Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Penize jsem mu stopla uz jak zacala skola, ze takto proste ne, ze jidlo bude mit doma ode mne a do restaurace/ k okenku si zajdeme pres vikend, ale jak rikam, ma nasetreno za ty tri roky a schovavat kasicku mu nebudu. Jinak ano zkousela jsem mu udelat domaci zdravejsi verzi, ale co na tom, ze nez prijede muz z prace a ja se staram o mladsi tak si odskoci na namestisedi s nami u stolu, ale ji si to svoje. Manzel nad tim mavne rukou a ja si stejne myslim ze az za ty dva a pul roku pujde na intr ze si bude jist co chce.
Rodiče roku, fakt, to toho kluka máte za trest? Za dva a půl roku půjde na intr, tak co bych se teď obtěžovala věnovat mu péči a lásku. Ať si dělá co chce, hlavně ať po nás nic nechce. Odhaduji, že chlapec bude z tvého předchozího vztahu. A teď tak trochu překáží v novém rodinném štěstí.
@Anonymní píše:
@Netopirek tak ja jsem rada, ze s tim prijde domu a neladuje se s tim venku a nebo ty penize neda do cigaret ci piva. Takto mam alespon prehled.
Tak ješte aby si ve 12 kupoval žvára a pivo😀. Nevím no, taky mi v tomhle věku chutnal kebab a padlo na něj kapesný, jenže já měl v tomhle veku stovku týdně, takže to bylo max na dva malé. Naši neresili za co to utratim, ale jako prijit si tak ke stolu každý den s pizzou nebo kebabem a říct, že to co. mají vsichni jíst nebudu, to by mi určitě neprošlo jako. To samé bagety do školy. Prostě mi jednoduše naši predvedli, že je to předražený a zbytečný a že doma dělaná je lepší. Vzdycky se nás ptali co chceme do školy, klidně i tu bagetu, ale doma delanou. Prece není nic těžkého říct, podívej se, co v tý koupený je. A takhle si tam můžeš dát co chceš, budeš to mít bohatší a hlavně čerstvý, ne plný ecek. No a protože to davalo logiku, tak jsem to sám uznal. No ale ono i kdyby ne, tak mám stejně smůlu, řekli by, víš co, nechceš, ok, ale vymýšlet si kraviny nebudeš, tady máš rohlík a jestli to nechceš, tvuj problém, ty budeš mít hlad. Podle mě se s ním moc páráte.
@mado tak to se mylite, s manzelem jsme spolu 17 let. To jidlo mne stve, ale zase mu diktovat a zakazovat se divat treba na horory nebo mu merit cas u pc mi prijde diktatorske kdyz za par let bude samostatny. Jen mne jako matku mrzi, ze si da radeji kebab nez domaci jidlo, kdyz v te restauraci normalne sni omacku, rizoto, ovocne knedliky.. Na zahrade pomuze kdyz se rekne, nemusime na nej pul dne nalehat at jde vyvencit psy, ktere si pral, s manzelem jde do dilny a nevejra celej den do pc…
@Anonymní píše:
@mado tak to se mylite, s manzelem jsme spolu 17 let. To jidlo mne stve, ale zase mu diktovat a zakazovat se divat treba na horory nebo mu merit cas u pc mi prijde diktatorske kdyz za par let bude samostatny. Jen mne jako matku mrzi, ze si da radeji kebab nez domaci jidlo, kdyz v te restauraci normalne sni omacku, rizoto, ovocne knedliky.. Na zahrade pomuze kdyz se rekne, nemusime na nej pul dne nalehat at jde vyvencit psy, ktere si pral, s manzelem jde do dilny a nevejra celej den do pc…
Mám doma kluka 13 let.
Stravovat se tak, že přes oběd chodí místo do jídelny na menička do restaurace (mmch nechápu, že mu v obědové pauze dovolí opustit školu, to u nás na ZŠ neexistuje ) a večer do fastfoodu, tak těch peněz musí projíst neskutečně. Odhaduju aspoň 200 denně, to je cca 4 tisíce měsíčně? Meničko už pod 80 neseženeš, s pitím je to přes 100 určitě a večeře ve fastfoodu to samé.
Pokud by se takto stravoval, okamžitě bych mu stopla kapesné a počkala, až si projí úspory, ale ode mě by na toto nedostal ani kačku. A u tak malého kluka bych trvala na tom, že bude jíst večeře s námi, pokud vařím. Naštěstí já mám celkem normálního manžela a ten by určitě nenechal třináctiletého kluka ládovat se kebabem k večeři když já mám uvařeno.
Tak když se vám to nelíbí, tak s ním o tom mluvte, argumentuje, přečtěte si, co píše výše Matt, kluk o pár let starší. Takhle vypadá vychovaný a dobře vedený kluk.
Prostě si nedovolí k rodinné večeři rozbalit fastfood, ví, že jídlo stojí peníze a práci a společně strávený čas s rodinou u stolu je nenahraditelný.
Vas syn je ještě malý, teď v něm pěstujete návyky do budoucího života, tak co si odnese?
Jsou určitě věci, co respektuji všichni v rodině a přesto nejede vlak. Navíc zdraví ma jen jedno a zadělat si na velký průser může i v takhle mladém věku.
Pán manžel by s ním měl promluvit a ne mávat rukou.
Syn bude za pár let samostatný, ale do té doby ho musíte vychovat, ukázat mu správnou cestu, ne, že si může dělat co chce, protože maminka nechce být diktátor a tatínek mává rukou. Právě teď, na začátku puberty je vliv rodiny nejdůležitější, jasně, je to opruz donekonečna s klukem diskutovat, vysvětlovat, argumentovat, ale to je právě ta, výchova, od toho jste rodiče.
Nebudeš mu teď stopovat čas u pc, fajn, co si vezme do života, může si hrát kdy chce, bez ohledu na všechno ostatní. Až bude mít svou rodinu, tak bude dělat, co chce a bez ohledu na okolí, protože byl tak vychovan. Táta mu neřekl, podívej nemůžeš u toho sedět tak dlouho protože, je třeba plnit si další povinnosti a hraní až potom, protože si už v mládí odrovnáš záda, oči a karpály. Já bych si taky raději např. šel na ryby, ale žijeme tady spolu a musíme se všichni zapojit a dělat věci společně, pak bude i čas na zábavu a trávení volného času není jen pc, horory a benzinka. Můžeme spolu sportovat, jezdit na výlety, cestovat, hledat kešky, jet na hory, na lyže, do muzea, na hrad, do aquaparku…
Syn ty správné návyky nezíská, když mu je nepředáte. Kdyz mu nebudete věnovat čas a mluvit s ním.
Jak se může vypařit ven a neříct ti, kam jde a kdy se asi vrátí. Co je tohle za společný život, když vás vůbec nerespektuje. Samostatnosti se naučí tak, že nejdříve s ním tu cestu projdeš ty, upozorníš ho na případná rizika a jak případně zareagovat a pak půjde tu cestu sám a bude se učit minimalizovat rizika za sebe. Ne, že jej pošleš hned samotného a budeš čekat, zda to náhodou přežije a když ano, tak s jakými nasledky. To je učení samostatnosti. Prosím, neplést si s nezájmem a neochotou o druhé.
@Anonymní píše:
Mám doma kluka 13 let.
Stravovat se tak, že přes oběd chodí místo do jídelny na menička do restaurace (mmch nechápu, že mu v obědové pauze dovolí opustit školu, to u nás na ZŠ neexistuje ) a večer do fastfoodu, tak těch peněz musí projíst neskutečně. Odhaduju aspoň 200 denně, to je cca 4 tisíce měsíčně? Meničko už pod 80 neseženeš, s pitím je to přes 100 určitě a večeře ve fastfoodu to samé.
Pokud by se takto stravoval, okamžitě bych mu stopla kapesné a počkala, až si projí úspory, ale ode mě by na toto nedostal ani kačku. A u tak malého kluka bych trvala na tom, že bude jíst večeře s námi, pokud vařím. Naštěstí já mám celkem normálního manžela a ten by určitě nenechal třináctiletého kluka ládovat se kebabem k večeři když já mám uvařeno.
Třeba u nás na ZŠ vyloženě nesmí trávit obědovou pauzu ve škole, pokud nejsou v družině. Po opuštění školní jídelny musí jít ven (v zimě, v létě).
@Anonymní píše:
Mám doma kluka 13 let.
Hele, ty hrdinný anonyme s normálním manželem, vždyť to zakladatelka už psala (a ne jednou), že školní jídelna vařit přestala, takže děcka jsou bez oběda. Já nevím, ale ve třinácti jsem sežral na co jsem přišel, čili ty meníčka asi nebudou úplně od věci.
A když muž vyžaduje teple večeře, ať si je taky někdy uvaří. Treba by potom synovi lepe argumentoval, proč jist doma udělané jídlo
@Anonymní píše:
tak to nedělej, ale pak nebreč. Takže ho necháte několik let dělat, co chce, protože za pár let bude dospělý?
no, je to jednodušší než vychovávat, ale je to jen výmluva…
@mado píše:
To máš hodně nízké nároky na výchovu 12ti leteho kluka. Za rok si tě namaže na chleba a budeš si za to moci sama.
Co pan otec, ten je taky rád?
Přesně. To není matka, ale třtina větrem se klátící. Co asi bude synek dělat v 17? Nasetrene peníze jsou jeho??? On je vydělal??? Já bych ho srovnala. Jestli už není pozdě.
@Alriga píše:
Přesně. To není matka, ale třtina větrem se klátící. Co asi bude synek dělat v 17? Nasetrene peníze jsou jeho??? On je vydělal??? Já bych ho srovnala. Jestli už není pozdě.
Tak našetřené peníze jeho jsou.
@Netopirek píše:
A proč si to nesní venku? To si to musí tahat domů? Bych mu to doma prostě hodila do koše a hotovo.
Mně se dcera taky láduje brambůrky a pije kolu. Ale ví, že kdyby to donesla domů, tak ji to vezmu. A buď to dostane na příděl až po jídle. Nebo se musí rozdělit se všemi.
Jaky je rozdil, jestli to sni doma nebo venku? Asi jen ten, ze ty ji u toho nevidis? Tady by mi skoro prislo lepsi, aby to prinesla domu a rozdelila se vsemi, nez to stlaskala venku sama
… zakladatelko, kluk ma nastrene penize, utraci je za fast food, jine deti je utraci za zmrzlinu, bonbony, lego
…ony mu ty penize dojdou, pak mozna bude litovat, ale z toho se aspon pouci
..ja jsem asi jina, ale pokud neni tlusty, ja bych to neresila, prece ty vecere nevaris kvuli nemu, ale kvuli starymu
co se tyce z pohledu zdrave stravy..tak ja nevim, co na ty vecere varis, ale proste treba bamboraky, knedliky, omacky, rizek, to taky neni zrovna vrchol zdravi…maximalne bych s nim promluvila o tech usporach, jestli si uvedomuje, ze mu nic nezbyde, ale to asi vi
Nevím je mu 12 neni to klasický 15 a víc letý kluk.. Toto mně přijde, že prostě si kluk od 1 1dělal co chtěl. Nebo tak nějak rok a půl se to táhne..
Jako kdyby se jednalo o to, že si půjde s klukama něco koupit dvakrát to týdne, ale jako toto mi přijde, že se hraje na dospělého..
jako, kdyby si mu řekla ne, tak co, tak jako nic… Ty obědy chápu,, to zase je pravda, že jede s davem, jdou parta někde na jídlo.. ale ty večery, bych prostě netolerovala.. Máš jedno jídlo denně na oběd- pochybuji, že si dá nějaké maso se zeleninou, tak jedno jídlo někde z občerstevení stačí..
Večeře bych prostě zakázala tímto stylem.. Navíc kolik lidi si večer dává jídlo typu gyroz, a nějaké pizzy, tak namastit bleba se šunkou rajče..
Jenom, když se nad tím zamyslím, abych zase nemoralizovala, tak neznám žádné dítě co by si takto chodilo na jídlo a to kluk má poměrně dost kamarádů a toto by je nenapadlo, jeslti si chodí kupovat nějaké coly a nějaké, hranolky to asi jo, ale ne denně, všichni dost rostou, ale neslyšela sjem, že by si některá stěžovala, že díte vyjídá pokladničku… to mně přijdeu už jako závislost na těch jídlech..
@Melodie91 tak dojdou u nás kluk má našetřeno 13 tis, kdybych jako máma čekala až mu dojdou, tak skončímě někde na vyšetření na cukrovku a jiné
Jako tento názor,
jiné děti si kupují, nevím denně si kupovat hračky, a nebo chodit si denně třeba na nějaké věc..Znáš takové?
Zase s takovou toleranci, by ani rodiče být nemuseli a děti by si to tak nějak táhly sami cho chtějí ![]()
Navíc snad ani nejde o to jídlo, ale o to, že ve 12 letech si rodiče neví rady s dítětem íct mu to nejez
hlavně teda ten večer, když je ve škole, oni v práci to je pak těžko