak takhle ani 12-ti lety deti nepremysli, ze by si koupili cigarety a piva 8o. Tak proc to s tim srovnavas?

Jaky jidla varis doma? A kolik mu davate kapesne?

Ja si myslim, ze dite by se melo naucit nejaky ty zdrave navyky te stavy. A vas syn ma teda desne navyky.
Moc si neumim predstavit, ze uvarim veceri a dvanactilete dite si odejde vecer pro fastfood nebo na benzinku pro bagetu. A proc ho vlastne poustis?

Proc nechce jist doma? Var zdrave jidla, ktere ma rad.

Obcas si dat nejakou prasarnicku je normlanei, ale jist to furt misto normalniho jidla, je fakt prehnane.

A ti ja jsem hodne benevolenti rodic, ale tohle je uz i na me trochu moc..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2682
3.6.21 15:03
@Anonymní píše:
Zdravim. Mam syna pristi mesic mu bude uz 13. Pri lockdownu si hodne zvykl chodit pres obed k okynku na kebab/pizzu, bagetu na benzinku, mnou pripravene navarene jidlo ignoroval a dal si az k veceri. Ted pri navratu do skol se jidelna rozhodla uz neotevrit tak chodi se spoluzakem k nim do restaurace na menicko. (Ta jidelna byla katastrofa)Ale vecer opet jde na ten fast food. Manzel vyzaduje teple vecere, tak mam navareno a najednou syn ode mne nic nechce a nebo vyjmecne si v noci neco ohreje, coz mne taky stve. Plati si to z kapesneho, coz me mrzi, setri si temer tri roky na motorku a ted to rozfrca za blafy. Nastesti to na nem neni nejak znat ze by tloustnul, ale vyziva nula nic. Doufam, ze to je jen pubertalni stek a casem to prejde nebo vyprazdni prasatko :pocitac:

A kdo mu to jiné jídlo platí? Předpokládám, že vy, kapesné má od vás. Pak je rada jednoduchá - přestaňte mu tyhle výmysly financovat a hlad ho donutí k návratu do běžné kuchyně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20904
3.6.21 15:12
@Janasas píše:
@Melodie91 tak dojdou u nás kluk má našetřeno 13 tis, kdybych jako máma čekala až mu dojdou, tak skončímě někde na vyšetření na cukrovku a jiné
Jako tento názor, :nevim: jiné děti si kupují, nevím denně si kupovat hračky, a nebo chodit si denně třeba na nějaké věc..Znáš takové?
Zase s takovou toleranci, by ani rodiče být nemuseli a děti by si to tak nějak táhly sami cho chtějí :mrgreen:
Navíc snad ani nejde o to jídlo, ale o to, že ve 12 letech si rodiče neví rady s dítětem íct mu to nejez :nevim: hlavně teda ten večer, když je ve škole, oni v práci to je pak těžko

Ale tak zase bych neprehanel. Za 13 tis se k cukrovce fakt neprojis :D to jsi to střelila fakt úplně mimo, ale úplně brutálně mimo… Navíc když dá stovku denně za jídlo, tak těch 13 tis má pryč za 4 měsíce a něco.

EDIT. Ani kdyby si za 13 tis koupil cukrovou řepu a jedl jen ji, tak cukrovku mít nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.6.21 15:42

@_.Emilyyy tak kdyz jedu na velky nakup do mesta, tak vidam na lavickach deti umerne veku mymu s plechovkama piva :( kor ted v dobe korony.

K veceri delam bezne nejakou hutnou polevku, testoviny, ryby, kureci sekanou, kure ale kfc, wafle, tortily, kureci smes s ryzi.
Dostava 500 na zacatku mesice, pak treba od babicky 100 ze babicce odnese odpadky nebo posece zahradu.

On si vetsinou odskoci, kdyz ja prijdu s prace a jdu se prevleci, nebo vezme psy a jde.
Ono je tezky kdyz ja mu domlouvam a chlap rekne at si ji co chce :pocitac: kdyz si to plati.

• Citovat
  • Upravit
18149
3.6.21 15:56
@Anonymní píše:
@_.Emilyyy tak kdyz jedu na velky nakup do mesta, tak vidam na lavickach deti umerne veku mymu s plechovkama piva :( kor ted v dobe korony.

K veceri delam bezne nejakou hutnou polevku, testoviny, ryby, kureci sekanou, kure ale kfc, wafle, tortily, kureci smes s ryzi.
Dostava 500 na zacatku mesice, pak treba od babicky 100 ze babicce odnese odpadky nebo posece zahradu.

On si vetsinou odskoci, kdyz ja prijdu s prace a jdu se prevleci, nebo vezme psy a jde.
Ono je tezky kdyz ja mu domlouvam a chlap rekne at si ji co chce :pocitac: kdyz si to plati.

Mám děti 13 a 16 a fakt s plechovkami v ruce nikde nesedí. Ani oni, ani jejich kamarádi. Neznám teda moc děcek do 18, co by sedaly u piva, když nepočítám ty ze sociálně slabých rodin. Ale proč pořád hledáš příklady těch horších, než máš doma?.
Opravdu naprostá většina dětí ve 13 nechodí PRAVIDELNĚ na jídlo ke fastů aby to pak provokativně žvýkalo u rodinné večeře, když ostatní jí domácí jídlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
3.6.21 16:15
@Anonymní píše:

Ono je tezky kdyz ja mu domlouvam a chlap rekne at si ji co chce :pocitac: kdyz si to plati.

Ale když ho pořád omlouváte s tím, že jsou i horší (jo jsou)tak to je potom těžký :nevim:. Vám jako nepřijde ani trochu divný, že zdrhne tajně nebo odejde za nějakou záminkou, coz dejme tomu, ale že si to ještě na rovinu přinese na drzovku domu a tam to vybalí, tak to už je fakt síla. Kdyby si zo alespoň snědl tajně venku, ale takhle vás vysloveně provokuje a vy si to omluvite tím, že pět procent stejně starých dětí pije pivo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4731
3.6.21 18:55
@Netopirek píše:
Rozdíl je v tom, že to není před nosem mladším sourozencům. Kteří pak chtějí samozřejmě taky. Takže pokud se nechce rozdělit a chce to mít jen pro sebe, musí si to sníst venku

Jo, ja to v tom pripade chapu, jen, ze v kontextu problemu zakladatelky to vyznelo, ze problem je jen to, ze to ji kluk u stolu..jakoze kdyby si snedl venku, tak je to ok…zakladatelce vadi, ze to ji proste vubec…,misto jidla…takze u ni asi neni reseni nechat to teda kluka jist venku, protoze tim nedosahne zadneho vysledku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
3.6.21 19:57
@Melodie91 píše:
Jo, ja to v tom pripade chapu, jen, ze v kontextu problemu zakladatelky to vyznelo, ze problem je jen to, ze to ji kluk u stolu..jakoze kdyby si snedl venku, tak je to ok…zakladatelce vadi, ze to ji proste vubec…,misto jidla…takze u ni asi neni reseni nechat to teda kluka jist venku, protoze tim nedosahne zadneho vysledku

Mně přijde, že jí vadí. Že to jí u stolu. Ale u nich je problém, že si to vůbec dovolí. Má je na háku. To je hlavní problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí